Alkomålere:

Én av tre tror de har kjørt med promille - Disse målerne anbefales

Folk fra Oppland, Oslo vest, Asker og Bærum er verst i klassen.

ANBEFALER ALKOMÅLER: Rådgiver for trafikksikkerhet Anne Beate Budalen i MA Risfri Trafikk anbefaler målere som er godkjent etter den europeiske CEN-standarden «EN 16280:2012». Foto: MA Rusfri Trafikk
ANBEFALER ALKOMÅLER: Rådgiver for trafikksikkerhet Anne Beate Budalen i MA Risfri Trafikk anbefaler målere som er godkjent etter den europeiske CEN-standarden «EN 16280:2012». Foto: MA Rusfri Trafikk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En undersøkelse som Ipsos har gjennomført for forsikringsselskapet Gjensidige viser at så mange som én av tre nordmenn tror de kan ha kjørt bil med promille over den tillatte grensen.

Hver tiende bilist svarer at de av og til drikker alkohol bare noen timer før bilkjøring, og beregner når de er under promillegrensen. I Oslo vest og Asker og Bærum er denne andelen dobbelt så høy som i resten av landet viser undersøkelsen. På disse stedene svarer én av fem at de beregner seg frem til når de er i kjørbar tilstand.

EU vil aller mest sannsynlig snart innføre en rekke strengere tiltak mot blant annet kjøring i ruspåvirket tilstand.

828 anmeldt

Desember er måneden nordmenn statistisk drikker og fester mest. Tall fra Utrykningspolitiet (UP) viser at rundt 9600 bilførere ble anmeldt for kjøring i ruspåvirket tilstand i løpet av hele 2017. I desember alene var tallet på anmeldte oppe i 828.

– Desember er den måneden i året vi drikker mest alkohol, målt i ren alkohol. På samme tid er det en tid der vi stresser mye rundt mellom juleselskaper og julehandling. Dette kan absolutt øke risikoen for at enkelte ikke venter lenge nok før de setter seg i bilen dagen derpå, og derfor er det et godt tidspunkt å minne om å holde alkohol og bilkjøring adskilt, sier generalsekretær Randi Hagen Eriksrud i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer