Alkomålere:

Én av tre tror de har kjørt med promille - Disse målerne anbefales

Folk fra Oppland, Oslo vest, Asker og Bærum er verst i klassen.

ANBEFALER ALKOMÅLER: Rådgiver for trafikksikkerhet Anne Beate Budalen i MA Risfri Trafikk anbefaler målere som er godkjent etter den europeiske CEN-standarden «EN 16280:2012». Foto: MA Rusfri Trafikk
ANBEFALER ALKOMÅLER: Rådgiver for trafikksikkerhet Anne Beate Budalen i MA Risfri Trafikk anbefaler målere som er godkjent etter den europeiske CEN-standarden «EN 16280:2012». Foto: MA Rusfri Trafikk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En undersøkelse som Ipsos har gjennomført for forsikringsselskapet Gjensidige viser at så mange som én av tre nordmenn tror de kan ha kjørt bil med promille over den tillatte grensen.

Hver tiende bilist svarer at de av og til drikker alkohol bare noen timer før bilkjøring, og beregner når de er under promillegrensen. I Oslo vest og Asker og Bærum er denne andelen dobbelt så høy som i resten av landet viser undersøkelsen. På disse stedene svarer én av fem at de beregner seg frem til når de er i kjørbar tilstand.

EU vil aller mest sannsynlig snart innføre en rekke strengere tiltak mot blant annet kjøring i ruspåvirket tilstand.

Har du selv noen gang kjørt bil og vært usikker på om du hadde ulovlig promille?
Fylke Ja Nei Vet ikke
Østfold36622
Akershus31663
Oslo38611
Hedmark27676
Oppland41572
Buskerud33643
Vestfold33643
Telemark33634
Aust-Agder31653
Vest-Agder33643
Rogaland31654
Hordaland31663
Sogn og Fjordane27685
Møre og Romsdal29683
Trøndelag28703
Nordland29693
Troms27713
Finnmark32635
Totalt32653

828 anmeldt

Desember er måneden nordmenn statistisk drikker og fester mest. Tall fra Utrykningspolitiet (UP) viser at rundt 9600 bilførere ble anmeldt for kjøring i ruspåvirket tilstand i løpet av hele 2017. I desember alene var tallet på anmeldte oppe i 828.

– Desember er den måneden i året vi drikker mest alkohol, målt i ren alkohol. På samme tid er det en tid der vi stresser mye rundt mellom juleselskaper og julehandling. Dette kan absolutt øke risikoen for at enkelte ikke venter lenge nok før de setter seg i bilen dagen derpå, og derfor er det et godt tidspunkt å minne om å holde alkohol og bilkjøring adskilt, sier generalsekretær Randi Hagen Eriksrud i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

Fakta om kjøring i ruspåvirket tilstand

  • De aller fleste er klart i mot promillekjøring, men Oslo Universitetssykehus anslår at det daglig skjer rundt 14 000 kjøreturer der sjåføren er alkoholpåvirket.
  • Hvis en sjåfør har 0,2-0,5 i promille er det dobbelt så høy risiko for skade som hvis sjåføren er edru.
  • De siste årene har ruskjøring der rusen skyldes andre rusmidler enn alkohol økt, men alkohol er fortsatt «verstingen» i trafikken.
  • De fleste nordmenn er klart i mot promillekjøring, viser meningsmålinger Ipsos har gjort for Av-og-til de siste årene. 97-99 prosent svarer der at de er i mot promillekjøring.

Kilde: Alkoholvettorganisasjonen Av-og-til

Mens 9600 bilførere ble anmeldt i fjor, anslår Oslo Universitetssykehus at det daglig skjer rundt 14.000 kjøreturer under alkoholpåvirkning.

– Vi frykter at det er store mørketall og at langt fra alle blir tatt. Vi oppfordrer folk om å være årvåkne og melde i fra til politiet hvis de mistenker at noen kjører ruspåvirket, sier kommunikasjonssjef Georg Richvoldsen i Codan Forsikring og får støtte fra generalsekretæren i Av-og-til.

– Selv om de aller fleste har gode holdninger er kjøring under alkoholpåvirkning mer utbredt enn vi skulle tro. Derfor er vi opptatte av å snakke mer om hvilke effekter alkohol har på kroppen og hvilke konsekvenser det kan ha å drikke før man setter seg bak rattet. Alkohol og bilkjøring er en dødsfarlig kombinasjon, sier Hagen Eriksrud.

Advarer mot regningen

Kommunikasjonssjef i Gjensidige, Pål Rune Eklo, advarer folk mot å stole for mye på egne regneferdigheter.

– Drikker du alkohol, lar du bilen stå. Må du kjøre hjem, holder du deg til alkoholfri drikke. Så enkelt er det, sier han.

ADVARER MOT PROMILLE-FELLA: Kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige. Foto: Gjensidige
ADVARER MOT PROMILLE-FELLA: Kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige. Foto: Gjensidige Vis mer

Han advarer også mot dagen derpå-fellen.

– Legg inn god margin før du skal ut å kjøre etter en fest, råder han.

Undersøkelsen viser at menn er mer tilbøyelige til å kombinere bilkjøring med alkohol, og klart flere menn tror de kan ha kjørt i påvirket tilstand.

– Det er ikke mye alkohol som skal til. Selv om du har lav promille svekkes sansene og reaksjonsevnen. Dermed øker faren for en ulykke kraftig, sier Eklo.

Anbefaler alkomåler til jul

MA Rusfri Trafikk (tidligere Motorførernes Avholdsforbund) anbefaler folk om heller å skaffe seg en alkoholmåler, så de slipper å ta sjanser. Organisasjonen mener at man med en godkjent alkomåler slipper å være usikker på man har promille eller ei.

- Er du usikker på om du er edru, så lar du selvsagt bilen stå. Men for å være helt sikker på at promillen er ute av kroppen, kan det være greit å forsikre seg ved å ta en test med en alkomåler, sier rådgiver for trafikksikkerhet, Anne Beate Budalen til Dinside.

Hun understreker viktigheten av å bruke en måler som viser riktig resultat.

- Du skal være trygg på at målingene er til å stole på, slik at du ikke blir en fyllekjører. Vi anbefaler derfor kun målere som er godkjent etter den europeiske CEN-standarden «EN 16280:2012». I tillegg skal det være lett å få tak i alkomåleren i Norge, og du skal kunne få kalibrert måleren enkelt, forklarer Budalen.

Hender det at du drikker alkohol noen timer før kjøring og beregner når du tror du er under promillegrensen, og kan kjøre bil?
Fylke Ja Nei Vet ikke
Østfold12871
Akershus9901
Oslo16821
Hedmark793
Oppland15841
Buskerud14861
Vestfold10891
Telemark11891
Aust-Agder991
Vest-Agder9911
Rogaland11881
Hordaland12871
Sogn og Fjordane6931
Møre og Romsdal1089
Trøndelag8921
Nordland8901
Troms10891
Finnmark1090
Totalt11891

- Kjøp kun godkjente målere

Et flertall av målerne som selges i Norge tilfredsstiller imidlertid ikke den europeiske standarden, eller oppgir ikke mulighet for å kalibrere måleren. Kjøper du en alkomåler som ikke er godkjent, risikerer du å få grønt lys på alkomåleren, til tross for at du har promille.

- Husk at du ikke alltid kan kjøre bil selv om alkomåleren viser at du er edru. Er den fysiske formen dårlig dagen derpå, skal du ikke kjøre selv om du ikke er påvirket i lovens forstand, minner MA Rusfri Trafikk-rådgiveren for trafikksikkerhet om.

Disse seks alkomålerne blir anbefalt av MA Rusfri Trafikk:

Får ikke erstatning

Kolliderer du etter å ha kjørt i alkoholpåvirket tilstand, kan de økonomiske og menneskelige konsekvensene bli svært alvorlige. Ikke bare for dem du eventuelt måtte skade, men også for deg selv.

– Kolliderer du på grunn av promillekjøring, vil du normalt ikke få noen erstatning fra forsikringsselskapet i det hele tatt. I tillegg får du et erstatningskrav for alle skadene du har påført andre, både personskader og materielle skader. Dette kan fort bli millionbeløp, og i verste fall ender du som gjeldsslave for resten av livet, sier Eklo.

Alkohol, narkotika og trafikkfarlige legemidler er årsak til nesten halvparten av alle dødsulykkene i trafikken i Norge viser data fra Folkehelseinstituttet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer