Bilskilt

Nå er det slutt på dette

Ny ordning fra i dag.

SLUTT: Nå kan du spare deg for to årlige turer til trafikkstasjonen. Foto: Terje Pedersen/NTB
SLUTT: Nå kan du spare deg for to årlige turer til trafikkstasjonen. Foto: Terje Pedersen/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statens vegvesen har stadig flere selvbetjente tjenester, og nå er enda en ny lansert, og nå har de kommet med enda en ny løsning.

Om du har et kjøretøy som skal avskiltes midlertidig for sesongen, har du inntil nå måttet levere inn skiltene for så å hente dem ut igjen på våren.

I 2021 gjaldt dette 190 000 kjøretøy, ifølge Statens vegvesen.

Vurder selv

- Vi er veldig fornøyde med å kunne levere denne tjenesten som betyr at våre brukere ikke trenger å levere eller hente skilt på trafikkstasjonen og i stedet beholder skiltene, og av- og påregistrerer på nett. Dette sparer hver bruker for to oppmøter på trafikkstasjonen, sier Heidi Øwre, seksjonsleder i Statens vegvesen i en melding.

ULYKKER: Dersom du åpner døra på «riktig» måte kan du være med på å forhindre ulykker. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Hun påpeker at om du avregistrerer kjøretøyet, så opphører som oftest all forsikring.

- Du må selv vurdere om det er behov for forsikring mens kjøretøyet er avregistrert og ta kontakt med forsikringsselskapet ditt dersom kjøretøyet fortsatt skal være forsikret. Du kan bli økonomisk ansvarlig hvis kjøretøyet forårsaker skade og det er uforsikret, påpeker Øwre.

Skiltene kan stå på kjøretøyet eller oppbevares forsvarlig av kjøretøyeier på egnet sted. Dersom kjøretøyet regelmessig er i bruk av flere enn kjøretøyeier, bør kjøretøyeier tydelig informere om at kjøretøyet avregistreres og dermed ikke kan brukes.

Hvis du har skiltene, kan du selv påregistrere kjøretøyet når du ønsker det, forutsatt at du har tegnet ansvarsforsikring, at du har godkjent EU-kontroll og at det ikke er andre forhold som hindrer påregistrering. Kjøretøyet kan ikke avregistreres i selvbetjeningsløsningen igjen før det har gått 15 dager siden påregistreringen.

Ikke dropp det

Å droppe forsikring på en bil med skilter, er både dyrt og potensielt farlig.

Kjører du uforsikret, står du selv personlig ansvarlig for alle skader du forårsaker med det uregistrerte kjøretøyet. Dette kan i verste fall føre til millionbeløp.

I 2018 ble det innført et gebyr for alle registrerte kjøretøyer uten forsikring.

Dette inndrives av Trafikkforsikringsforeningen, og for personbiler ligger summen på 150 kroner per dag, eller 4 500 kroner per måned.

Gebyret er hjemlet i Bilansvarslova.

Per i dag er det rett i underkant av 30 000 registrerte kjøretøy uten forsikring her til lands, ifølge tall fra Trafikkforsikringsforeningen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer