Nå blir det mange kontroller

Fra i morgen er det skolestart. Det betyr mange barn langs veien, og mange kontroller.

SYNLIGE: Politiet vil være ekstra synlige i trafikken i ukene rundt skolestart. Foto: Ole Berg Rusten/NTB Scanpix
SYNLIGE: Politiet vil være ekstra synlige i trafikken i ukene rundt skolestart. Foto: Ole Berg Rusten/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

August er måneden for oppstart av nytt skoleår. Følgelig er det også en tid på året med hyppige fartskontroller. Hvert år blir mange bilister fratatt førerkortet i nettopp denne perioden.

Med mange barn til fots langs veiene er det ekstra viktig at bilistene viser hensyn og kjører forsvarlig. Sjef for utrykningspolitiet (UP), Runar Karlsen, sier til Dinside at det beste tipset er at bilistene må være ekstra skjerpet når de kjører langs skoleveier og forbi skolebygninger, og at ansvaret ligger på sjåførene, ikke barna.

VIS EKSTRA HENSYN: UP-sjef Runar Karlsen sier at det er bilistenes ansvar å vise ekstra hensyn i tiden rundt skolestart. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Morten Holm/NTB Scanpix
VIS EKSTRA HENSYN: UP-sjef Runar Karlsen sier at det er bilistenes ansvar å vise ekstra hensyn i tiden rundt skolestart. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Morten Holm/NTB Scanpix Vis mer

Det er bilistenes ansvar å vise ekstra hensyn langs skoleveiene. Nå er det mange nye små skolebarn som ikke er vant med å tolke trafikksituasjoner. De er vimsete og adferden er ikke alltid rasjonell.

Små barn kan fort være uforutsigbare langs veien. De leker og plutselig skjener en ut i veien, eller blir dyttet av en klassekamerat. Derfor er det viktig at bilistene tar høyde for at slike situasjoner kan inntreffe og tilpasser farten så man har mulighet til stoppe eller styre unna dersom noe skulle skje.

Når og hvor

Karlsen sier også at politiet ønsker å være ekstra synlig og til stede den første tiden rundt skolestart.

Vi ønsker å være til stede, og har planer å gjennomføre kontroller på biler, men også mopeder og sykler, for å sørge for at det er trygt for dem som ferdes på sykkel i trafikken.

Se hvordan politiets fartsmålere blir kontrollert

Bruk hodet, bruk bena

Mange tenker kanskje at det er både tryggere og bedre å kjøre barna til skolen. Det er ikke nødvendigvis riktig. Om skoleveien er trygg og ikke for lang er det hensiktsmessig å følge barna til skolen.

UP-sjefens anbefaling til foreldrene er å følge barna til skolen de første dagene, slik at de blir kjent med skoleveien og vet hvordan de skal oppføre seg langs trafikkerte veier. I tillegg har det aldri skadet med litt mosjon på morgenkvisten, samtidig som miljøet spares.

Om mulig, la barna gå til skolen. Dersom det er mange foreldre som kjører barna til skolen, vil det naturlig nok bli flere biler på skoleveien og sjansene øker for at noe skal skje, sier Karlsen.

Legg vekk mobilen

Det er ikke bare for høy hastighet som utgjør en stor fare, bruk av mobiltelefon kan være vel så farlig. Nå straffes mobilbruk i bil med to prikker på førerkortet.

En oppfordring til bilistene er å legge vegg mobilen og være ekstra varsom langs veier der skolebarn ferdes.

Det er fort gjort at man får telefoner på vei til jobb om morgenen, eller på vei hjem om ettermiddagen. Dersom du ikke har handsfree i bilen, skal mobilen forbli urørt så lenge du er i bilen.

Med vimsete barn langs veien, kan en tekstmelding få forferdelige konsekvenser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer