Bøter i trafikken

Nå er det dyrere å bryte trafikkreglene

Fra nyttår økte staten bøtesatsene med opptil 194 prosent.

BØTER I TRAFIKKEN: Satsene for å bryte trafikkreglene er strammet inn fra nyåret. Spesielt de som synder mot forbudet om å benytte håndholdt mobiltelefon bak rattet kan vente seg en real økonomisk kilevink. Foto: NTB
BØTER I TRAFIKKEN: Satsene for å bryte trafikkreglene er strammet inn fra nyåret. Spesielt de som synder mot forbudet om å benytte håndholdt mobiltelefon bak rattet kan vente seg en real økonomisk kilevink. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Satsene for å bryte trafikkreglene har blitt betydelig oppjustert fra 1. januar 2021. Og som kjent for de fleste har straffen for å bruke mobiltelefon bak rattet blitt neste tre ganger høyere enn før nyttår, samtidig som synderne også får tre prikker i førerkortet i stedet for to.

Det er et par år siden sist staten endret satsene i såkalte «Forskrift om forenklet forelegg i vegtrafikksaker». Den gangen var imidlertid endringen stort sett på bare et par prosent, med et par unntak.

Da var det bøtesatsen for laveste fartsoverskridelse (6,7%), feil bruk av lys (13,5%) og ikke-fungerende håndbrekk på tunge kjøretøy (21,9%) som økte mest. Året før det igjen ble bøtesatsene for å kjøre for fort økt kraftig, med oppimot 28 prosent.

Dyrere overalt

Nå er det stort sett endringer mellom fem og sju prosent over hele linja, med unntak av nevnte overtredelse av bestemmelsene gitt med hjemmel av Vegtrafikklovens paragraf 23b. I kroner og øre er det snakk om en økning på 3300 kroner (+194,1%) for å bruke håndholdt mobiltelefon mens du kjører bil.

Ulovlige forbikjøringer, som for eksempel å kjøre forbi på høyre side, kan nå gi et forenklet forelegg på hele 7250 kroner. Det er 450 kroner mer (+6,6%) enn før nyttår.

Samme økning og sats gjelder for kjøring på rødt lys og å holde for kort avstand til kjøretøyet foran.

Nå er det dyrere å bryte trafikkreglene

Fartsbøter

Samtlige forenklede forelegg for å kjøre for fort (§1.1) har fra 1. januar blitt oppjustert med om lag seks til sju prosent.

Økningen utgjør stort sett ikke veldig mye i kroner og øre, men om du skulle være så uforsiktig å kjøre i 126 km/t i 90-sona (og samtidig bli tatt for det) koster det deg nå 11 300 kroner (kjører du over 130 km/t blir bota saftigere). Det tilsvarer en økning på 6,1 prosent fra 10 650 kroner.

Samme økning, 650 kroner, i kroner og øre gjelder også om du skulle bli tatt for å kjøre i 31 km/t over fartsgrensa der det er 70-sone eller høyere.

Nå er det dyrere å bryte trafikkreglene

«Botrabatt»

Foreligger det flere overtredelser som alle kan avgjøres ved forenklet forelegg, kan disse slås sammen til en fellesbot. Det fungerer ved at den høyeste enkeltboten gis fullt ut, men at summen av de øvrige bøtene reduseres med 50 prosent.

Ifølge forskriften skal forenklet forelegg ikke i noe tilfelle utferdiges når fellesboten etter bestemmelsene overstiger 19 700 kroner - det er 1200 kroner mer enn i 2018.

Når flere bestemmelser regulerer samme forhold, benyttes forenklet forelegg kun for overtredelsen som leder til høyeste enkeltbot.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer