Åtte av ti stikker av

NÅ: Bulker 19 000 parkerte biler

De neste ukene vil 11 000 bileiere få bulket sine parkerte biler. Mange syndere stikker bare av. Følger du noen enkle råd, slipper du bulken i bilen.

19.000 PARKERINGS- OG RYGGESKADER: I januar og februar vil forsikringsselskapene få inn melding om 19.000 typiske parkeringsskader. Foto: Colourbox
19.000 PARKERINGS- OG RYGGESKADER: I januar og februar vil forsikringsselskapene få inn melding om 19.000 typiske parkeringsskader. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert

Dersom antall parkeringsbulker i januar og februar blir som i fjor, vil over 11 000 parkerte kjøretøyer bli påkjørt. Skadene som meldes inn til forsikringsselskapene beløper seg til 134 millioner kroner. Det er ingen ting som tyder på at vi bulker mindre i år enn tidligere. Tvert imot. If forsikring har sett på skadetallene før jul og de var rundt 30 prosent høyere enn tilsvarende tall året før.

Tar vi med det forsikringsselskapene betegner som rygge-skader, kan vi pluss på nesten 8000 skader og over 90 millioner kroner i utbetalinger.

Må betale skaden selv

Likevel er dette bare toppen av isfjellet. Mange skader er såpass små at det ikke lønner seg for å bruke forsikringen. Bileierne må betale skaden fra egen lommebok.

UNNGÅ DETTE: Unngå mørke og trange parkeringshus. Lakk-restene på stolper og kanter avslører at her blir mange biler skadet. Foto: Rune Korsvoll
UNNGÅ DETTE: Unngå mørke og trange parkeringshus. Lakk-restene på stolper og kanter avslører at her blir mange biler skadet. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Det er tall fra Finans Norge, som samler statistikker fra alle forsikringsselskaper, som viser hvor dårlige vi er til å håndtere bilen på parkeringsplasser.

På de verste dagene ble det meldt inn i snitt skader for 30 millioner kroner hver dag til selskapene. Det vil si at det bulkes 60 ganger i timen, eller for 1,3 millioner kroner, disse dagene.

Bulker og stikker av

En landsdekkende undersøkelse som YouGov tidligere har gjort for If forsikring, viser at nesten åtte av ti bilister som ble påkjørt mens bilen stod parkert, har opplevd at sjåføren som forårsaket skaden stakk av uten å si ifra. Tilbake står bileieren med en skade som kan bli dyr.

DYRT: En typisk parkeringsskade ser kanskje ikke så dyr ut, men kan koste flere ti tusen å reparere. Foto: If
DYRT: En typisk parkeringsskade ser kanskje ikke så dyr ut, men kan koste flere ti tusen å reparere. Foto: If Vis mer

Sigmund Clementz er informasjonssjef i If forsikring. Han forteller at parkeringsbulker er blant de vanligste skadene i trafikken og at det kan være flere årsaker til det:

Skade for 30 000

- Noe skyldes sikkert flere stressede sjåfører. I tillegg er ofte ryggesensorer og ryggekameraer, som vi er blitt vant til å bruke, tildekket av snø og is på denne tiden av året. Lyspunktet med disse parkerings-skadene er at de sjelden er alvorlige og at det sjelden er snakk om personskader.

Likevel kan de bli dyre, sier Clementz, som selv opplevde akkurat det: - Bilen min ble påkjørt på en parkeringsplass. Ved første øyekast så det ikke ut til å være skader av betydning. Ved nærmere sjekk viste det seg imidlertid at begge skjermene måtte byttes. Det kostet rundt 30 000 kroner.

Trange parkeringsplasser

De siste årene har antall parkeringsskader økt kraftig – fra rundt 55 000 i 2008 til 75 000 i fjor. Trange parkeringsplasser er ganske sikkert en annen årsak til økningen.

GODT TIPS: Ett av tipsene for å unngå de typiske parkeringsbulkene, er å ikke parkere ved siden av en bil med barneseter. Ford har utviklet en egen beskyttelse så dørene ikke skal bulke andre biler. Foto: Ford.
GODT TIPS: Ett av tipsene for å unngå de typiske parkeringsbulkene, er å ikke parkere ved siden av en bil med barneseter. Ford har utviklet en egen beskyttelse så dørene ikke skal bulke andre biler. Foto: Ford. Vis mer

Ifølge SINTEF bør en parkeringsplass for personbiler være minst 2,5 meter bred og 5,0 meter lang. Entreprenører dinside.no har snakket med bekrefter at dette ofte fravikes for å få inn flere plasser og at 2,3 meters bredde ikke er uvanlig.

Gode råd er gratis

Samtidig har bilene våre blitt bredere. I 1990 var gjennomsnittsbilen 1,68 meter bred fra dørhåndtak til dørhåndtak. I dag er bilene i snitt 1,81 meter brede, ifølge tall fra Center Automotive Research (CAR). I tillegg kommer speilene, som ofte er rundt 20 centimeter.

Så hva kan du gjøre for å unngå disse irriterende og ofte dyre parkerings-skadene? Vi har satt sammen råd fra Norges Automobil-Forbund, Gjensidige og If. Følger du disse er i hvert fall sjansen for å få en bulk betydelig mindre.

Åtte tips for å unngå parkeringsbulker

1. Rygg inn i parkeringsplassen. Da er bilen enklere å manøvrere og du har full oversikt når du skal kjøre ut igjen.

2. Parker et stykke vekk fra hovedinngangen til kjøpesenteret, der det ikke er like tettpakket med biler.

3. Parker ikke ved siden av biler med barneseter. Barna som skal ut og inn av et sete trenger ofte mer plass til å åpne dørene.

4. Unngå mørke og trange parkeringshus.

5. Parker ikke ved siden av en gammel og bulket bil. Eieren er ikke spesielt redd for bilen sin.

6. Parkering langs fortauskanter kan lett føre til oppskrapte felger.

7. Sørg for at bilvinduene er fri for snø og is før du kjører og stol ikke på ryggekameraet. Vinterstid er det ikke alltid det fungerer.

8. Når du rygger har du vikeplikt for alle andre. Du har også vikeplikt fra høyre inne på en parkeringsplass. Ta det med ro og tvihold ikke på forkjørsretten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer