UP varsler kontroller av ruter og dekk

Nå kan det koste deg enda mer å ikke skrape ruta på bilen

UP advarer dessuten om anmeldelse og tap av førerkort på stedet, om folk ikke skraper ruta på bilen.

ER PÅ VAKT: I disse dager er politiet ekstra strenge med de som ikke har skrapet ruta for is eller har dårlige dekk på bilen. Foto: NTB Scanpix
ER PÅ VAKT: I disse dager er politiet ekstra strenge med de som ikke har skrapet ruta for is eller har dårlige dekk på bilen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Nå vil vi følge ekstra nøye med. Om folk har ikke har skrapet ruta eller har dekk som ikke holder mål, er det enkelt for oss å håndheve og sikre bevis.

Det sier sjef Runar Karlsen i Utrykningspolitiet (UP) til Dinside.

Politiet i Oslo meldte onsdag formiddag om at de hadde observert flere biler som ikke hadde tilstrekkelig med utsyn, på grunn av dårlig skrapte vinduer.

«Det begynner å bli kaldt nå, oppfordrer alle bilister til å være aktsomme og sørge for at rutene på bilen er skrapet for is, før de kjører», skriver de videre i en Twitter-melding.

Truer med anmeldelse

Prisen for å kjøre bil uten tilstrekkelig utsyn ble skrudd kraftig opp ved årsskiftet. For mens de fleste bøtesatsene for brudd på trafikkreglene økte med et par prosent, økte forelegget for brudd på paragraf 1.10 med hele 13,5 prosent.

Nå koster det dermed 2.600 kroner, om du blir stoppet av politiet uten å se godt nok ut av for eksempel frontruta. Og i disse tider, når nattefrosten har begynt å melde seg, er det ekstra viktig å følge med.

TRAPPER OPP: UP-sjef Runar Karlsen forteller at politiet nå har et ekstra fokus på vinduer og dekk. Foto: Per Flåthe
TRAPPER OPP: UP-sjef Runar Karlsen forteller at politiet nå har et ekstra fokus på vinduer og dekk. Foto: Per Flåthe Vis mer

UP-sjefen bekrefter at det er mange som slurver med skraping av rutene - spesielt i mellomsesongen vi er inne i nå. Derfor følger politiet også ekstra nøye med.

- Vi har ekstra oppmerksomhet på dette i overgangsperioden. Ruta må klargjøres før bilen tas i bruk, slik at man ser ut frontruta og sidevinduene. Det er alt for mange eksempler på så vidt luke foran, så man så vidt kan se ut. Da blir det reagert med anmeldelse og førerkortbeslag, sier Karlsen.

Dette fører til anmeldelse og beslag

Han forklarer at frontruta skal være klargjort, slik at vindusviskerne tar vekk vann, og is skal være tatt vekk på fra rutene på dørene foran.

- Det er helt avgjørende for trafikksikkerheten, sier UP-sjefen.

- Hva avgjør om det blir anmeldelse eller forenklet forelegg?

Forskrift om forenklet forelegg i vegtrafikksaker §1.7

Feil på eller feil bruk av lys (også blinklys), dårlig utsyn, ulovlig mange passasjerer eller mangel på kjennemerker.

- Det er et skjønn man utviser på steder, når man ser hvor redusert sikten er. Det er nok med forenklet forelegg ved normalovertredelse. Er det svært begrenset sikt får man ikke lenger tilbud om dette.

- Og hva er svært begrenset?

- Sitter man igjen med en frokosttalerken i frontruta får man ikke tilbud om forenklet forelegg.

Melder om is

Det er forøvrig ikke bare bilister i og rundt hovedstaden som skal være oppmerksomme i disse dager. Det er nemlig meldt kuldegrader på nettene flere steder i landet.

Synes du det er kjedelig å skrape is på bilen, så anbefaler vi å sjekke disse smarte triksene for en isfri frontrute.

Vi anbefaler slett ikke å gjøre som i disse tilfellene, hentet fra politiets «skrekkarkiv».

Samtidig må folk vurdere å bytte til vinterhjul på bilene sine. I Nord-Norge kan man gjøre det uten risiko for bøter uansett i dag, men bilister i resten av landet har en annen dato å forholde seg til.

Er du på utkikk etter nye vinterdekk, så bør du kanskje ta en titt på vår (og Dagbladets) test av dekk med og uten pigg (betalingsmur).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer