UP med digitale bøter

Nå kan du betale boten på stedet

Alle politidistriktene i Norge har nå gått over til å skrive digitale forelegg. Det betyr at du kan betale boten på stedet.

DIGITALE BØTER: De gamle bøteblokkene er nå byttet ut med en applikasjon som gjør det mulig å skrive ut bøtene digitalt. Enkelt og raskt både for politiet og deg. Foto: Ole Berg Rusten/NTB Scanpix
DIGITALE BØTER: De gamle bøteblokkene er nå byttet ut med en applikasjon som gjør det mulig å skrive ut bøtene digitalt. Enkelt og raskt både for politiet og deg. Foto: Ole Berg Rusten/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I mange år har politiet brukt bøteblokk med gjennomslag og kulepenn når bilister stoppes og skal skrive ut forelegg til bilister som har kjørt for fort eller brutt trafikkreglene på andre måter. Tungvint og ikke alltid like enkelt i snø og regn. Kopier av forelegget er deretter blitt sendt til Statens Innkrevingssentral, som har ansvaret for å kreve inn bøtene.

For ett år siden startet innføringen av en ny digital applikasjon i de første politidistriktene. Den gjorde politiet i stand til å skrive ut foreleggene digitalt. Det er Politiets IKT-tjenester som har utviklet systemet, mens Utrykningspolitiet har vært primus motor for å få systemet oppe å gå. Nå er den digitale plattformen tatt i bruk over hele landet.

HELE NORGE: UP over hele landet bruker nå den nye digitale plattformen for å utferdige forelegg. Foto: NTB/Scanpix
HELE NORGE: UP over hele landet bruker nå den nye digitale plattformen for å utferdige forelegg. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Enklere for alle

Sjefen for Utrykningspolitiet, Steven Hasseldal, er svært fornøyd med det nye systemet. Til Dinside sier han at det ikke bare bidrar til en kraftig forenkling av politiets arbeid, men at det også gjør det enklere for publikum.

- Når vi har registrert saken ute på veien og du har signert forelegget med telefonen, så går den direkte til Statens Innkrevingssentral med en gjenpart i Altinn. Det skjer omtrent på øyeblikket. Da er eventuelle prikker påført, det er riktig bøtesats og det er en riktig beskrivelse av hva som har skjedd, sier Hasseldal.

Betale med telefonen

- Denne måten å utferdige forelegg på forenkler jobben vår betraktelig, men det blir også enklere for deg. Med en gang du har signert forelegget, får du en blankett for betaling på telefonen. Det betyr at du kan betale boten der og da dersom du ønsker det, sier UP-sjefen..

PÅ TELEFONEN: - Med en gang du har signert forelegget, får du en blankett for betaling på telefonen, sier UP-sjef Steven Hasseldal til Dinside. Foto: Politiet
PÅ TELEFONEN: - Med en gang du har signert forelegget, får du en blankett for betaling på telefonen, sier UP-sjef Steven Hasseldal til Dinside. Foto: Politiet Vis mer

Foreløpig må det gjøres vi nettbanken. Politiets IKT-tjenester jobber imidlertid med å utvikle tjenesten slik at det blir enda enklere å betale boten. De håper at Vipps kan være en av løsningene.

Vipps neste

– Vi ser for oss nye betalingsløsninger slik at publikum kan gjøre opp for seg og bli ferdig med saken der og da, sa assisterende direktør Tormod Stien i Politiets IKT-tjenester til TV 2 da den nye digitale plattformen ble introdusert i fjor.

Det betyr i så fall at det blir enda enklere for deg og meg, og at vi kan være ferdig med hele saken idet vi kjører fra stedet der vi ble stoppet.

Dinside har i to dager gjort flere forsøk på å komme i kontakt med personer i Politiets IKT-tjenester eller Politidirektoratet for å få en kommentar til hvor langt utviklingen av et betalingssystem med Vipps er kommet, uten å lykkes.

Så mye koster det å kjøre for fort

Når fartsgrensen på stedet er 60 km/t eller lavere:

til og med 5 km/t kr 800,-

til og med 10 km/t kr 2.100,-

til og med 15 km/t kr 3.800,-

til og med 20 km/t kr 5.500,-

til og med 25 km/t kr 8.500,-

Når fartsgrensen på stedet er 70 km/t eller høyere:

til og med 5 km/t kr 800,-

til og med 10 km/t kr 2.100,-

til og med 15 km/t kr 3.400,-

til og med 20 km/t kr 4.700,-

til og med 25 km/t kr 6.400,-

til og med 30 km/t kr 8.500,-

til og med 35 km/t kr 10.200,-

Når fartsgrense på en motorvei er 90 km/t eller høyere:

36 km/t til og med 40 km/t kr 10.650,-

Kilde: Lovdata

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer