Piggdekk-gebyr

Nå får du gebyr for dette

750 kroner i bot for kjøring med piggdekk.

SÅ ENKELT KAN DET GJØRES: Med en garasjejekk, en muttertrekker og en momentnøkkel, bytter du hjul selv på en halv time. Utstyret koster noen kroner, men er nesten evigvarende. Video: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mellom 1. november og mandag etter 2. påskedag (16. oktober/1. mai i Nordland, Troms og Finnmark) er det lov å kjøre med piggdekk i Norge.

I Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim ønsker man derimot ikke piggdekk på bilene på grunn av miljøbelastningen dette medfører.

BANDER: Fra en parkert bil stjeler disse proffe tyvene en katalysator på 60 sekunder. Kraftig økning i prisen på de edle metallene som katalysatoren inneholder, gjør dette attraktivt. Video: Nottinghamshire Police Vis mer

Disse byene har innført en piggdekkavgift for de som allikevel velger å kjøre med piggdekk. Avgiften betales på nett, via apper og automater og varierer litt fra by til by. Den gjelder mellom 1. november 2021 og 25. april 2022.

Du trenger ikke lenger fysisk oblat på bilene. Gyldig oblat sjekkes av parkeringsvakter og følger skiltnummeret.

Man kan kjøpe for 24 timer, en måned og sesong, og man skiller mellom biler under og over 3500 kilo. Prisen er den samme i alle byer.

Har du betalt avgift i en av de fire byene, trenger du ikke å betale for de tre andre dersom du kjører gjennom dem.

Bøter for kjøring uten oblat er 750 kroner uansett om du kjører bil over eller under 3500 kilo. Politiet og Statens vegvesen kan gi deg bot langs veien, mens kommunens parkeringsvakter kan gi deg bot på offentlige parkeringsplasser.

Du trenger ikke å betale gebyr dersom bilen ikke kjøres, men parkeringsvaktene kan loggføre hvilke biler som står parkert på offentlige parkeringsplasser og dermed vite hvilke som har kommet i løpet av dagen.

Forskjellige betalingsmetoder

Oslo: På Oslo kommunes nettsider, via appen Bil i Oslo eller på automat ved flere bensinsatasjoner i Oslo

Trondheim: På nett hos Parka (Trondheim parkering), via SmartPark-appen eller på piggdekkautomater. Dagsoblater kan kjøpes via SMS (mer informasjon hos Trondheim kommune).

Stavanger: Via Easypark-appen eller på en rekke bensinstasjoner i og utenfor Stavanger (mer informasjon hos Stavanger kommune).

Bergen: På nett på Bergen kommunes hjemmesider, på appen Parkering i Bergen, på piggdekkautomater og forskjellige verksteder og bensinstasjoner.

Pant for gamle piggdekk

Tre av byene går et skritt lenger for å få bilistene over på piggfrie hjul og har opprettet panteordninger. Trondheim og Stavanger gir deg 1200 kroner for fire dekk, mens Bergen gir 200 per dekk. Det finnes ingen ordninger for pant i Oslo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer