Én av tre snapper i trafikken:

Nå advarer politiet mot Snapchat

Unge voksne er de desidert verste med mobilen i hånd. Samtidig er menn mye verre enn kvinner.

FARLIG TREND: Nesten én av tre unge voksne har brukt mobil-applikasjonen Snapchat i løpet av de siste tre månedene. Foto: Øystein Fossum
FARLIG TREND: Nesten én av tre unge voksne har brukt mobil-applikasjonen Snapchat i løpet av de siste tre månedene. Foto: Øystein Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En undersøkelse gjennomført av Norstat for Codan Forsikring viser at hele én av tre mellom 18 og 29 år i løpet av de siste tre månedene har sjekket Snapchat, samtidig med at de kjører bil.

Tallet er mye høyere en for andre aldersgrupper. For alle alders-grupper totalt - inkludert de unge voksne - svarer åtte prosent at de har sjekket Snapchat som sjåfører de siste tre månedene.

Verst på alt

Det er imidlertid ikke bare Snapchat-bruken den yngste sjåførgruppa skiller seg negativt ut på. Alt som krever mobiltelefon eller er digitalt er uvaner de unge har høyest bruk av:

 • Ringe eller svare på mobilen
 • Lese eller sende SMS
 • Sjekke Facebook
 • Sjekke Instagram
 • Sjekke Snapchat
 • Se film eller TV
 • Sette på musikk eller radio, evt bytte sang eller radiokanal
 • Sette på kartleser eller sjekke kartet

I tillegg er det færrest - bare seks prosent - av de mellom 18 og 29 år som ikke har gjort noen av uvanene på lista, i løpet av de siste tre månedene.

Lenger ned i saken kan du også se at menn generelt er verre enn kvinner, når det kommer til farlige uvaner i bilen.

Uvaner fordelt på alder

Uvane/Alder18-29 år30-39 år40-49 år50-59 år60-99 år
Ringt eller svart på mobilen (uten handsfri)46 %33 %30 %23 %10 %
Lest eller sendt SMS45 %30 %33 %16 %3 %
Sjekket Facebook9 %4 %7 %1 %0 %
Sjekket Instagram4 %2 %-1 %0 %
Sjekket Snapchat31 %7 %9 %4 %-
Barbere deg1 %0 %3 %-0 %
Sminke deg1 %1 %2 %1 %-
Se film eller TV3 %1 %2 %-0 %
Sette på musikk/radio eller bytte sang/radiokanal84 %69 %66 %66 %44 %
Sette på kartleseren eller sjekke kartet50 %40 %28 %27 %13 %
Hjelpe barna i baksetet med setebelte, elektronikk eller annet1 %11 %7 %-2 %
Ingen av disse6 %18 %14 %18 %43 %
Ikke relevant1 %2 %0 %4 %6 %
Antall svart117140160155269

Fire prikker

Bruk av mobiltelefon bak rattet kan - foruten alvorlige ulykker - få økonomiske konsekvenser for føreren. Og fra 1. januar i år ble det enda strengere sanksjoner fra myndighetene.

Som et tiltak for at flere skal overholde mobilbruksforbudet, ble det innført to prikker i førerkortet for ulovlig mobilbruk, og sjåfører i prøveperioden får dobbelt så mange.

De som blir tatt får også 1.700 kroner i bot. UP-sjef Runar Karlsen håper det nye tiltaket vil øke etterlevelsen av mobilbruksforbudet.

ADVARER MOT SNAPCHAT: UP-sjef Runar Karlsen liker ikke at så mange bruker mobiltelefon mens de kjører bil.
Foto: Morten Holm / Scanpix
ADVARER MOT SNAPCHAT: UP-sjef Runar Karlsen liker ikke at så mange bruker mobiltelefon mens de kjører bil. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer

– Denne undersøkelsen bekrefter den kunnskapen vi har om ulovlig bruk av mobiltelefon under kjøring, og resultatet av undersøkelsen er selvsagt bekymringsfullt. Bruk av mobiltelefon under kjøring, særlig bruk som innebærer tasting og lesing, er forbundet med høy risiko, og forbudet blir i svært liten grad respektert, sier Karlsen.

– Økt bruk av sosiale medier har dessverre endret bruken av mobiltelefon under kjøring, fortsetter UP-sjefen.

- Kan måtte betale dyrt

Skadesjef Annika Persson i Codan Forsikring advarer om at mobil-syndere kan måtte betale dyrt, om de blir involvert i en ulykke.

- Det viktigste er å huske på at mobilbruk øker risikoen for at du kan forårsake en alvorlig ulykke, der du eller andre mennesker kan komme til skade. Men de økonomiske konsekvensene kan også bli alvorlige, sier hun.

- Hvis du forårsaker en bilulykke, og mobilbruk er medvirkende årsak til ulykken, vil erstatningen fra forsikringen bli avkortet. I grove tilfeller risikerer du å måtte betale alt selv, forklarer Persson.

Fakta om undersøkelsen

 • Undersøkelse gjennomført av Norstat for Codan Forsikring i et landsrepresentativt utvalg på 842 personer.
 • 31 prosent av de spurte mellom 18 og 29 år svarer at de har sjekket Snapchat som sjåfør i bil. I befolkningen totalt svarer 8 prosent at de har gjort dette.
 • 9 prosent mellom 18 og 29 år har sjekket Facebook under kjøring, mot 3 prosent i hele befolkningen. 4 prosent mellom 18 og 29 har sjekket Instagram under kjøring, mot 1 prosent i hele befolkningen.
 • 46 prosent av de under 30 år svarer at de har ringt eller svart på mobilen uten handsfree som sjåfør i bil. I befolkningen totalt svarer 25 prosent at de har gjort dette.
 • 45 prosent av de under 30 år svarer at de har lest eller sendt SMS som sjåfør i bil. I befolkningen totalt svarer 22 prosent at de har gjort dette.
 • Brudd på mobilbruksforbudet gir bot på 1700 kroner og to prikker i førerkortet. Sjåfører i prøveperioden får fire prikker.

Kilde: Codan Forsikring

Underviser

Kjørelærere er opptatt av å bidra til å skape gode holdninger når det gjelder mobilbruk og kjøring, og mange snakker om mobilbruk med elever i bilen under kjøretimene.

- Ferske sjåfører må spørre seg om det er verdt å risikere å bli involvert i en alvorlig ulykke, fordi de skulle svare på en SMS. Det er viktig at foreldre også har fokus på dette under øvelseskjøring og at de går foran som gode rollemodeller, sier informasjonsansvarlig Jan Harry Svendsen i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund.

– Snapchat er en kanal der mange forventer umiddelbar tilbakemelding. Det fungerer bra fra sofaen, men ikke når du kjører bil, sier Annika Persson.

Uvaner fordelt på kjønn

Uvane/KjønnTotaltMennKvinner
Ringt eller svart på mobilen (uten handsfri)25 %30 %20 %
Lest eller sendt SMS22 %26 %17 %
Sjekket Facebook3 %5 %2 %
Sjekket Instagram1 %1 %1 %
Sjekket Snapchat8 %9 %7 %
Barbere deg1 %1 %0 %
Sminke deg1 %-2 %
Se film eller TV1 %2 %0 %
Sette på musikk/radio eller bytte sang/radiokanal62 %66 %58 %
Sette på kartleseren eller sjekke kartet28 %32 %24 %
Hjelpe barna i baksetet med setebelte, elektronikk eller annet4 %4 %4 %
Ingen av disse24 %20 %27 %
Ikke relevant3 %1 %5 %
Antall svart842429413

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer