Mus tar rotta på bilen

Med temperatur ned mot null om natta, er musa nå ivrig etter å finne seg et varmere sted for vinteren. Bilen din er ettertraktet – skadene kan bli svært dyre.

SKADER FOR 310 000: Denne bilen ser flott ut på utsiden, men har fått skader for 310 000 kroner etter at mus har gnagd opp det meste av ledninger og interiør. Foto: Gjensidige
SKADER FOR 310 000: Denne bilen ser flott ut på utsiden, men har fått skader for 310 000 kroner etter at mus har gnagd opp det meste av ledninger og interiør. Foto: Gjensidige Vis mer
Publisert

Mannen kjøpte seg en brukt Toyota Land Cruiser, men ble syk rett etterpå. Bilen sto parkert i en garasje i noen måneder, og da han skulle ta bilen i bruk igjen, oppdaget han at mus hadde gnagd på deler av interiøret.

På verkstedet registrerte de at skadene var mye større enn antatt. Det ville koste 310 000 kroner å reparere bilen, så valget falt på å kondemnere den.

I et annet tilfellet ble en nyere bobil til rundt en million kroner angrepet av mus mens den sto parkert for vinteren. Musene hadde kommet seg inn i førerhuset via ledningene fra motorrommet, og skadene på ledninger, elektronikk og interiør beløp seg til nærmere 100 000 kroner.

Måneder på verksted

I fjor fortalte vi om en annen Toyota-eier som opplevde at bilen plutselig stoppet langs veien. Bilen ble tauet inn på verksted og der oppdaget mekanikeren at mus hadde spist på flere kabler.

Hver gang verkstedet trodde at de hadde fikset feilen og levert tilbake bilen, dukket det opp nye feil.

Bilen var ut og inn på verkstedet i flere måneder, og til slutt måtte nesten hele ledningsnettet i bilen skiftes.

TYDELIGE SPOR: De fleste skadene skjer ved at musene klatrer opp i det varme motorrommet og derfra inn i kupeen på bilen. Foto: If
TYDELIGE SPOR: De fleste skadene skjer ved at musene klatrer opp i det varme motorrommet og derfra inn i kupeen på bilen. Foto: If Vis mer

Historiene om mus som kommer seg inn i bilen og ødelegger for store summer, er mange, men nøyaktig hvor mange skader finnes det ikke noe eksakt tall på.

Ti millioner kroner

- I løpet av noen få måneder forrige høst og vinter fikk vårt selskap inn melding om nesten 270 museskader på biler, bobiler og campingvogner. Det ble gjort skader for rundt sju millioner kroner, forteller kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Gjensidige anslår at tallet hos dem er enda høyere:

- Vi har gjort beregninger som viser at 500 biler og campingvogner blir gnagd i stykker årlig. Det er skader for rundt ti millioner kroner. I museåret 2020 registrerte vi rundt 30 saker enkelte uker, forteller kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

HØYSPENT ELBIL: På denne elektriske VW Golf-en har musa begynt å spise på høyspent-ledningen som forbinder batteriet og ladepunktet. Skaden ble taksert til 50 000 kroner. Foto: Gjensidige
HØYSPENT ELBIL: På denne elektriske VW Golf-en har musa begynt å spise på høyspent-ledningen som forbinder batteriet og ladepunktet. Skaden ble taksert til 50 000 kroner. Foto: Gjensidige Vis mer

Fem-seks millimeter

Voll forteller at Gjensidige har mottatt flere saker der skadeomfanget har ligget på mellom 50 000 og 100 000 kroner. Erstatningene ligger i gjennomsnitt rundt 25 000 kroner.

- En mus trenger bare en åpning på fem-seks millimeter for å komme seg inn. Mange tror at så lenge bilen er låst, så går det greit. Her er det nok noen som opplever at så ikke er tilfelle, sier Voll.

Derfor trives musa

Han forteller at de aller fleste skadene skjer ved at mus klatrer opp i motorrommet og begynner å gnage på ledninger og elektriske komponenter. Det er også herfra de finner veien videre inn i kupeen. Her går de ofte løs på seter, taktrekk, dørtrekk og så videre.

Hva som gjør at mus trives i bilen, har senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i Norges Automobil-Forbund en forklaring på:

- En varm motor er forlokkende for mus på jakt etter et varmt oppholdssted. Veien inn i bilen går ofte gjennom motorrommet. Fra motorrommet og inn i bilen er veien kort for en mus som bare trenger en åpning på noen millimeter for å komme seg inn, sier Sødal, og gir følgende råd:

RYDDIG BIL: - Rydde unna ting som kluter, svamper, pussegarn og andre ting musene liker å gnage på eller bygge bol av, råder senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i Norges Automobil-Forbund. Foto: NAF
RYDDIG BIL: - Rydde unna ting som kluter, svamper, pussegarn og andre ting musene liker å gnage på eller bygge bol av, råder senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i Norges Automobil-Forbund. Foto: NAF Vis mer

Fjern sjokoladepapir

- Det viktigste tiltaket for å unngå mus i bilen, er å sørge for at bilen er fri for smuler, sjokoladepapir og annet spiselig. Det er også viktig å ikke la bildørene og bagasjeluka stå oppe unødvendig. Da kan musene fort smette inn i kupeen.

Har du bilen parkert inne i en garasje er det også viktig å rydde unna ting som kluter, svamper, pussegarn og andre ting musene liker å gnage på eller bygge bol av. Legg alt sånt i lukkede plastbokser.

Sjekk motorrommet

- Musene kan også slå seg til ro inne i motorrommet og bygge et rede der. Ledninger, plastikk og isolasjon er attraktivt å gnage på. Så det er lurt å følge med i motorrommet. Sjekk litt ekstra hver gang du fyller på spylervæske. Se etter muselort og om det er gnagd på ledninger eller isolasjon, anbefaler NAF-rådgiveren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer