Kjøpe bruktbil

Nå har du mulighet til å gjøre en god bruktdeal

Finn.no har rekordmange biler til salgs. Det er gode nyheter for deg som vil kjøpe bruktbil.

KJØPE BRUKTBIL: Med rekordmange bilannonser på Finn.no er mulighetene store for å gjøre en god brukthandel. Handler du en liten dieselbil fra byen - som ikke er helt mainstream - for eksempel Opel Corsa, kan du gjøre et ekstra godt kjøp, mener generalsekretæren i KNA. Foto: Opel
KJØPE BRUKTBIL: Med rekordmange bilannonser på Finn.no er mulighetene store for å gjøre en god brukthandel. Handler du en liten dieselbil fra byen - som ikke er helt mainstream - for eksempel Opel Corsa, kan du gjøre et ekstra godt kjøp, mener generalsekretæren i KNA. Foto: Opel Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er en påstand jeg er helt enig i. Her gjelder selvfølgelig reglene om tilbud og etterspørsel. Jo større tilbud, desto større mulighet til å gjøre et godt kjøp.

Det sier generalsekretær Børre Skiaker i Kongelig Norsk Automobilklub (KNA) til Dinside.

For i slutten av forrige uke var det mer enn 70.000 biler til salgs, på bruktmarkedet Finn.no. Det er mer enn noengang tidligere.

SATTE NY ANNONSEREKORD: Produktdirektør Eirik Håstein i Finn. Foto: Finn.no
SATTE NY ANNONSEREKORD: Produktdirektør Eirik Håstein i Finn. Foto: Finn.no Vis mer

Ettersom Finn har mer enn 90 prosent av bruktmarkedet for bil, tilsier tallene at vi ser en ny rekord for brukte biler til salgs.

I dag er tallet igjen krøpet såvidt under 70.000, men tallene lyver ikke - bruktbilmarkedet har vokst veldig det siste året. Ifølge produktdirektør for motor i Finn.no, Eirik Håstein, er normalen mellom 60.000 og 65.000 biler på markedet.

- Veksten startet i fjor, men det er i de siste kvartalene vi har sett en markant endring, forteller han til Dinside.

Hoper seg opp med dyrere biler

Det er en generell annonsevekst på bruktbilmarkedet, men ifølge Finn-direktøren er det spesielt nyere biler som øker aller mest - samtidig som veksten er aller størst hos merkebil-forhandlerne.

- Som dere skrev i februar øker privatleasing kraftig, og dette påvirker bruktmarkedet - kanskje særlig for nyere bruktbiler, forklarer Håstein.

- Det er vekst i både privat- og forhandlerannonser. Men det er forhandler som øker mest. Volvo er merket som har økt mest, særlig fra tredje kvartal i 2016 til nå.

Og da sier det seg nærmest selv at det gjelder de dyrere bilene på markedet. Biler i kategorien 150.000-250.000 kroner øker mest, fulgt av biler til 250.000 kroner eller mer.

Børre Skiaker i KNA er ikke overrasket over dette.

– Opphopning av dyre biler kan være et resultat av gode økonomiske tider, interesse for dyrere biler og et annenhåndsmarked som ikke er like interessert i å overta de dyre bilene. Vi ser også at det kan bli dyrt å vedlikeholde eldre «luksusbiler», forklarer han.

- Volvo har hatt en sterk økning i noen år. Da er det naturlig at dette gjør utslag i antall brukte Volvoer.

Kraftig økning dieselbiler

Håstein avfeide så sent som i mars at det er noen «dieselkrise» i det norske bruktbilmarkedet.

Men nå er det tydelig at det hoper seg opp med dieselbiler på nettsiden hans.

Økning bruktmarkedet

Salgsmarked 2016 2017
Privat-1,01 %12,74 %
Merkeforhandler18,30 %30,84 %
Annet bilutsalg12,14 %15,95 %

- Diesel øker desidert mest, med hele 35 prosent, uavhengig av pris. Det utgjør drøyt 5.500 annonser hittil i år. Også hybrid begynner å gjøre seg gjeldende i bruktbilmarkedet, med 160 prosent vekst på ett år, forteller Håstein.

Grafen under viser utviklingen av hybridbiler på Finn.no.

160% ØKNING: Grafen viser økning av hybridbiler fra merkeforhandler. Kilde: Finn.no
160% ØKNING: Grafen viser økning av hybridbiler fra merkeforhandler. Kilde: Finn.no Vis mer

Slik kan du gjøre en god deal

Det sier seg nærmest selv at mulighetene er større for å gjøre et kupp når markedet vokser.

TROR PÅ GODE BRUKTBIL-KJØP: Generalsekretær Børre Skiaker i Kongelig Norsk Automobilklub (KNA). Foto: KNA
TROR PÅ GODE BRUKTBIL-KJØP:
Generalsekretær Børre Skiaker i Kongelig Norsk Automobilklub (KNA). Foto: KNA Vis mer

Børre Skiaker i KNA mener man kan gjøre en spesielt god handel om man er litt ekstra smart.

- Undersøk hva som trender. Biler som mengden i markedet mener har et attraktivt design og tidsriktig teknologi blir veldig «hypet», og deretter høyt priset. Unngår du å følge flertallet kan du gjøre et enda bedre kjøp og få en veldig god bil til rimelig pris.

- Har du noen eksempler?

- Halvgamle biler med store motorer og høyt bensinforbruk. Ellers kan folk fra distriktene reise til byene for å kjøpe småbiler med dieselmotor.

GOD BRUKTDEAL? En større bensinbil, som Ford Excursion, kan du få rimelig på markedet nå, mener generalsekretær Børre Skiaker i KNA.
GOD BRUKTDEAL? En større bensinbil, som Ford Excursion, kan du få rimelig på markedet nå, mener generalsekretær Børre Skiaker i KNA. Vis mer

LES OGSÅ:
Alt du må vite når du skal søke etter personlig bilskilt
Så langt kan du kjøre med drivstoff-lampa lysende - sjekk ditt merke
Vi har sjekket prisen for ny bilnøkkel - nesten 7.000 kroner

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer