Første generasjon Audi Q5 fantes også som hybrid, men den var ikke ladbar. Nå som produsenten fra Ingolstadt starter utrullingen av en ny generasjon ladbar hybriddrivlinje, passet det bra å starte med denne modellen, Audis konkurrent til BMW X3, Mercedes-Benz GLC, Volvo XC60 og Jaguar F-Pace.

Enorm forbedring fra Audi
Modellens fulle navn er Q5 55 TFSI e quattro, der tallet 55 indikerer at bilen har mer krefter enn ikke-hybride 45 TFSI, som har den samme 2,0-liters bensinmotoren under panseret - i dette tilfellet med 152 hestekrefter.
Esset i nykommerens erme er selvsagt elmotoren, som er integrert med S-tronic-girkassen og bidrar med opptil 143 hestekrefter.

Totalt 367 hester
Den elektriske motoren henter sin energi fra et litiumion-batteri bestående av 104 prismatiske celler. Det har en maksimal spenning på 381 volt med en kapasitet oppgitt til 14,1 kWt.
Total systemeffekt er 367 hestekrefter. Det er dette som forklarer at bilen har fått samme versjonsbetegnelse som elbilen Audi e-tron - som utvikler opptil 408 hestekrefter.

Denne Mercedesen er verdens første i sitt slag
Forbruket ved blandet kjøring oppgis å være fra 0,21 liter per mil, med CO2-utslipp fra 46 gram per kilometer.
Rekkevidden på bare strøm oppgis til «mer enn» 40 kilometer etter WLTP-målemetoden.
En kommende konkurrent til denne hybriden, i tillegg til modellene nevnt innledningsvis, vil også være DS 7 Crossback e-tense. Det er nettopp blitt kjent at denne for sin del har en rekkevidde, målt etter WLTP, på ganske anselige 58 kilometer.

«Av/på»-firehjulsdrift
Transmisjonen er det altså en 7-trinns S tronic-automat som tar seg av, sammen med quattro, firehjulsdrift med ultra-teknologi, som vi har beskrevet tidligere i vår artikkel om prøvekjøringen av Audi SQ7 TDI. Den går sømløst over til forhjulsdrift ved å koble fra bakakselen når denne ikke er nødvendig; slik vil man redusere drivstofforbruket.

Test: Jaguar F-Pace
Systemet kan koble akselen inn igjen allerede før den trengs takket være såkalt prediktiv programvare. Det betyr sterkt forenklet at bilens «hjerne» sammenstiller data fra navigasjon, sensorer og kameraer - i tillegg til førerens kjørestil - for å fortelle bilen hva slags innstillinger som er mest effektive til enhver tid, eksempelvis når drift også på bakhjulene er nyttig, når elmotoren bør kobles inn for drift eller når regenerering bør få prioritet.

2 1/2 times lading mulig
Audi Q5 55 TFSI e quattro leveres standard med det de kaller det kompakte ladesystemet, som er vanlig ladekabel/støpsel med kontrollenhet, og med en Mode 3-kabel med type 2-støpsel til bruk ved offentlige ladestasjoner.
Ombordladeren har en kapasitet på 7,4 kW. Oppgitt ladetid er to og en halv time med veggboks og 32 ampere kurs og seks timer på en vanlig 220V stikkontakt.

Ladbar premium-SUV til rimelig pris
En app, myAudi, inkluderer muligheten for å fjernkontrollere lade- og forbruksdata og å forhåndsinnstille oppvarming/kjøling av bilen før avreise. Bilen er utstyrt med varmepumpe som standard.
Den nye ladbare hybriden til Audi kan bestilles fra juni kommer på markedet fra tredje kvartal i år.
Godt utstyrt til 663.900,-
Competition-modellen får en startpris på 663.900 kroner. Den leveres blant annet med følgende utstyr utover standard: 3-soners klimaanlegg, Advanced key, LED-hovedlys, baksete som kan flyttes i lengderetningen og har vinkeljustering av seteryggen, S line eksteriørpakke, 18-tommers felger, og sportsseter i kombinasjonen skinn/kunstskinn. Veiledende pris på ekstrautstyret som er inkludert i Q5 TFSI e Competition, om man skulle bestilt det separat, er 57.660 kroner.
– Vi vet at mange har gledet seg til en ladbar utgave av Audi Q5. Den prisen og de egenskapene som vi nå kan offentliggjøre, gjør at vi forventer stor interesse for denne bilen når vi åpner for bestilling om få uker, sier Elin Sinervo, direktør for Audi Norge hos importøren Harald A. Møller AS.
