Ford varsler deg

Nå blir det 60 grader i bilen

Med høye temperaturer i deler av landet denne uka, vil det fort bli både 50 og 60 grader i en parkert bil. Det er livsfarlig for barn og dyr.

FARLIG: Naf undersøker i denne videoen hvor varmt det blir i bilen når den står parkert i solsteken. Etter fem minutter passerte de 34 grader. Video: Naf. Vis mer
Publisert

Det er spådd sommervarme rundt 30 grader flere steder i landet i slutten av uka. Mange er ikke klar over hvor varmt det blir i en parkert bil under slike forhold. Selv om du parkerte i skyggen tidlig på dagen, vil bilen kunne stå midt i solsteiken etter noen timer. Det sier seg selv at det kan være farlig å etterlate barn eller dyr i bilen. Likevel hender det hvert år at politiet må rykke ut for å redde ut barn og dyr som er etterlatt eller gjenglemt i parkerte biler.

Målte 68 grader

For en tid tilbake målte NAFs søsterorganisasjon FDM i Danmark temperaturen i en sølvgrå bil som sto parkert ute i sola en dag med 27,8 grader på termometeret. Det er omtrent så varmt som det er meldt på Østlandet de siste dagene. Til forsøket, som riktignok ikke var veldig vitenskapelig, ble det brukt tre termometre plassert på forskjellige steder i bilen.

Klokken 0900 var det 49,2 grader i bilen. Klokken 1000 var den allerede steget til 57,8 grader og klokken 1400 viste sprit-termometeret på dashbordet – det eneste som fortsatt virket – 68 grader.

Barn dør

– Selv om dette ikke er en vitenskapelig test, viser den tydelig hva som skjer inne i en bil når du parkerer i solen. Det blir raskt så varmt at det vil være farlig å oppholde seg i bilen. Derfor må man aldri etterlate barn eller dyr i en bil. Selv ikke om det bare er snakk om en kort stund, kommenterte seniorteknikker Jørgen Jørgensen i FDM, etter testen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer