Laderne er installert i Olav Kyrres gate i Stavanger sentrum. Ytterligere seks ladere er ventet i løpet av mai.
Lyktestolpene er et pilotprosjekt som har fått statlig støtte gjennom klimasatsordningen, og som er satt opp i Stavanger i samarbeid med energiselskapet Lyse AS.
Ikke nok strøm i lyktestolpene
– Dette er en overraskende og nytenkende løsning. Det viser en av måtene vi kan få en ladeinfrastruktur for elbiler etablert i et bymiljø. Norge er inne i en elbilrevolusjon ingen andre land er i nærheten av. Innovative tiltak som dette er nødvendig om vi skal få på plass den ladeinfrastrukturen vi trenger, sier Elvestuen til ABC Nyheter.

De kuleste elbilene i 2019
Opprinnelig var planen å lade rett fra stolpene, men strømeffekten i lyktestolpene var ikke høy nok til å drifte både gatelys og elbillading. Dermed ble det heller festet en strømboks på lyktestolpene.
London har vært inspirasjonen for pilotprosjektet i Stavanger, som har fått statlig støtte gjennom klimasatsordningen. Det er installert over 300 lyktestolpeladere i den britiske hovedstaden siden 2016.
Målet med det norske prosjektet er at det skal bli enklere å lade for de som ikke har mulighet til å lade på egen eiendom.
Du må betale

– IKKE KJØP ELBIL!
Ladingen fra lyktestolpene i Stavanger blir imidlertid ikke gratis: Det vil koste 18 kroner timen på dagtid, mens det er billigere på kveldstid og natt.
Også Oslo kommune har innført betaling for lading på kommunale ladeplasser i byen: Fra 4. mars ble det innført betaling. Fra klokka 9 til 20 koster det 10 kroner timen. Resten av døgnet er prisen 5 kroner timen.
Og også i Bergen og i Trondheim må elbilistene betale for lading på kommunale ladeplasser:
I Trondheim betaler du for parkeringen, men ladingen er gratis.
I Bergen er det gratis å parkere, men du må betale for selve ladingen.
