Årets bil i verden 2019

Én av disse blir Årets Bil i verden

Volvo har to kandidater til å bli «verdensmester», mens el- og hydrogenbilene gjør inntog. Tesla glimrer imidlertid med sitt fravær.

ÅRETS BIL 2019? Rekordmange el- og hydrogenbiler er nominert til å bli Årets Bil i verden. Kia Niro Electric er én av tre rene elbiler som kan stikke av med prisen i 2019. Foto: Kia
ÅRETS BIL 2019? Rekordmange el- og hydrogenbiler er nominert til å bli Årets Bil i verden. Kia Niro Electric er én av tre rene elbiler som kan stikke av med prisen i 2019. Foto: Kia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For 15. året på rad skal World Car of the Year (WCOTY) kåres. I 2018 var det Volvo som for første gang stakk av med den gjeve prisen, med SUV-en XC60.

Hele 85 internasjonale jurymedlemmer skal kjøre de 35 bilene som denne gangen er nominert - ingen av disse jurymedlemmene er norske, i motsetning til i den europeiske konkurransen (ECOTY), hvor Dinside har Norges eneste jury-medlem. Forøvrig vant svenskene også ECOTY i år, men med en helt annen bil.

Nå er imidlertid lista over kandidatene til verdens beste bil for 2019 klar. I tillegg til å kåre «Årets Bil», skal også «Årets luksusbil», «Årets Ytelsesbil», «Årets Miljøbil», «Årets bybil» og «Årets Design» kåres blant kandidatene.

Tidligere vinnere

2019.......................2018:Volvo XC60
2017:Jaguar F-PACE2016:Mazda MX-5
2015:Mercedes-Benz C-klasse (W205)2014:Audi A3
2013:Volkswagen Golf VII2012:Volkswagen Up
2011:Nissan Leaf2010:Volkswagen Polo
2009:Volkswagen Golf VI2008:Mazda 2
2007:Lexus LS 4602006:BMW 3-serie
2005:Audi A6

Dobbel Volvo-nominasjon

I år som i fjor har Volvo to kandidater med i konkurransen. Denne gangen er det deres minste SUV, XC40, samt S60/V60 (sedan/stasjonsvogn) som skal representere Sverige.

Det er likevel Audi som har flest kandidater av alle på lista, med hele fire nominasjoner, mens BMW, Kia og Toyota har fått tre hver.

Hyundai, Jaguar, Jeep, Lexus (Toyota), Nissan og nevnte Volvo har to kandidater med i konkurransen.

Flere elbiler

Mer oppsiktsvekkende: Aldri før har så mange rene elbiler vært med å kjempe om å bli Årets Bil i verden.

Kun én gang tidligere, i 2011, har en elbil vunnet Årets Bil i verden.

Den bilen - Nissan Leaf - var også den eneste elbilen som ble nominert i fjorårets konkurranse, da med andre generasjon.

At utvalget av elbiler blir større, gjenspeiler seg altså ikke bare på norske veier lenger. Det ser man også på de som kan vinne WCOTY.

I denne omgang er SUV-ene Audi e-tron, Jaguar I-Pace og Kia Niro Electric med i konkurransen, samt hydrogenbilen Hyundai Nexo. Det er også Kia Soul, som også finnes i elektrisk utgave. I tillegg kommer mange av de andre kandidatene også som hybrider og ladbare hybrider.

Elbilforeningen maser på bilprodusentene

At elbiler blir mer populære i Europa og resten av verden, bidrar til større konkurranse om tilgang til blant annet batteri og biler for oss i Norge. Norsk elbilforening har oppfordret til raskere overgang til nullutslippsbiler - også ellers i verden - jubler likevel over utviklingen vi nå ser på elbilfroten.

Kommunikasjonsrådgiver Ståle Frydenlund i Norsk elbil-forening forteller at de gjør hva de kan for å sikre at bilprodusentene sikrer leveringene framover.

- Det er ingen tvil om at det er utfordrende at etterspørselen øker på verdensbasis, samtidig som tilgangen til batterier ikke øker like raskt. Derfor er vårt klare råd til produsentene å planlegge for bratt vekst, gjennom å sørge for god tilgang til batterier, slik at dette ikke blir en flaskehals, forteller Frydenlund til Dinside.

- På tide med elbilseier

Norske elbilforenings kommunikasjonsrådgiver, Ståle Frydenlund, er godt fornøyd med kandidatene.

- Dette viser hvilken retning verden heldigvis går i, og innebærer samtidig en liten oppsving fra 2017, sier han til Dinside.

- Spesielt 2015 og -16 var relativt uinteressant sett fra et nullutslipps-perspektiv.

- Betyr disse nominasjonene at det blir flere elektriske biler framover?

- Absolutt. Først og fremst blir det stadig tydeligere at de etablerte produsentene ikke lenger motvillig produserer elbiler, men har innsett at de må gjøre det for å henge med i utviklingen - og dermed møte etterspørselen. Det er varslet et høyt antall helelektriske modeller de kommende årene.

Andre generasjon Nissan Leaf vant fjorårets miljøbil-konkurranse, og ikke siden 2011 har en ren elbil vunnet hovedkonkurransen. Ståle Frydenlund mener det er på tide at det skjer igjen i 2019.

- Vi ser at elbilene øker sterkt i en rekke markeder - også i Europa. Alle årets kandidater er spennende, så det er absolutt på høy tid at en elbil tar pokalen igjen, sier kommunikasjonsrådgiveren.

IKKE MED: Til tross for å være meget ettertraktet som folke-elbil, er ikke Tesla Model 3 nominert til å bli årets bil i verden. Foto: NTB Scanpix
IKKE MED: Til tross for å være meget ettertraktet som folke-elbil, er ikke Tesla Model 3 nominert til å bli årets bil i verden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tesla ikke med

Mange reagerer nok på at Tesla Model 3 ikke er nominert til konkurransen. I fjor nektet Elon Musk å levere testbil til juryen i den nordamerikanske versjonen.

Årsaken denne gangen skal ikke være så dramatisk. For selv om Model 3 er på det amerikanske markedet allerede, sier «World COTY»-reglene at bilen også må være lansert i Europa innen 1. mai 2019.

Kommunikasjonssjef Even Sandvold Roland i Tesla sier han ikke har noen kommentar til Dinside angående dette. Det kan imidlertid godt hende at Tesla greier å skipe bilen over Atlanderhavet til nevnte dato, men elbilprodusenten har ikke offisielt bekreftet eller lovet at det vil skje.

Kandidater «Green Car of the Year»

Audi e-tronBMW i8 Roadster
Honda Clarity PHEVHonda Insight
Hyundai NexoJaguar I-Pace
Kia Niro EVLexus ES hybrid
Lexus UX hybridToyota Avalon hybrid
Toyota RAV4 hybrid

Ukjente kandidater

Som vanlig er det flere av bilene på lista som ikke selges i Norge.

Blant dem kan vi nevne Acura RDX - en SUV som er bygd på samme plattform som Hondas C-RV og Civic - og Cadillac (XT4), som aldri har vært noen stor slager på det norske markedet. I tillegg er ikke Toyota Avalon, Nissan Altima og Nissan Kicks heller noen Norges-favoritter.

De litt ukjente, som derimot har gjort entré på vårt marked, er Norges billigste SUV (Dacia Duster) og Seat, med sin Arona. Og selv om verdens mest solgte bil, Toyota Corolla, lenge har vært borte, er den nå bekreftet tilbake til det norske markedet.

De fire bilene som er markert med grønt i tabellen er el- og hydrogenbiler. I tillegg kommer Kia Soul med elektrisk utgave. Vinneren av WCOTY blir annonsert på bilmessa i New York, i april 2019.

Kandidater World COTY

Acura RDXAudi e-tronAudi A1Audi A6
Audi Q3BMW 3-serieBMW i8 RoadsterBMW X2
Cadillac XT4Citroën C5 AircrossDacia DusterFord Focus
Honda Clarity PHEVHyundai Santa FeHyundai NexoInfiniti QX50
Jaguar E-PaceJaguar I-PaceJeep CherokeeJeep Wrangler
Kia CeedKia Niro ElectricKia SoulLexus ES
Lexus UXNissan AltimaNissan KicksSeat Arona
Subaru ForesterSuzuki JimnyToyota AvalonToyota Corolla
Toyota Rav4Volvo S60/V60Volvo XC40

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer