Bensinstasjoner i Norge

Nå «forsvinner» også Esso

Bare navnet består - bak bensinstasjonsnavnene skjuler det seg egentlig helt andre eiere.

SNART HELT BORTE? De tradisjonelle bensinstasjonskjedene er kanskje bort fra Norske landeveier om få år. Nå er det «energiselskapene» som spesialiserer seg på å servere drivstoff til norske forbrukere. Foto: Lasse Svensson / KVP / SCANPIX
SNART HELT BORTE? De tradisjonelle bensinstasjonskjedene er kanskje bort fra Norske landeveier om få år. Nå er det «energiselskapene» som spesialiserer seg på å servere drivstoff til norske forbrukere. Foto: Lasse Svensson / KVP / SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag er det kun Esso igjen som helintegrerte oljeselskap i Norge, med aktivitet både i Nordsjøen og på bensinstasjonsmarkedet.

Men nå er også det kapittelet på vei mot slutten. For i februar ble det kjent at irske DCC har blitt enige med Exxon Mobil om oppkjøp av deres resterende 142 Esso-stasjoner i vårt langstrakte land.

Halvparten av stasjonene i Norge borte

Det har skjedd mye med det norske markedet de siste årene. De tradisjonelle stasjonseierne har forduftet. Dessuten har halvparten av bensinstasjonene i landet forsvunnet - bare siden 1990.

Mange fortviler, fordi det aldri har vært dyrere å fylle tanken i Norge. Selv om det hjelper noe om du vet å fylle på riktig tidspunkt.

Bensinstasjonskjedene eies nå av andre aktører, og kaller seg nå energiselskaper.

– Effekten av dette er at selskapene som eier stasjonene i større grad kan kjøpe inn de produktene de vil selge på et fritt grunnlag, sier generalsekretær Inger-Lise M. Nøstvik i NorskPetroleumsinstitutt (NP) til Dinside.

– Det hele er en del av en bransjeglidning fra bensinstasjoner til energistasjoner - med fokus på hva folk trenger av energi, i form av drivstoff til bilen og mat til magen, forklarer hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer