James Bond-bil for salg i 2019

Nå kan bilen til agent 007 bli din

En Aston Martin DB5, spesialbygget til agent 007 James Bond, skal nå på auksjon - med maskinpistoler, katapultsete og alt annet en hemmelig agent må ha.

ÉN AV FIRE: Dette eksemplaret av Bond-bilen Aston Martin DB5 er nummer tre av fire som ble bygget for bruk for agent 007. Foto: HM Sotheby's.
ÉN AV FIRE: Dette eksemplaret av Bond-bilen Aston Martin DB5 er nummer tre av fire som ble bygget for bruk for agent 007. Foto: HM Sotheby's. Vis mer
Publisert

Mange mener at dette er verdens mest berømte bil. Den dukket første gang opp i filmen Goldfinger i 1964, med Sean Connery som den hemmelige agenten 007 bak rattet.

Siden har bilen vært med i flere filmer, som Thunderball i 1965, GoldenEye fra 1995, Skyfall fra 2012 og Spectre i 2015. Den britiske agenten har kjørt mange andre biler i sin karriere, men ingen har fått tilnærmet samme legendestatus som DB5.

KATAPULT-SETE: Fra førersetet kan James Bond styre de 13 innebygde spesial-effektene, inkludert katapultsete og maskingevær. Foto: HM Sotheby`s.
KATAPULT-SETE: Fra førersetet kan James Bond styre de 13 innebygde spesial-effektene, inkludert katapultsete og maskingevær. Foto: HM Sotheby`s. Vis mer

Med maskingevær

Opprinnelig ble det bygget bare én bil, men før Thunderball (Operasjon Tordensky) i 1965 ble det bygget tre identiske biler som ble brukt for å markedsføre filmen. Neste måned selges én av disse på auksjon i Monterey, USA.

Bilen har innebygget 13 spesial-effekter. Blant annet disse:

  • Kaliber 30-maskingevær skjult bak blinklysene foran
  • Kniver som felles ut fra navet i felgene
  • Roterende registreringsskilt
  • Radar i dashbordet
  • Katapultsete
  • Funksjon som spruter ut olje eller spiker bak bilen for å stoppe forfølgere.

I tillegg følger det med et lite skrin, som blant annet inneholder pistol og håndgranat.

MASKINGEVÆR: Bak blinklysene foran. Foto: HM Sotheby's
MASKINGEVÆR: Bak blinklysene foran. Foto: HM Sotheby's Vis mer

52 millioner kroner

Auksjonen finner ikke sted før 15. august, så du har fortsatt tid til å spare litt. Det må kanskje til, for auksjonshuset RM Sothehy's regner med at budene vil komme opp i mellom fire og seks millioner dollar – mellom 34 og 52 millioner kroner, etter dagens kurs.

I 2010 ble bilen som ble brukt i Goldfinger og Thunderball solgt på auksjon for 39 millioner kroner.

SEAN CONNERY FØRST: Aston Martin DB 5 dukket først opp i filmen Goldfinger i 1964, med Sean Connery bak rattet. Foto: Aston Martin
SEAN CONNERY FØRST: Aston Martin DB 5 dukket først opp i filmen Goldfinger i 1964, med Sean Connery bak rattet. Foto: Aston Martin Vis mer

Bygger 25 kopier

Dersom du synes dette blir for dyrt, kan du kanskje få tak i en av de 25 kopiene som Aston Martin nå bygger. Men heller ikke de er billige. Ifølge fabrikken blir prisen 2,75 millioner pund – rundt 30 millioner kroner, før avgifter.

Originale Aston Martin DB5 hadde en 3.995 ccm rekke-sekser med tre SU-forgassere og en ytelse på 282 hester ved 5.500 omdreininger. Toppfarten var 237 km/t og 0-100 km/t klarte den på rundt 7,3 sekunder. Mellom 1963 og 1965 ble det bygget 898 DB5 ved fabrikken i Newport Pagnell i England.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer