Vil forby dieselbiler

Én av tre britiske sjåfører vil totalforby dieselbiler

45.000 briter har gått til sak mot Volkswagen. Dieselbiler har fått et særdeles dårlig rykte i Storbritannia.

«DIESELGATE»: 45.000 britiske kunder har gått til sak mot Volkswagen etter dieselskandalen i 2015. Foto: AP Photo/Michael Sohn
«DIESELGATE»: 45.000 britiske kunder har gått til sak mot Volkswagen etter dieselskandalen i 2015. Foto: AP Photo/Michael Sohn Vis mer
Publisert

Dieselbiler er bedre for klimaet på planeten jorda, sammenlignet med bensinbiler. Samtidig er de verre for den lokale forurensningen, og bylufta, hvor NOx-partiklene (nitrogenoksider) fra diesel gjør det vanskelig - og farlig - å inhalere.

I Storbritannia mener nå så mange som 70 prosent av alle sjåfører at eksos i deres område er skadelig for helsa deres. Det viser en undersøkelse blant 2.000 personer, foretatt av Censuswide for advokatfirmaet Slater and Gordon.

Undersøkelsen er gjort som en del av et gruppesøksmål mot Volkswagen, på vegne av 45.000 kunder, etter den berømte dieselskandalen for noen år tilbake.

Britene om dieselbiler

Ja
Vil forby dieselbiler i byen52%
Vil forby dieselbiler nær sykehus og skoler79%
Vil totalforby dieselbiler overalt29%

Titusener dør

Dinside har tidligere skrevet at «Dieselgate» ennå ikke er over.

Forrige uke ble det publisert offentlige tall som anslår at det hvert år er mellom 28.000 og 36.000 mennesker som dør for tidlig på grunn av luftforurensning i Storbritannia. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) har små og store britiske byer brutt luftkvalitetsgrensene.

Avisa The Guardian skriver at det siden 2010 har vært ulovlig høye NOx-verdier i de fleste urbane områder av landet.

Derfor mener nå halvparten av alle britene at biler med diesel på tanken bør forbys på disse stedene. Så mange som én av tre vil totalforby diesel som drivstoff på personbiler.

Diesel har som drivstoff i utgangspunktet aldri vært spesielt populært blant britene, i motsetning til Norge. Likevel har salget av dieseldrevne kjøretøy fått seg en kraftig knekk i Storbritannia i 2018.

Inkludert juli-tallene har salget falt med 30 prosent, så langt i 2018, ifølge The Guardian. Det skal langt på vei skyldes at folk er redde for framtidige restriksjoner på dieselbruk, slik som for eksempel i Norge. Allerede har eldre forurensende biler fått en 10 punds-avgift for å kjøre inn sentrale deler av London.

- Solgt en løgn

70 prosent av britene mener ifølge målingene til Censuswide at dieseldrevne biler har blitt solgt som «rene», mens de egentlig har forurenset mye. Tre av fire mener derfor at riktige myndigheter skal få makt til å ta disse bilene av veien umiddelbart, om de feiler på framtidige utslippstester.

- Disse bilistene ønsket biler som var rene, grønne og effektive, og nå begynner de å innse at de ble solgt en løgn. Deres biler lever ikke opp til løftet, sier Gareth Pope, som er leder av gruppesøksmålet hos Slater og Gordon ifølge .

PS: Siden «Dieselgate» kom som et sjokk i 2015, har Volkswagen utbetalt flere milliarder dollar til erstatninger, men britiske bilister har imidlertid ennå ikke mottatt noen kompensasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer