Piggfrie vinterdekk om sommeren

Nå er dette dekket farlig

Vi er inne i den første sommermåneden, men fortsatt kjører mange på piggfrie vinterdekk. I sommervarme er dette dekket farlig dårlig.

GIR BLAFFEN: Mange gidder ikke skifte til sommerdekk og fortsetter på piggfrie vinterdekk hele sommeren igjennom. Det kan være en forklaring på flere av dødsulykkene på norske veier nå om sommeren. Foto: Rune Korsvoll
GIR BLAFFEN: Mange gidder ikke skifte til sommerdekk og fortsetter på piggfrie vinterdekk hele sommeren igjennom. Det kan være en forklaring på flere av dødsulykkene på norske veier nå om sommeren. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er behagelig ikke å skifte til sommerdekk og heller fortsatte med de piggfrie vinterdekkene på bilen. Det er ikke forbudt, men kan være farlig. Likevel er det mange som gjør det.

I en undersøkelse som If forsikring gjorde i 2019, svarte en av fem bileiere at de har kjørt på piggfrie vinterdekk en hel sommer. At dette er en svært dårlig løsning, viser både våre egne tester og en ulykkesrapport som Statens väg- och transportforskningsinstitutt (VTI) i Sverige har gitt ut.

Ikke laget for varmegrader

Jukka Antila er testsjef i finske Test World, og ansvarlig for blant annet de store sommer- og vinterdekktestene til Dagbladet. Han vet godt hvor dårlige piggfrie vinterdekk er på en varm og våt sommerdag:

- Piggfrie vinterdekk er laget for temperaturer fra null og kaldere. Når temperaturen stiger over 6-7 varmegrader, mister disse dekkene mye av grepet. De blir mye glattere enn sommerdekk. Det viser våre tester tydelig.

Veldig glatte

- I en vannplaningstest i sving, beholdt et nytt Goodyear sommerdekk grepet til 83,1 km/t. Et piggfritt vinterdekk med tre millimeter mønster, mistet alt grepet allerede ved 60,2 km/t. Når bilen din vannplaner, begynner den å flyte oppe på en hinne av vann. Du mister all kontroll og kan verken styre eller bremse, forklarer Antila.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer