Katalysator-tyveri

Nå er bandene i Norge

De siste ukene har det vært en kraftig økning i tyveri av katalysatorer fra biler i Oslo-området. Nå er bandene i Norge.

BANDER: Fra en parkert bil stjeler disse proffe tyvene en katalysator på 60 sekunder. Kraftig økning i prisen på de edle metallene som katalysatoren inneholder, gjør dette attraktivt. Videoen er fra Storbritannia. Video: Nottinghamshire Police Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Så langt har katalysator-tyverier vært et stort problem i Sverige og i noen andre land i Europa. Ifølge en rapport fra If i Sverige, har det de siste åra vært en økning på 10 000 prosent i slike tyverier.

Det skjer som regel nattetid av bander som har spesialisert seg på dette. I løpet av 60 sekunder har de heist opp den parkerte bilen, fjernet katalysatoren, som er en del av eksosanlegget, og stukket av.

Norske bileiere har stort sett vært forskånet for å komme ut om morgenen og oppdage at deler av eksosanlegget er borte når de starter bilen. Nå ser det imidlertid ut til at bandene har funnet veien også til Norge. If sette en kraftig økning i katalysator-tyverier den siste tiden:

Mange tyverier nå

- De siste ukene har det vært flere titalls katalysator-tyverier i Oslo, Viken og Innlandet. Vi har mistanke om at det er en liga – eller flere bander - med mobile vinningskriminelle som opererer akkurat nå. Det siste året har det skjedd en oppblomstring av tyverier av katalysatorer, forteller kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If til Dinside.

Han forteller at Sverige i mange år har vært spesielt utsatt for slike tyverier. Årsaken er nærheten til Øst-Europa med mulighet for tyvene å komme seg raskt til grenseovergangene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer