30 km/t i byene

Nå kan dette bli maks

I januar innførte Brussel en fartsgrense på 30 km/t i byen. Paris vil gjøre det samme neste år. Nå vurderer EU et slikt forslag som også kan gjelde norske byer.

OGSÅ NORGE: Dersom EU vedtar en fartsgrense på 30 km/t, vil det også komme til å gjelde norske byer. Foto: Rune Korsvoll
OGSÅ NORGE: Dersom EU vedtar en fartsgrense på 30 km/t, vil det også komme til å gjelde norske byer. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I slutten av mai arrangerte FN en verdensomspennende trafikksikkerhetsuke, der en fartsgrense på 30 km/t i byene var det store temaet. Organisasjonen mener at en slik fartsgrense på veier der biler og mennesker ferdes sammen vil redde mange liv og alvorlige skader på myke trafikanter som fotgjengere og syklister.

Nå har åtte organisasjoner, inkludert European Transport Safety Counsil ( ETSC), bedt EU om å gjøre fart og fartsgrenser til et satsingsområde i trafikksikkerhetsarbeidet de neste ti åra. Her inngår blant annet innføring av en fartsgrense på 30 km/t i byene som en viktig del.

Neste uke skal EU-parlamentet stemme over et nytt trafikksikkerhetsprogram for de neste ti åra.

Flere byer i Spania

Allerede i september i fjor ble den spanske byen Bilbao verdens første med over 300 000 innbyggere til å innføre 30 km/t som en fast fartsgrense på alle veiene i byen. Undersøkelser myndighetene i byen har gjort viser en nedgang både i hastighet, kollisjoner og luftforurensning. I mai fikk byen EUs trafikksikkerhetspris. Nå planlegger spanske myndigheter å innføre en maks-fartsgrense på 30 i alle byer i landet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer