Katalysator-tyveri

Nå er bandene i Norge

De siste ukene har det vært en kraftig økning i tyveri av katalysatorer fra biler i Oslo-området. Nå er bandene i Norge.

BANDER: Fra en parkert bil stjeler disse proffe tyvene en katalysator på 60 sekunder. Kraftig økning i prisen på de edle metallene som katalysatoren inneholder, gjør dette attraktivt. Videoen er fra Storbritannia. Video: Nottinghamshire Police Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Så langt har katalysator-tyverier vært et stort problem i Sverige og i noen andre land i Europa. Ifølge en rapport fra If i Sverige, har det de siste åra vært en økning på 10 000 prosent i slike tyverier.

Det skjer som regel nattetid av bander som har spesialisert seg på dette. I løpet av 60 sekunder har de heist opp den parkerte bilen, fjernet katalysatoren, som er en del av eksosanlegget, og stukket av.

Norske bileiere har stort sett vært forskånet for å komme ut om morgenen og oppdage at deler av eksosanlegget er borte når de starter bilen. Nå ser det imidlertid ut til at bandene har funnet veien også til Norge. If sette en kraftig økning i katalysator-tyverier den siste tiden:

Mange tyverier nå

- De siste ukene har det vært flere titalls katalysator-tyverier i Oslo, Viken og Innlandet. Vi har mistanke om at det er en liga – eller flere bander - med mobile vinningskriminelle som opererer akkurat nå. Det siste året har det skjedd en oppblomstring av tyverier av katalysatorer, forteller kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If til Dinside.

PASS PÅ DENNE: Katalysatoren som sitter i eksosanlegget inneholder små mengde edelmetaller som Platina og Rhodium. Med en pris på nesten 5 000 kroner per gram for Rhodium, sier det seg selv at dette er attraktivt for tyveribander. Foto: Folksam
PASS PÅ DENNE: Katalysatoren som sitter i eksosanlegget inneholder små mengde edelmetaller som Platina og Rhodium. Med en pris på nesten 5 000 kroner per gram for Rhodium, sier det seg selv at dette er attraktivt for tyveribander. Foto: Folksam Vis mer

Han forteller at Sverige i mange år har vært spesielt utsatt for slike tyverier. Årsaken er nærheten til Øst-Europa med mulighet for tyvene å komme seg raskt til grenseovergangene.

Fra parkerte biler

Også i Norge har det vært en del katalysator-tyverier, men ikke i nærheten av slik det har vært i Sverige. Her hjemme har tyvene ofte gått etter biler hos bilopphoggere eller biler parkert på områder tilhørende bilforhandlere. Nå har dette endret seg:

- Nå går tyvene rett på privatbiler som står parkert i oppkjørselen, på gata eller på en parkeringsplass. Hvorfor denne endringen til stadig frekkere tyverier har skjedd, vet vi ikke helt.

Toyota utsatt

- Siden i fjor sommer har katalysator-tyvene spesielt gått løs på Toyota Hiace og Toyota Prius. Men også andre biltyper har fått stjålet katalysatoren. Tyveriene skjer gjerne på natta, sier Clementz.

Han tror at det vil bli flere slike tyverier i Norge i år, først og fremst på Østlandet og Sørlandet. Grunnen er nærhet til Sverige, hvor mye tyvegods fra Norge transporteres gjennom til andre land.

POPULÆRE BILER: -Katalysator-tyvene har spesielt gått løs på Toyota Hiace, Toyota Prius og noen andre biltyper, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If. Foto: If
POPULÆRE BILER: -Katalysator-tyvene har spesielt gått løs på Toyota Hiace, Toyota Prius og noen andre biltyper, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If. Foto: If Vis mer

5000 kroner per gram

En forklaring på økningen i disse tyveriene nå, kan være krigen i Ukraina og sanksjonene mot Russland. Katalysatorene inneholder edelmetaller som Platina, Rhodium og Palladium og mye av dette kommer fra Russland. Prisen på disse edle metallene har skutt i været den siste tiden. I dag koster for eksempel Rhodium rett under 5000 kroner per gram. Palladium og Platina koster litt mindre enn gull. Selv om det er lite av disse metallene i hver katalysator, er det altså nok til å være en god butikk for tyvene.

Vi øke framover

Vi har tidligere skrevet om at både If og Gjensidige har fryktet at antall tyverier fra kriminelle bander vil øke etter at Norge ikke lenger har korona-stengt på grensene. Nå skjer det altså.

Kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige:

- Vi har allerede hatt en del tilfeller der katalysatorer blir stjålet fra parkerte biler, så dette er et tema hos oss om dagen. Vi frykter absolutt at vi vil se en økning i slike tyverier i Norge den nærmeste tiden, sier Rysstad til Dinside.

Vanskelig å sikre seg

Å sikre seg mot at katalysatoren i bilen blir stjålet er vanskelig. Det eneste gode rådet vi har sett er å parkere bilen i en garasje. Dersom du må parkere ute, bør dette skje på et godt opplyst sted. En alarm som reagerer på bevegelser og vibrasjoner i bilen, kan også være til hjelp.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer