Advarer: Steinsprut-sesongen er i gang

Nå bør du passe på!

Når snø og is smelter, ligger det igjen strø-stein med skarpe kanter i veien, som fester seg i piggfrie dekk. De neste ukene kan 200 000 bilister få en stein-smell i frontruta.

HER SMELLER DET MEST: Bor du i Lillestrøm eller Drammen, er sjansen for å få en steinsprut dobbelt så stor som dersom du bor på Voss. Hver tiende bilist i Oslo og Viken får ødelagt frontruta av små prosjektiler som kastes ut fra piggfrie vinterdekk. Foto: Lise Åserud / NTB
HER SMELLER DET MEST: Bor du i Lillestrøm eller Drammen, er sjansen for å få en steinsprut dobbelt så stor som dersom du bor på Voss. Hver tiende bilist i Oslo og Viken får ødelagt frontruta av små prosjektiler som kastes ut fra piggfrie vinterdekk. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av året får over 250 000 bilister steinsprut i frontruta på bilen sin. De aller fleste skjer i den store steinsprut-sesongen som starter nå i siste halvdel av februar og som varer ut mars måned. Det ligger igjen stein i veibanen etter vinterens strøing. Steinene er små, men svært skarpe. Vårrengjøringen er fortsatt ikke i gang.

Samtidig kjører vi fortsatt på piggfrie vinterdekk. Det er den store synderen i denne sammenhengen: Stein fester seg i mønsteret i den myke gummien og forvandles til små prosjektiler når bilen kommer opp i hastighet.

EKSPERT-TRIKS: En tannpirker er et perfekt verktøy for å fylle steinsprutskaden med lakk. Dette trikset er det mange eksperter som også bruker. Video: Rune Korsvoll Vis mer

Viken og Oslo verst

Nye tall fra forsikringsselskapet If viser at det er stor forskjell på hvor i Norge sjansen for steinsprut er størst. Viken og Oslo skiller seg ut som de fylkene hvor du oftest får ødelagt frontruta. Her er sjansen dobbelt så stor som i Vestland og Møre og Romsdal, der sjansen er minst.

– For å si det litt enkelt: Bor du i Lillestrøm, Drammen, Oslo eller Moss, er faren dobbelt så stor for å få en stein-smell i frontruta som om du bor på Voss, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

SYNDEREN: Mange peker på de piggfrie vinterdekkene som den store syndere som forårsaker de fleste steinsprutskadene. Småstein samler seg i mønsteret og blir slynget ut mot andre biler når hastigheten blir høy nok. Foto: Rune Korsvoll
SYNDEREN: Mange peker på de piggfrie vinterdekkene som den store syndere som forårsaker de fleste steinsprutskadene. Småstein samler seg i mønsteret og blir slynget ut mot andre biler når hastigheten blir høy nok. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Stein fra piggfrie dekk

Han mener at mye av forklaringen på forskjellene er at det i Oslo og Viken er flere motorveier med mye trafikk, parallelle kjørefelter og påkjøringsfelter, der bilene akselererer hardt. Det er også i disse fylkene flest kjører med piggfrie vinterdekk.

– Vår erfaring er at en steinsprut ofte skjer når en bil passerer deg og små stein slynges løs fra dekkene på den bilen. Det er sjelden man får en steinsprut fra bilen du kjører bak, selv om det også kan skje, sier Clementz.

Koster 10 000-20 000 kroner

Det siste året måtte forsikringsselskapene ut med rundt 1,6 milliarder kroner etter glass-skader. For 15 år siden var det tilsvarende tallet litt over 600 millioner kroner. Dersom ruta sprekker eller har så stor skade at den må skiftes, koster det nå fra 10 000 kroner og oppover til flere titalls tusen kroner.

HUSK TEIP-BITEN: Får du en steinsprut, kan du hindre at ruta sprekker og må skiftes ved å sette en bit teip over skaden og raskt få den utbedret. Foto: Rune Korsvoll
HUSK TEIP-BITEN: Får du en steinsprut, kan du hindre at ruta sprekker og må skiftes ved å sette en bit teip over skaden og raskt få den utbedret. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Rutene er blitt dyrere og har mer teknologi, med varmedemping og varmetråder. I tillegg har de fleste moderne biler regnsensorer for vinduspusserne, samt kamerautstyr for automatisk nødbrems og skiltgjenkjenning i ruta. Dette er utstyr som må kalibreres etter ruteskift. Frontruta har med andre ord blitt en avansert og dyr del av bilen.

Umulig å unngå

Har du bare ansvarsforsikring på bilen, må du betale dette selv. Har du derimot kasko eller delkasko, dekkes skaden av forsikringen. Dersom du får reparert steinspruten raskt, slipper du til og med egenandel.

Det er mange teorier om hva du kan gjøre for å unngå å få steinsprut i frontruta eller i lakken på bilen. Å holde god avstand til bilen foran og få bilistene til å montere skvettlapper er ofte nevnt. I virkeligheten er disse steinene nesten umulig å unngå.

MÅ BETALE SELV: Steinsprutskader som oppstår andre steder på bilen, for eksempel i fronten og på panseret, dekkes ikke av forsikringen. De må du betale selv. Hvor mye disse skadene beløper seg til, finnes det ingen tall på. Foto: Rune Korsvoll
MÅ BETALE SELV: Steinsprutskader som oppstår andre steder på bilen, for eksempel i fronten og på panseret, dekkes ikke av forsikringen. De må du betale selv. Hvor mye disse skadene beløper seg til, finnes det ingen tall på. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Husk teipbiten

Det er imidlertid et par råd som er viktige for at dette ikke skal koste deg mye penger: Dersom du får en steinsprutskade, bør du sette en bit med gjennomsiktig tape over skaden. Da unngår du skitt og vann som fryser til is i «såret».

I tillegg må du få skaden utbedret så raskt som mulig. Ta kontakt med forsikringsselskapet eller et bilglass-verksted den samme dagen. Hvis du venter, er det stor sjanse for at ruta sprekker.

Spesielt nå om dagen når det veksler mellom varmt og kaldt og du bruker varmeapparatet i bilen mye. Må ruta skiftes ryker du i beste fall på en egenandel på forsikringen. I verste fall må du betale ruteskiftet på mellom 10- og 20 000 kroner selv.

HER FÅR DE OFTEST STEINSPRUT

FylkeSannsynlighet for steinsprut / år
Oslo9,8 %
Viken9,5 %
Trøndelag7,8 %
Innlandet7,4 %
Vestfold og Telemark7,3 %
Troms og Finnmark5,4 %
Agder5,3 %
Rogaland4,8 %
Nordland4,6 %

Kilde: Forsikringsselskapet If

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer