Se bildene - sjøens svar på Tesla er klar og rekkevidden er god!

Nå er «Tesla-båten» på full fart

Og 90 prosent av kundene er... Ja, Tesla-eiere.

FULL SPENNING: Projektlederen Gustav Hasselskog bak rattet på «Seven». Nå er ti båter snart klare. Foto: Candela Speed Boat
FULL SPENNING: Projektlederen Gustav Hasselskog bak rattet på «Seven». Nå er ti båter snart klare. Foto: Candela Speed Boat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er firmaet Candela Speed Boat med 14 ansatte som vil elektrifisere sjølivet og gjøre det Tesla har gjort for bilparken. Nå henter firmaet inn ti millioner kroner for å starte serieproduksjon av sin første elektriske båt.

- Serieproduksjonen er allerede i gang og vi har ti båter som er klare til våren. Nå skal vi flytte inn i nye lokaler for å kunne skalere opp ordentlig, sier gründer og direktør Gustav Hasselskog til digital.di.se.

30 knop - 50 nautiske

Sammen med sitt team har han utviklet verdens første el-drevne motorbåt med hydrofoil.

- Vi tror det vil være stor etterspørsel en god stund framover, kanskje først og fremst fordi det ikke finnes noen reelle konkurrenter, sier han.

Den første modellen har fått navnet «Seven». Karbon-båten er 7,7 meter lang og 2,4 meter bred. Den har en rekkevidde på 50 nautiske mil med en hastighet på mellom 20 og 25 knop. Toppfarten er rundt 30 knop.

Testbåtens skrog, dekk og foiler er bygget 100 prosent i karbon, noe som har resultert i at den bare veier 245 kilo.

I tillegg til stor rekkevidde og nokså høy fart, skal hydrofoil-teknologien bidra til at båten går svært komfortabelt og nesten helt lydløst i sjøen.

ENKEL KONSOLL: Skjermen med kartplotteren ligner også på det vi finner i en Tesla. Foto: Candela Speed Boat
ENKEL KONSOLL: Skjermen med kartplotteren ligner også på det vi finner i en Tesla. Foto: Candela Speed Boat Vis mer

90 prosent av kundene har en Tesla

Og interessen for elektrisk båt er stor: Hittil teller ordreboka rundt 150 båter for firmaet som holder til i Lidingö i Stockholm. Her blir båtene montert, mens selve karbon-utførelsen skjer i Tyskland.

- Vi har ikke brukt ei eneste krone i markedsføring, skryter Gustav Hasselskog til det svenske nettstedet.

Candela «Seven»

 • Lengde: 7,50 meter
 • Bredde: 2,54 meter
 • Vekt med motor: Ca. 1.000 kg
 • Vekt skrog og dekk: Ca. 245 kg
 • Motorstyrke: 55 kW
 • Batterikapasitet: 44 kWh
 • Rekkevidde: 50 nautiske mil (2 timer) i 25 knop
 • Maks antall personer: 5
 • Marsjfart: 25 knop
 • Toppfart: 30 knop
 • Pris: Ca. 2,2 millioner kroner

Ikke overraskende har Candelas kunder en viss erfaring med elektriske kjøretøy.

- De fleste kundene er entreprenører med stor interesse for ny teknikk. 90 prosent av dem har en Tesla, røper sjefen for det hele.

Så var det prisen, da: 2,2 millioner kroner...

Hasselskog sier at de vil satse på flere modeller framover, kanskje til en lavere pris.

- Den er ikke gratis, nei, men vi ser at det finnes en enorm etterspørsel. Det betyr at vi kan selge med en viss margin og få igjen for utviklingskostnadene. Men i framtida skal vi jobbe for å få volum for å få ned prisen.

Elmotor på 55 kW

Det finns et fåtall elektriske båter på markedet i dag. Enten er de svært langsomme eller så har de kort rekkevidde.

Candelas «Seven» viser at det finnes håp for de fartsglade. Den elektriske motoren veier bare tolv kilo og har en effekt på 55 kilowatt.

Motoren er vannkjølt, men sjøvann som kjøling byr på utfordringer siden båten går høyt over vannoverflaten når den kommer opp i fart. Dette har man løst ved å sette inn et lukket system med ferskvannstank under dørken.

Lithium-batteriene i Candela-båten har en kapasitet på 44 kilowatt-timer (kWt) og krever tolv timer ladetid med vanlig landstrøm. Denne kan reduseres til fire timer dersom man har tilgang til tre-fas.

RETRO-DESIGN: Foliene som styres elektrisk, kan felles inn. Dermed er det enkelt å komme inn på grunt vann. Foto: Candela Speed Boat
RETRO-DESIGN: Foliene som styres elektrisk, kan felles inn. Dermed er det enkelt å komme inn på grunt vann. Foto: Candela Speed Boat Vis mer

Elektriske foiler

Under bunnen på båten har den to «vinger», en under førerplassen og den andre helt akter under el-motoren.

Denne løsningen er en gammel og velkjent teknikk basert på at «vingene» løfter båten ut av sjøen når den går i planende hastigheter.

- Idet skroget planer og begynner å gå på foilene, reduseres energibehovet med 75 prosent, ifølge Hasse Hugues de Turckheim, som er ansvarlig for Candelas hydrofoil-løsning.

Hydrofoilene kan felles inn når båten ligger stille eller går i hastigheter opp til fem knop. Dermed er det mulig å gå inn også på grunt vann. Den fremre foilen heves som en senkekjøl på en seilbåt, mens den aktre trimmes opp som en utenbordsmotor.

Når man gir gass, senkes begge foilene automatisk, og alt styres elektronisk i forhold til fart og båtens bevegelser. Systemet består av en rekke sensorer som GPS, gyro og akselerometer.

Når vekten forskyves om bord, kompenserer systemet slik at båten alltid har riktig trimvinkel. Den fremre foilen justeres så ofte som 50 ganger i sekundet. En annen interessant detalj er at Candela oppfører seg som en vanlig, planende båt i sving ved å legge seg innover i svingkurven.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer