Bestille nytt førerkort

Nå kan du bestille sertifikatet på internett

Men legg merke til gyldigheten av førerkortet. Den kan bli mye, mye kortere enn tidligere.

KAN BESTILLE FØRERKORT PÅ INTERNETT: De som ennå ikke har sertifikat og de som har førerkort utstedt etter 1. januar 2012 kan nå bestille nytt bevis på nettet - fire uker etter at det originale sertifikatet har blitt meldt mistet eller stjålet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KAN BESTILLE FØRERKORT PÅ INTERNETT: De som ennå ikke har sertifikat og de som har førerkort utstedt etter 1. januar 2012 kan nå bestille nytt bevis på nettet - fire uker etter at det originale sertifikatet har blitt meldt mistet eller stjålet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra og med 13. februar i år har det vært mulig å bestille førerkort via nettet (ekstern lenke).

Det er nytt, siden det desember i 2016 har vært mulig å melde kortet tapt eller stjålet via Vegvesenets hjemmesider.

Liker du ikke den nye ordningen, er det fortsatt fullt mulig å møte opp på Statens vegvesens trafikkstasjon, med gyldig legitimasjon. Da trenger du ikke bestille time på forhånd.

Flere unntak

Mange må uansett møte opp i egen person. Nærmere bestemt de som har førerkort utstedt i 2011 eller tidligere.

Den 1. januar 2012 ble nemlig fotoutstyret til Vegvesenet oppgradert. Da ble også en ny instruks gitt saksbehandlerne, med blant annet strengere krav om kvalitet på førerkortbildet.

- Dette har med strenge krav til sjekk av identitet å gjøre. Ved oppmøte på en trafikkstasjon kontrollerer en saksbehandler identiteten, før bildet kan benyttes til utstedelse av førerkort, forklarer Bujar Llukaj ved førerkortkontoret i Vegdirektoratet til Dinside.

Om førerkortklassene må fornyes eller eier av kortet har byttet navn, må man også møte opp personlig, for å få nytt sertifikat.

Det koster 290 kroner for utstedelse av nytt førerkort til personbil. Om du må ta nytt bilde, koster fotografering 80 kroner ekstra. Ifølge Vegvesenet skal det normalt ta tre til fem virkedager å få nytt førerkort sendt i posten.

Pass på datoen

Med nytt fysisk førerkort i hånda er det viktig å merke seg datoene som står på kortet.

Gamle førerkort i klasse B kan vise førerett til eierens 100. årsdag, uten oppgitt gyldig til-dato.

For de lette førerkortklassene er førerkort som utstedes etter dagens bestemmelser, fra 19.1.2013, imidlertid ikke administrativt gyldige i mer enn maksimalt 15 år.

- Det betyr at det er selve førerkortet, beviset, som har gyldighet på 15 år. Administrativ gyldighet må ikke forveksles med førerettens gyldighet. Lette førerkortklasser har vanligvis gyldighet til førerkort-innehaverens 75-årsdag, mens dokumentasjonen for førerretten må skiftes ut hvert 15 år, forklarer Llukaj.

Det vil si at gamle førerkort uansett må byttes inn før 100 årsdagen din.

- Førerkortmodellene må oppdateres i tråd med førerkortforskriften, men føreretten løper ikke ut selv om førerkortmodellen ikke lenger er gyldig, understreker Llukaj.

Årsaken til at førerkortet må skiftes ut med jevne mellomrom er for å oppdatere det med nyeste sikkerhetselementer og nytt bilde av førerkort-innehaver.

Må byttes inn med nytt førerkort

Type Utgått etter
Før 1979 (grønnboka)31.12.2019
1979-1997 (laminert)31.12.2022
1998-201331.12.2032

78.000 mister hvert år

Ifølge Statens vegvesen mottar de og politiet om lag 78.000 meldinger om tapte førerkort hvert år. Før måtte man dra på trafikkstasjonen eller til politiet for å melde fra om dette.

– Hvis førerkortet ditt er borte, må du melde det tapt. Om du ikke har funnet det igjen innen fire uker, kan du nå bestille nytt på nett, sier Bujar Llukaj.

Når du melder førerkortet tapt får du en midlertidig kjøretillatelse. Printet ut og sammen med legitimasjon er den gyldig for kjøring i Norge, Sverige, Danmark og Finland og i opptil tre måneder.

Det er ulovlig å kjøre uten å ha med førerkortet i Norge. Blir man stoppet, får man 500 kroner i gebyr.

Her kan du se hvor mye du må betale for å bryte trafikkreglene i 2018.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer