Ulovlig bruk av mobiltelefon i bil

Nå blir færre tatt

2500 ble tatt for å bruke mobiltelefon i bilen i januar og februar. Det er færre enn i fjor.

NEDGANG: Nesten 500 færre personer fikk i januar og februar bøter for ulovlig mobiltelefonbruk i trafikken, sammenlignet med 2020. Fra og med nyttår tredoblet bota seg til 5000 kroner, mens prikkbelastningen på førerkortet økte fra to til tre. Foto: Øystein B. Fossum
NEDGANG: Nesten 500 færre personer fikk i januar og februar bøter for ulovlig mobiltelefonbruk i trafikken, sammenlignet med 2020. Fra og med nyttår tredoblet bota seg til 5000 kroner, mens prikkbelastningen på førerkortet økte fra to til tre. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nøyaktig 2497 personer ble i løpet av de to første månedene av 2021 bøtelagt for mobilbruk i trafikken. Sammenliknet med samme tid i fjor er det en reduksjon på 16 prosent.

I januar og februar i 2020 ble 2978 personer bøtelagt for samme forseelse, viser statistikken fra utrykningspolitiet (UP).

Fra og med 1. januar 2020 økte bøtesatsene for ulovlig bruk av mobiltelefon bak rattet med hele 200 prosent (x3), samtidig som prikkbelastningen økte fra to til tre.

For tidlig å si

UP-sjef Steven Hasseldal er fornøyd med utviklingen, men mener det er for tidlig å konkludere med at de strengere sanksjonene har hjulpet.

– Det er litt tidlig å trekke de helt store konklusjonene, for det kan være ulike variasjoner som påvirker tallene. Det må gå litt lengre tid før vi ser at forskriften har hatt positiv effekt, sier han til Dinside.

– Kan mindre trafikk på grunn av corona-pandemien ha påvirket tallene?

– Det kan ha flere årsaker, deriblant også det. I tillegg til dårlig vær. Men vi gleder oss over lavere tall, fortsetter UP-sjefen.

Bøter og prikker

Det er i alle fall nærliggende å tenke at tredobling av bota og en ekstra prikk på førerkortet gjør at flere folk dropper mobiltelefonen, mens de kjører bil.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer