Fergepriser

Nå blir det billigere for noen

Billigere for lag, foreninger og personer som reiser uten bil.

PASS PÅ FERGEPASS-RABATT: Nå får idrettslag og organisasjoner rabatt på ferger, selv om de benytter flere kjøretøy. I tillegg får personer uten bil 17 prosent rabatt på et eget rabattkort, sier samferdselsminister Jon Georg Dale. Foto: Olav Heggø/Samferdselsdepartementet
PASS PÅ FERGEPASS-RABATT: Nå får idrettslag og organisasjoner rabatt på ferger, selv om de benytter flere kjøretøy. I tillegg får personer uten bil 17 prosent rabatt på et eget rabattkort, sier samferdselsminister Jon Georg Dale. Foto: Olav Heggø/Samferdselsdepartementet Vis mer
Publisert

Fra 1. januar 2020 blir det billigere for noen grupper som reiser med Autopass-fergekort.

Endringene gjelder de som reier flere biler sammen som et lag, for eksempel en idrettsforening eller liknende som skal på tur, og for passasjerer som reiser uten bil.

- Regjeringa ønsker å gjøre det så enkelt som mulig å feres i trafikken. Nå sørger vi for at idrettslag og organisasjoner får rabatter på ferger selv om de benytter flere kjøretøy. På den måten øker vi fleksibiliteten for personer, lag og organisasjoner som reiser sammen, sier samferdselsminister Jon Georg Dale i en pressemelding.

Tilbakeføring av tidligere rabatt

Da ordningen med Autopass ferge startet opp 1. januar 2019, opplevde mange at de mistet gode rabattordninger knyttet til storbrukerkort og gamle verdikort.

AutoPass fergekort

Ordningen med AutoPass ferge startet opp 1. januar 2019.

Da ble det åpnet for at man skulle betale enten med AutoPass-brikke eller AutoPass-fergekort, avhengig av hvilket ferjesamband man benytter. I tillegg kunne man benytte de allerede eksisterende betalingsløsningene i en overgangsordning.

Maks rabatt krever avtale og forhåndsbetaling med AutoPass-fergekort.

Regelen som ga idrettslag og organisasjoner rett til å betale for flere kjøretøy med samme rabattgivende verdikort på samme tur, falt bort.

Med de varslede endringene, blir denne særregelen gjeninnført fra 1. januar 2020.

- Vi ønsker en videreføring av særregelen. Det bør være en løsning der man kan betale med et Autopass-fergekort for flere kjøretøy, når de kjører sammen på samme fergeavgang. Det er ikke alle som kjører buss når de skal på arrangement. Med denne endringa gjør vi det enklere og billigere å være på tur med idrettslaget eller ein organisasjon, sier samferdselsministeren i pressemeldingen.

17 prosent rabatt for personer

I tillegg blir det fra 1. januar også innført et eget rabattkort for personer som reiser uten kjøretøy. Det er mulig for to personer å reise på samme kort. Dette krever en forhåndsbetaling på minimum 400 kroner, og rabatten er 17 prosent mot fullpris ved kontant betaling.

Også dette er en ordning som falt bort ved innføringen av Autopass fergekort 1. januar 2019 - men som nå blir gjeninnført.

- Dette vil sikre passasjerene samme rabatt som før, fram til løsningene som gjør det gratis å reise for passasjerer uten bil er på plass, sier Dale.

Her er prisene

Det er to regulativer som bestemmer prisen på fergetransporten:

  • Riksveiferjesambandene, med unntak av Moss-Horten, følger Riksregulativet for ferjetakster og AutoPASS-regulativet for ferjetakster.
  • Fylkeskommunale ferjesamband følger stort sett Riksregulativet for ferjetakster unntatt i Finnmark og Troms.

Du kan se alle prisene via denne siden hos Statens vegvesen.

Hvordan skal det foregå?

Vi har spurt Statens vegvesen hvordan dette med rabatt for lag og foreninger egentlig skal foregå, i praksis. Altså hvordan det er tenkt at man skal gjøre det, når flere privatbiler er i samme følge, fra samme lag eller organisasjon.

Prosjektleder Dag Hole i Statens vegvesen forklarer:

- Idrettslag, organisasjoner og alle andre som reiser samlet i et følge kan betale for flere kjøretøy med samme Autopass-ferjekort, selv om det aktuelle ferjekortet er knyttet til et bestemt kjøretøy. Det er ikke lenger krav til dokumentasjon på formål med reisen, forteller Hole til Dinside.

- Betaling skjer med enten med et Autopass-ferjekort - Bedrift, som idrettslaget eller organisasjonen eier selv, eller at en av bileierne i følget benytter sitt Autopass-ferjekort bedrift og legger ut for andre, forklarer han.

Hole forteller videre at dersom betaling skjer med et Autopass-ferjekort - Privat, er rabatten for kjøretøy 50 prosent. Skjer betalingen med et Autopass ferjekort - Bedrift, er rabatten for kjøretøy 40 prosent. For begge typer kort er rabatten for person 17 prosent.

Ikke rabatt med AutoPass-brikke

Hole påpeker også at rabatten som du kan få ved å benytte Autopass fergekort, ikke fås på strekninger der det er innført betaling med AutoPass-brikke:

- Det er verdt å merke at Autopass ferjekort ikke kan brukes som betalingsmiddel på ferjesamband der det er innført betaling med AutoPass-brikke. En AutoPass-brikke er knyttet til ett bestemt kjøretøy og kan ikke benyttes til som betalingsmiddel for andre enn det kjøretøyet som brikken er registrert på, slik som ved betaling av bompenger på vei, sier Holde til Dinside.

Her er det en oversikt over hvilke samband som aksepterer Autopass-ferjekort eller AutoPass-brikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer