Ford varsler deg

Nå blir det 60 grader i bilen

Med høye temperaturer i deler av landet denne uka, vil det fort bli både 50 og 60 grader i en parkert bil. Det er livsfarlig for barn og dyr.

FARLIG: Naf undersøker i denne videoen hvor varmt det blir i bilen når den står parkert i solsteken. Etter fem minutter passerte de 34 grader. Video: Naf. Vis mer
Publisert

Det er spådd sommervarme rundt 30 grader flere steder i landet i slutten av uka. Mange er ikke klar over hvor varmt det blir i en parkert bil under slike forhold. Selv om du parkerte i skyggen tidlig på dagen, vil bilen kunne stå midt i solsteiken etter noen timer. Det sier seg selv at det kan være farlig å etterlate barn eller dyr i bilen. Likevel hender det hvert år at politiet må rykke ut for å redde ut barn og dyr som er etterlatt eller gjenglemt i parkerte biler.

Målte 68 grader

For en tid tilbake målte NAFs søsterorganisasjon FDM i Danmark temperaturen i en sølvgrå bil som sto parkert ute i sola en dag med 27,8 grader på termometeret. Det er omtrent så varmt som det er meldt på Østlandet de siste dagene. Til forsøket, som riktignok ikke var veldig vitenskapelig, ble det brukt tre termometre plassert på forskjellige steder i bilen.

Klokken 0900 var det 49,2 grader i bilen. Klokken 1000 var den allerede steget til 57,8 grader og klokken 1400 viste sprit-termometeret på dashbordet – det eneste som fortsatt virket – 68 grader.

50 GRADER: I tester Ford har gjort i utetemperatur 35 grader, tok det bare 19 minutter før det var 50 grader inne i bilen. Foto: Rune Korsvoll
50 GRADER: I tester Ford har gjort i utetemperatur 35 grader, tok det bare 19 minutter før det var 50 grader inne i bilen. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Barn dør

– Selv om dette ikke er en vitenskapelig test, viser den tydelig hva som skjer inne i en bil når du parkerer i solen. Det blir raskt så varmt at det vil være farlig å oppholde seg i bilen. Derfor må man aldri etterlate barn eller dyr i en bil. Selv ikke om det bare er snakk om en kort stund, kommenterte seniorteknikker Jørgen Jørgensen i FDM, etter testen.

Ifølge interesseorganisasjonen KidsandCars, blir et barn overopphetet tre til fem ganger raskere enn en voksen. Heteslag hos barn i bil fører ifølge organisasjonen til i gjennomsnitt 39 dødsfall hvert år i USA. I Norge er dette uvanlig, men også her hjemme kommer folk over både barn og dyr som er etterlatt eller gjenglemt i varme biler hver sommer.

Fords biler varsler

Nå har Ford utviklet en ny teknologi i sine biler som minner deg om det som høres ut som helt utenkelig å glemme: Barn eller dyr i baksetet.

FORD VARSLER: Flere av Ford modeller får nå et system som varsler og ber føreren sjekke at barn eller dyr ikke er gjenglemt i baksetet når bilen stoppes. Foto: Ford
FORD VARSLER: Flere av Ford modeller får nå et system som varsler og ber føreren sjekke at barn eller dyr ikke er gjenglemt i baksetet når bilen stoppes. Foto: Ford Vis mer

Hvis en bakdør på bilen ble åpnet ved reisens start, varsler systemet sjåføren om å sjekke baksetet når bilen stoppes og tenningen skrus av. I Norge finnes teknologien på modellene EcoSport, Fiesta, Focus, Galaxy, Kuga, Mondeo Hybrid, Puma, S-Max, Transit og Tourneo Connect. Den er også tilgjengelig på nye Mustang Mach-E.

Ikke nok med skygge

Når det gjelder å etterlate hunder i bil, sier Kine Bjølsen Opstad, som er dyrepleier og ansvarlig for dyreforsikringer i If:

- Det generelle rådet er ganske enkelt ikke å la hunden bli igjen i bilen. Skal det gjøres så må hund og temperatur kunne sjekkes hyppig, sier Opstad til Elbil24.no. Hun legger til at det ikke er nok å sette bilen i skyggen:

- Det er faktisk på overskyede dager at situasjoner med overopphetede hunder ofte oppstår. Folk er mer oppmerksomme på problemet når sola skinner, men er det varmt været blir bilen også varm selv om det er overskyet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer