Bøter i trafikken

Nå er det dyrere å bryte trafikkreglene

Fra nyttår økte staten bøtesatsene med opptil 194 prosent.

BØTER I TRAFIKKEN: Satsene for å bryte trafikkreglene er strammet inn fra nyåret. Spesielt de som synder mot forbudet om å benytte håndholdt mobiltelefon bak rattet kan vente seg en real økonomisk kilevink. Foto: NTB
BØTER I TRAFIKKEN: Satsene for å bryte trafikkreglene er strammet inn fra nyåret. Spesielt de som synder mot forbudet om å benytte håndholdt mobiltelefon bak rattet kan vente seg en real økonomisk kilevink. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Satsene for å bryte trafikkreglene har blitt betydelig oppjustert fra 1. januar 2021. Og som kjent for de fleste har straffen for å bruke mobiltelefon bak rattet blitt neste tre ganger høyere enn før nyttår, samtidig som synderne også får tre prikker i førerkortet i stedet for to.

Det er et par år siden sist staten endret satsene i såkalte «Forskrift om forenklet forelegg i vegtrafikksaker». Den gangen var imidlertid endringen stort sett på bare et par prosent, med et par unntak.

Da var det bøtesatsen for laveste fartsoverskridelse (6,7%), feil bruk av lys (13,5%) og ikke-fungerende håndbrekk på tunge kjøretøy (21,9%) som økte mest. Året før det igjen ble bøtesatsene for å kjøre for fort økt kraftig, med oppimot 28 prosent.

Dyrere overalt

Nå er det stort sett endringer mellom fem og sju prosent over hele linja, med unntak av nevnte overtredelse av bestemmelsene gitt med hjemmel av Vegtrafikklovens paragraf 23b. I kroner og øre er det snakk om en økning på 3300 kroner (+194,1%) for å bruke håndholdt mobiltelefon mens du kjører bil.

Ulovlige forbikjøringer, som for eksempel å kjøre forbi på høyre side, kan nå gi et forenklet forelegg på hele 7250 kroner. Det er 450 kroner mer (+6,6%) enn før nyttår.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer