Test: Jaguar F-Type 2,0 Facelift

Nå har den blitt enda tøffere

En av de peneste sportsbilene på veien har blitt oppgradert. Vi har testet!

Video: Rune M. Nesheim Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jaguar F-Type er blant de tøffeste sportsbilene på markedet i dag. Designen som ble sluppet i 2013 er kul, uansett hvilken vinkel du ser den fra og spesielt coupé-versjonen er visuelt både morsk og ekstremt tøff bakfra.

MORSK: F-Type får et ganske annet inntrykk når lampene blir flatere. Sulten, bred og lav. Foto: Rune M. Nesheim
MORSK: F-Type får et ganske annet inntrykk når lampene blir flatere. Sulten, bred og lav. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Derfor er det liten vits i å komme med en kliss ny modell i det marginale markedet som toseters sportsbiler utgjør. Isteden har de valgt en ganske oppsiktsvekkende facelift, i hvert fall forfra.

For det er i fronten man ser forskjellene best. Hele fronten er ny. De store lyktene er byttet ut mot smale flate lykter og panseret har fått ny utforming med helt nye luftutslipp langt fremme på panseret. Plasseringen ser kanskje ikke helt naturlig ut før du ser bilen rett forfra. Da er de perfekt plassert.

STRAMMET OPP: De største forskjellene i hekken er annen utforming og LED-stripe på baklyktene, samt feltet rundt skiltene. Et sentralt plassert eksosrør betyr fire sylindre. V8-modellene får to doble potter. Foto: Rune M. Nesheim
STRAMMET OPP: De største forskjellene i hekken er annen utforming og LED-stripe på baklyktene, samt feltet rundt skiltene. Et sentralt plassert eksosrør betyr fire sylindre. V8-modellene får to doble potter. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Hekken og baklyktene har fått svakt endret utforming, og alle lykter har fått LED-signatur og dynamiske blinklys.

Black Pack med sorte detaljer og logoer er i vinden for tiden og nytt for F-Type. Og selvfølgelig har man tre nye felgdesign i to fargekombinasjoner.

Inni har det ikke skjedd mye. Skjermen er blitt litt større (10 tommer) og har ikke knapperader på begge sider lenger. Instrumentpanelet er blitt digitalt på 12-tommers skjerm. Ellers er det smådetaljer som logoer og materialvalg som skiller fra utgående modell.

Endret motorprogram

Motoralternativene etter facelift står mellom en firesylindret toliter på 300 hk og 400 Nm og en 5-liters kompressormatet V8 på 450 og 575 hester. På V8-modellene slipper man å velge mellom 19 og 20 tommer. Alle får de største. Velg mellom stål og keramikk for å bremse bilen.

MYE PLAST: Den 4-sylindrede motoren som fant veien under panseret på F-Type i 2018, har god plass under det store plastlokket og er et alternativ for deg som vi ha designperlen til en lavere pris. Foto: Rune M. Nesheim
MYE PLAST: Den 4-sylindrede motoren som fant veien under panseret på F-Type i 2018, har god plass under det store plastlokket og er et alternativ for deg som vi ha designperlen til en lavere pris. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

300-hesteren fås kun med bakhjulstrekk, 450, hesteren med både to- og firehjulsdrift og 575-hesteren bare med drift på fire.

Før hadde man også kompressormatet 6-sylindret 3-liter med 340, 380 og 400 hester, men den er fjernet fra programmet fordi den ikke klarer utslippskravene i Europa.

CAB ELLER COUPE: Jaguar har med forholdsvis enkel design klart å fange essensen av en toseters sportsbil. Foto: Rune M. Nesheim
CAB ELLER COUPE: Jaguar har med forholdsvis enkel design klart å fange essensen av en toseters sportsbil. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Med effekt mellom 300 og 575 hester, konkurrerer den med mange. Med den minste motoren har den konkurrenter som Toyota Supra, BMW Z4, den nedlagte Audi TT og ikke minst Porsche 718.

Med V8-motorer havner den i svært godt selskap med blant andre Aston Martin Vantage, AMG GT, Audi R8, BMW i8 og Porsche 911.

Forbedrede kjøreegenskaper

Utgående modell fikk kritikk for ufølsom styring. Den er mer direkte og mer formidlende. Man har byttet øvre bærebru, nav og aktiv diff i bakhjulsopphenget, samtidig som fjæringen er noe strammere og stabilisatorstaget blitt stivere.

BLACK PACK: Vår utgave er dyppet i klassisk Racing Green og har utstyrsgrad R-Rynamic med blant annet kledelige 19-tommere, og svarte detaljer blant annet rundt grill, luftutslipp og alle dekaler untatt Jaguaren i fronten. Foto: Rune M. Nesheim
BLACK PACK: Vår utgave er dyppet i klassisk Racing Green og har utstyrsgrad R-Rynamic med blant annet kledelige 19-tommere, og svarte detaljer blant annet rundt grill, luftutslipp og alle dekaler untatt Jaguaren i fronten. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Vi kjører innstegsversjonen med firesylindret Ingenium-motor på to liter som du finner i alle Jaguar, Land Rover og Range Rover-modeller.

Hvordan kjører den?

Det innfelte dørhåndtaket spretter ut og tar meg imot. Vi sitter godt og veldig dypt i setene. Rattet justeres greit og elektrisk betjent til riktig stilling, omtrent loddrett. Startknappen trykkes inn og instrumentene våkner til liv.

NESTEN SOM FØR: Iteriøret er det samme, men instrumentpanelet er blitt digitalt og berøringsskjermen i midtkonsollen er strukket helt ut i hjørnene. Foto: Rune M. Nesheim
NESTEN SOM FØR: Iteriøret er det samme, men instrumentpanelet er blitt digitalt og berøringsskjermen i midtkonsollen er strukket helt ut i hjørnene. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Lyden er ikke så prangende som hos for eksempel AMG A 45 (verdens sterkeste firesylindrede 2,0-liter) eller Audi RS3 med rekkefemmer. Den er mer avdempet, men byr på grov lyd og forsiktige smell ved oppslipp og herlig tilstedeværelse ved pådrag og aktiv kjøring.

Du kan dempe det hele med en knapp, men det trengs etter vår mening ikke.

ENGELSK BIL: Små detaljer som at dørhåndtaket på førersiden har blank finish få førersiden...
ENGELSK BIL: Små detaljer som at dørhåndtaket på førersiden har blank finish få førersiden... Vis mer
Og matt på passasjersiden, regner vi skyldes engelsk bilbyggertradisjon. Foto: Rune M. Nesheim
Og matt på passasjersiden, regner vi skyldes engelsk bilbyggertradisjon. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

To liter og 300 hester er ikke mer enn passe i en slik type bil. Hvis du ypper deg i lyskrysset blir du ikke bare ydmyket av småkombier som Golf R, AMG A 35, Audi S3 og BMW M135i, samtlige med hårfint sprekere tolitere og lavere vekt, Peugeot 3008 og Opel Grandland i hybridutgaver til halve prisen holder nesten følge.

Det betyr likevel ikke at den ikke er morsom.

Motoren med twin scroll-turbo begynner å trekke fra 1500 omdreininger og kommer i fullt monn ved 2000. Derfra serveres kreftene lineært til den den trykker til litt ekstra opp mot rødmarkeringen på 6500.

F-Type med fire sylindre er ikke direkte sprek, men vil holde for de aller fleste. Vi har tross alt ikke verdens høyeste fartsgrenser og cab nytes best i moderat fart.

0-100 klares på akseptable 5,7 sekunder og toppfarta er på 250 km/t.

Med elektronisk diffsperre på bakakselen sikrer man at man får kreftene i bakken også, og den muliggjør bred rumpe ut av kryssene og skriking i hjulene hvis man provoserer.

INGEN ENDRING: Man sitter fortsatt bra i sprotsstolene som er identiske etter facelift også. Foto: Rune M. Nesheim
INGEN ENDRING: Man sitter fortsatt bra i sprotsstolene som er identiske etter facelift også. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Vi putter girspaken i Drive og kjøreprogrammet i Dynamic. 8-trinnskassa, som sitter i alle modeller, er programmert ganske snilt i F-Type. Skal du få maks ut av motoren må du skyve den til deg i Sport. Da går turtallet opp, ikke mye, men nok til at motoren havner innenfor momentregisteret.

Samtidig blir girskiftene raskere og den finner turtall fortere. Bilen fortjener dette når du har funnet favorittveiene dine. Da får man i tillegg et lite rykk i giringene for å markere dem litt bedre.

Kjører du den manuelt og utnytter bilen på litt trange veier, er den i sitt ess. Hvert fall som cabriolet. Det er ingenting som føles mer riktig enn å skjære seg gjennom norsk natur i solskinn og fuglekvitter, akkompagnert med kul lyd fra den sentralt plasserte pipa i hekken.

Det er høy grad av kjørekomfort. Dempingen er avstemt og fin og det frister å ta den på langtur.

Kjørefølelsen er riktignok ikke like klinisk og raffinert som i hovedkonkurrenten Cayman, men mer lik det man finner hos BMW Z4 og halvsøstera fra Japan, Toyota Supra.

De er hysterisk morsomme, så det er ingen forkleinelse for F-Type. Man får den deilige følelsen av en litt lett og svingvillig front og en litt levende bakende, men aldri mer enn du ønsker.

Ankepunktet for kjøregleden kan være alle sikkerhetssystemene. Man får slått av mye av det, men man får aldri en helmanuell følelse. Har man lyst å signere asfalten med bakhjula og være Hooligan, må du velge noe annet, for systemene holder deg på den smale sti.

Det koster

Sikkerhetsutstyr som nødbrems, traffikskiltgjengjenner og filskifteassistent er på plass, selv om sistnevnte ikke hjelper deg nevneverdig. F-Type 2,0 fås både som coupé og kabriolet. Prisen vet vi foreløpig lite om fordi den ikke er fastsatt på faceliften, og fordi Jaguar setter opp prisen med fem prosent på grunn av kronekursen.

LITE: Ikke bare er bagasjerommet lite, det er vanskelig å laste i tillegg. Sprekken under takbrønnen og gulvet er lavere enn den ser ut på bildet. Foto: Rune M. Nesheim
LITE: Ikke bare er bagasjerommet lite, det er vanskelig å laste i tillegg. Sprekken under takbrønnen og gulvet er lavere enn den ser ut på bildet. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Men den billigste modellen i dag, Coupe uten stylingpakke og 18-tommers felger, koster 906.000 kroner. Kabrioleten får et påslag på rundt 80-000 kroner.

Testresultat

Jaguar F-Type 2.0

Tøff er blitt tøffere.

En av de peneste sportsbilene i dag, kjørekomforten, sittestillingen.

Savner direkte kontakt med bilen og skarpere kjøreglede. Ser sprekere ut enn den er.

Testet modell har både R-Dynamic og Black Pack, som gir den blant annet helsort grill og 19-tommere. Regn med 50-80.000 kroner i tillegg på dette.

For toliteren du vil ha, må du regne med å betale 1,2 millioner kroner. Til sammenligning koster den lettere, sterkere og kjappere BMW Z4 M40i med 6-sylindret 3-liter 200.000 mindre når den er ferdig utstyrsspesifisert, men F-Type havner trolig hårfint bedre ut enn en nødvendig utstyrt Porsche 718 S som også har mer effekt, lavere vekt og bedre prestasjoner.

F-Type med minste motor er fortsatt bilen for deg som setter klassisk sportsbildesign høyere enn prestasjoner og direkte kontakt med bilen. Og for deg, og oss som ser den kjøre forbi, gjør den oppgaven svært bra.

Jaguar F-Type 2.0

Motor:R4, 16V, turbo, bensin
Slagvolum:1 997 ccm
Effekt - o/min :300 hk /5550
Dreiemoment - o/min:400 Nm / 1500-4500
0-96 km/t:5,7 sek
Toppfart:250 km/t
Forbruk:0,72 l/mil
CO2-utslipp:163 g/km
Tankvolum:72 liter
L/B/H:447/188/131 cm
Akselavstand:262 cm
Bagasjerom:407 liter
Egenvekt:1545 kg
Pris fra kr.:Ikke fastsatt
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer