Vann i spylervæska?

Nå bør du sjekke spylervæska

Om du fortsatt spyler rutene med nødløsningen fra i sommer bør du være rask med å bytte den ut. Fryser væska i systemet, kan det bli dyrt å fikse.

DÅRLIG SIKT: Dårlig sikt skaper ofte farlige situasjoner. Sørg for å ha tilstrekkelig med spylervæske når du skal på tur. Foto: NTB SCANPIX
DÅRLIG SIKT: Dårlig sikt skaper ofte farlige situasjoner. Sørg for å ha tilstrekkelig med spylervæske når du skal på tur. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Publisert

Det er en situasjon vi alle har vært i flere ganger. Du er på vei hjem fra jobb eller hytta, riksveien er saltet og alle ruter begraves i et lag med veisalt og møkk.

Vips, så er det full stopp på spylervæskeflyten og frontruta er umulig å se gjennom.

Les også: Spylervæske på pumpe?

Gjerrig om sommeren, straffes om vinteren

De fleste spylervæskene du får kjøpt i dag kommer på kanne og skal ikke fryse før det er under 15 minusgrader, men små trange slanger og utvannet væske kan by på problemer før den tid.

- Om væsken fryser kan tanken og slanger sprekke – alt avhengig av hvor fleksible enhetene er. Vann som fryser utvider seg og hvis det ikke er plass til det, vil isen sprenge i stykker enheten, har Jan Ivar Engebretsen i NAF tidligere fortalt til Dinside.

Er du en av de som i sommer etterfylte med vann for å spare en 50-lapp, kan den raskt gå tapt om du ikke har etterfylt med væske som tåler minusgradene.

Les også: Lav sol og steinsprut? Slik unngår du dårlig sikt

Alternative metoder

Det er flere metoder for å få i gang spylervæsken igjen om den først er fryst.

Hårføner eller varmepistol var et triksene Engebretsen kom med, om du ikke har mulighet til å sette bilen i en varm garasje eller et parkeringshus.

Les også: En millimeter feiljustering kan skille liv og død

Skulle du ikke se noen annen løsning enn å fikse problemet selv, er varmt vann et annet forslag om du ikke tar med selve tanken inn i varmen.

Start med å helle varmt vann på utsiden av tanken og se om det hjelper. Gjør det ikke det kan du helle det i tanken for at det skal tine opp.

Om du da får i gang spyleren, er det viktig at du kjører en fullstendig sirkulasjon, så alt vannet kommer igjennom, for så å etterfylle med ny spylervæske som tåler temperaturen.

Er du allerede på veien når problemet oppstår: Sørg for å kjøre innom bensinstasjoner så ofte det lar seg gjøre for å vaske ruten. Å kjøre med nedsatt sikt kan straffe seg.

Artikkelen har også blitt publisert tidligere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer