Piggdekk-gebyr

Nå får du gebyr for dette

750 kroner i bot for kjøring med piggdekk.

GJØR DET SELV: Der enklere enn du tror å skifte hjul. Sjekk filmen og følg sjekkpunktene i saken, så gjør du det bra og billig selv. Video: Rune M. Nesheim Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mellom 1. november og mandag etter 2. påskedag (1. mai i Nordland, Troms og Finnmark) er det lov å kjøre med piggdekk i Norge.

I Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim ønsker man derimot ikke piggdekk på bilene på grunn av miljøbelastningen dette medfører.

De har innført en piggdekkavgift for de som allikevel velger å kjøre med piggdekk. Avgiften betales på nett, via apper og automater og varierer litt fra by til by. Den gjelder mellom 1. november og 13. april.

Du trenger ikke lenger fysisk oblat på bilene. Gyldig oblat sjekkes av parkeringsvakter og følger skiltnummeret.

Så mye koster det

  • 35 kroner per døgn
  • 450 kroner per måned
  • 1400 kroner for sesongkort

PS: Dobbel pris for biler over 3500 kilo.

Man kan kjøpe for 24 timer, en måned og sesong, og man skiller mellom biler under og over 3500 kilo. Prisen er den samme i alle byer.

Har du oblat for en av de fire byene, trenger du ikke oblat for de tre andre dersom du kjører gjennom dem.

Bøter for kjøring uten oblat er 750 kroner uansett om du kjører bil over eller under 3500 kilo. Politiet og Statens vegvesen kan gi deg bot langs veien, mens kommunens parkeringsvakter kan gi deg bot på offentlige parkeringsplasser.

Forskjellige betalingsmetoder

Oslo: På Oslo kommnes nettsider, på appen Bil i Oslo eller på automat ved flere bensinsatasjoner i Oslo

Trondheim: På nett via Trondheim parkering, på SmartPark app på piggdekkautomater og dagsoblater på SMS.

Stavanger: På appene Stavanger Parkering eller Easypark eller på en rekke bensinstasjoner i og utenfor Stavanger.

Bergen: På nett på Bergen kommunes hjemmesider, på appen Parkering i Bergen, på piggdekkautomater og forskjellige verksteder og bensinstasjoner.

Pant for gamle piggdekk

Trondheim og Bergen går et skritt lenger for å få bilistene over på piggfrie hjul og har opprettet panteordninger. Trondheim gir deg 1200 kroner for ett sett. Bergen 200 per dekk. Det finnes ingen ordninger for pant i Stavanger og Oslo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer