Advarer: Steinsprut-sesongen er i gang

Nå bør du passe på!

Når snø og is smelter, ligger det igjen strø-stein med skarpe kanter i veien, som fester seg i piggfrie dekk. De neste ukene kan 200 000 bilister få en stein-smell i frontruta.

HER SMELLER DET MEST: Bor du i Lillestrøm eller Drammen, er sjansen for å få en steinsprut dobbelt så stor som dersom du bor på Voss. Hver tiende bilist i Oslo og Viken får ødelagt frontruta av små prosjektiler som kastes ut fra piggfrie vinterdekk. Foto: Lise Åserud / NTB
HER SMELLER DET MEST: Bor du i Lillestrøm eller Drammen, er sjansen for å få en steinsprut dobbelt så stor som dersom du bor på Voss. Hver tiende bilist i Oslo og Viken får ødelagt frontruta av små prosjektiler som kastes ut fra piggfrie vinterdekk. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av året får over 250 000 bilister steinsprut i frontruta på bilen sin. De aller fleste skjer i den store steinsprut-sesongen som starter nå i siste halvdel av februar og som varer ut mars måned. Det ligger igjen stein i veibanen etter vinterens strøing. Steinene er små, men svært skarpe. Vårrengjøringen er fortsatt ikke i gang.

Samtidig kjører vi fortsatt på piggfrie vinterdekk. Det er den store synderen i denne sammenhengen: Stein fester seg i mønsteret i den myke gummien og forvandles til små prosjektiler når bilen kommer opp i hastighet.

Viken og Oslo verst

Nye tall fra forsikringsselskapet If viser at det er stor forskjell på hvor i Norge sjansen for steinsprut er størst. Viken og Oslo skiller seg ut som de fylkene hvor du oftest får ødelagt frontruta. Her er sjansen dobbelt så stor som i Vestland og Møre og Romsdal, der sjansen er minst.

– For å si det litt enkelt: Bor du i Lillestrøm, Drammen, Oslo eller Moss, er faren dobbelt så stor for å få en stein-smell i frontruta som om du bor på Voss, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Stein fra piggfrie dekk

Han mener at mye av forklaringen på forskjellene er at det i Oslo og Viken er flere motorveier med mye trafikk, parallelle kjørefelter og påkjøringsfelter, der bilene akselererer hardt. Det er også i disse fylkene flest kjører med piggfrie vinterdekk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer