Refleks

Nå er vi enda dårligere

Ferske tellinger fra Trygg Trafikk viser en nedgang i refleksbruken blant den norske befolkning.

DÅRLIGST AV DE DÅRLIGE: Nordmenn bruker stadig mindre refleks, mens folk i Oslo er aller dårligst i bruken av den. Foto: Trygg Trafikk
DÅRLIGST AV DE DÅRLIGE: Nordmenn bruker stadig mindre refleks, mens folk i Oslo er aller dårligst i bruken av den. Foto: Trygg Trafikk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er en skummel utvikling, sier kommunikasjonsrådgiver Ann-Helen Hansen i Trygg Trafikk.

Organisasjonen har gjennomført reflekstellinger over hele landet, hvert år siden 2002, og utviklingen har vært svært positiv over tid. Reflekstellingene for 2019 viser derimot at andelen nordmenn som bruker refleks gikk ned til 41 prosent (fra 44 prosent i 2018).

- Det er utrolig trist å se at vi er så dårlige til å ta vare på oss selv, når vi er ute og går i mørket. Kun fire av ti bruker refleks, til tross for at de fleste av oss vet hvor viktig den er for å unngå farlige situasjoner i mørket. Uten refleks er du så godt som usynlig når det er mørkt ute, og bilførere har minimalt med tid til å reagere på når de først ser deg, sier Hansen.

Medvirkende årsak til ulykker

I fjor mistet 14 fotgjengere livet i trafikken, som er en økning fra 2018. De fleste fotgjengerulykkene skjer i vinterhalvåret, når det er mørkest og glattest. Manglende synlighet er medvirkende faktor i flere av ulykkene, hevder Trygg Trafikk.

- Fotgjengere er de mest sårbare i trafikken, spesielt i møte med en bil. Det burde være grunn nok til å tenke seg nøye om. Samtidig som vi skal forvente at sjåfører er påpasselige og tar hensyn når de kjører i områder hvor det er myke trafikanter, må vi også kunne forvente at fotgjengere tar sitt ansvar ved å gjøre seg synlig med refleks, sier Hansen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer