Foreslår forenklinger:

Nå kan det bli enklere å få førerkort for disse kjøretøyene

Vegdirektoratet foreslår endringer i regler for blant annet motorsykkel og mopedbil.

NYE FØRERKORTREGLER? Det skal bli lettere å ta førerkort for lettmotorsykler, og yngre skal få ta mopedbil-lappen, foreslår vegdirektoratet. Foto:Øystein Fossum
NYE FØRERKORTREGLER? Det skal bli lettere å ta førerkort for lettmotorsykler, og yngre skal få ta mopedbil-lappen, foreslår vegdirektoratet. Foto:Øystein Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vegdirektoratet vil gjøre det lettere å få førerkort på lett motorsykkel, senke aldersgrensen for mopedbil og utvide gyldighetsperioden til førerkort fra land utenfor EØS.

Det kommer fram i et forslag som nå er sendt ut på høring.

Enklere å ta lett motorsykkel-lappen

I forslaget foreslår de å gjøre det lettere å ta lett motorsykkel-lappen for personer som allerede har førerkort på personbil.

Samferdselsminister Jon Georg Dale er positiv til forslaget.

– Lett motorsykkel er et godt alternativ for mange som pendler, og kan bidra til mindre køer, mindre lokal forurensning og lavere behov for parkeringsplasser, sier han til NTB.

Lavere aldersgrense for mopedbil

I forslaget fra Vegdirektoratet blir det også foreslått at det skal bli lettere for yngre personer å ta førerkort på mopedbil.

Ifølge forslaget skal aldersgrensen for førerkort på mopedbil senkes fra 18 år til 16 år. Samtidig skal opplæringskravene bli tilpasset til den nye aldersgruppa.

De som har førerkort for traktor skal kunne utvide til mopedbil ved å ta et trygghetskurs.

– Mopedbiler er et svært godt alternativ til tohjulsmoped, og mopedbiler gjør at 16-åringer kan opparbeide seg kompetanse som kommer godt med når de seinere skal ta førerkort for vanlig bil, sier samferdselsministeren.

Vil utvide periode

Også utenlandske arbeidere som trenger førerkort i forbindelse med midlertidig arbeid i Norge kan få det enklere.

Det foreslås å utvide perioden førerkort fra land utenfor EØS kan bli brukt i Norge, fra tre til seks måneder for dem med arbeidstillatelse.

Høringsfristen er 20. februar 2019.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer