Bompenger, Svinesund:

Nå blir passeringen gratis

15. mars legges bomstasjonen på Svinesund ned.

FORSVINNER: Bompenger har finansiert Svinesundsbrua og motorveien siden 2005. Nå er strekningen ferdig finansiert. Foto: Google
FORSVINNER: Bompenger har finansiert Svinesundsbrua og motorveien siden 2005. Nå er strekningen ferdig finansiert. Foto: Google Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden 2005 har det vært bomstasjoner ved Svinesund for å finansiere den nye Svinesundsbroa, samt rundt fire kilometer motorvei på norsk side og to kilometer på svensk side.

Mandag 15. mars klokka 14 er det slutt på bompengeinnkrevingen over Svinesund.

Ferdig finansiert tidligere enn forventet

Vegstrekningen var planlagt ferdig finansiert i 2025, men grensehandelen har tydeligvis vært høyere enn forventet de siste åra.

I 2019 var det for eksempel 8,5 millioner kjøretøy som passerte bomstasjonene, som gav Svinesundsforbindelsen, som drifter bomstasjonene, driftsinntekter på 200 millioner kroner, melder Fredriksstad Blad (+).

Planen for avvikling ble derfor justert, og før coronapandemien slo til, var det høsten 2020 som ble sett på som et realistisk tidspunkt for avvikling.

Har signert avtale

Under pandemien har antall grensepasseringer falt betraktelig, som har gjort at avviklingen har blitt forskjøvet noe.

Men 19. februar signerte samferdselsminister Knut Arild Hareide en avviklingsavtale med svenske myndigheter, og den avtalen går ut på at bomstasjonen på Svinesund stenges mandag 15. mars – mer presist klokka to på ettermiddagen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer