Nå har Norges første lyktestolpeladere for elbiler åpnet

Stavanger er først i landet til å tilby elbillading fra lyktestolper. Klima- og miljøvernminister Ola Elvestuen (V) sto for innvielsen av de tre første laderne.

LAD FRA LYKTESTOLPEN: I Stavanger skal de nå teste ut en ny type ladestolper, hvor du lader «fra lyktestolpen». Pilotprosjektet skal gjøre det lettere for de som ikke har tilgang til lading hjemme. Men det blir ikke gratis å lade her. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
LAD FRA LYKTESTOLPEN: I Stavanger skal de nå teste ut en ny type ladestolper, hvor du lader «fra lyktestolpen». Pilotprosjektet skal gjøre det lettere for de som ikke har tilgang til lading hjemme. Men det blir ikke gratis å lade her. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Laderne er installert i Olav Kyrres gate i Stavanger sentrum. Ytterligere seks ladere er ventet i løpet av mai.

Lyktestolpene er et pilotprosjekt som har fått statlig støtte gjennom klimasatsordningen, og som er satt opp i Stavanger i samarbeid med energiselskapet Lyse AS.

Ikke nok strøm i lyktestolpene

– Dette er en overraskende og nytenkende løsning. Det viser en av måtene vi kan få en ladeinfrastruktur for elbiler etablert i et bymiljø. Norge er inne i en elbilrevolusjon ingen andre land er i nærheten av. Innovative tiltak som dette er nødvendig om vi skal få på plass den ladeinfrastrukturen vi trenger, sier Elvestuen til ABC Nyheter.

Opprinnelig var planen å lade rett fra stolpene, men strømeffekten i lyktestolpene var ikke høy nok til å drifte både gatelys og elbillading. Dermed ble det heller festet en strømboks på lyktestolpene.

London har vært inspirasjonen for pilotprosjektet i Stavanger, som har fått statlig støtte gjennom klimasatsordningen. Det er installert over 300 lyktestolpeladere i den britiske hovedstaden siden 2016.

Målet med det norske prosjektet er at det skal bli enklere å lade for de som ikke har mulighet til å lade på egen eiendom.

Du må betale

Ladingen fra lyktestolpene i Stavanger blir imidlertid ikke gratis: Det vil koste 18 kroner timen på dagtid, mens det er billigere på kveldstid og natt.

Også Oslo kommune har innført betaling for lading på kommunale ladeplasser i byen: Fra 4. mars ble det innført betaling. Fra klokka 9 til 20 koster det 10 kroner timen. Resten av døgnet er prisen 5 kroner timen.

Og også i Bergen og i Trondheim må elbilistene betale for lading på kommunale ladeplasser:

I Trondheim betaler du for parkeringen, men ladingen er gratis.

I Bergen er det gratis å parkere, men du må betale for selve ladingen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer