Nye satser for forelegg 2017

Nå kan du få over 10.000 kroner i bot for å kjøre for fort

Og fra 1. januar kostet det nærmere 30 prosent mer å råkjøre på norske veier.

KAN BLI DYRT: Satsene for å kjøre for fort har blitt hevet med nærmere 30 prosent fra nyttår. Nå kan du få opptil 10.400 kroner i bot om du råkjører.
FOTO: SCANPIX
KAN BLI DYRT: Satsene for å kjøre for fort har blitt hevet med nærmere 30 prosent fra nyttår. Nå kan du få opptil 10.400 kroner i bot om du råkjører. FOTO: SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Godt nytt år og velkommen til 2017! Med ny kalender trer det som vanlig i kraft nye eller endrede offentlige forskrifter. Og dette året er det mange av dem som omhandler deg som kjører bil.

Bensin og diesel har blitt dyrere, og bilistene må belage seg på å betale mer i bompenger. Dessuten har det kommet nye parkeringsregler.

Er du den perfekte bilist behøver du ikke frykte oppdateringen av forskriften for forenklet forelegg. Er du derimot én av de som liker å tøye fartsgrensene, bør du se opp nå. Råkjører du på norske veier kan du nå vente deg en økning på forelegget på oppimot 28 prosent.

Har du drukket alkohol, bør du imidlertid vente lenge lenge før du setter deg bak rattet igjen.

Billigst og dyrest forelegg

«Billigst» kommer du unna råkjøringen om du holder deg under 5 km/t for raskt, i hvilken som helst fartsgrense. Det koster deg i dag 750 kroner, mot 600 kroner før nyåret. Det er imidlertid en kraftig økning på 25 prosent.

Det dyreste forenklede forelegget du kan få, uten å miste retten til å kjøre bil, er på 10.400 kroner. Her er imidlertid økningen på boten minst - «kun» 16 prosent.

Her er den fullstendige oversikten over foreleggene for råkjøring:

KRAFTIG ØKNING: Tabellen viser hvor mye forelegg-satsene har økt for brudd på fartsgrensene i Norge.
KRAFTIG ØKNING: Tabellen viser hvor mye forelegg-satsene har økt for brudd på fartsgrensene i Norge. Vis mer

Kjører forbi på feil side

Liker du å kjøre for fort er du nok av den utålmodige sorten. Men det er ikke bare de verste fartssynderne som risikerer et sviende forelegg for å dure fram i trafikken. Er du av de som benytter høyre kjørefelt til forbikjøring på motorveien, kan det fort bli dyrt.

Regelen er nemlig slik at man skal benytte høyre kjørefelt til vanlig ferdsel, mens forbikjøring skal foregå i venstre kjørefelt. Brudd på denne forskriften skal gi et forelegg på 6.550 kroner, mot 5.200 tidligere - også en økning på 25 prosent.

Unntaket er ifølge Trafikkreglene §12 når det er tett trafikk. Da skal trafikken flyte i alle feltene.

Se alle de nye satsene for forenklet forelegg i vegtrafikksaker i tabellen under. Her kan du dessuten se hele forskriften.

FORENKLET FORELEGG: Så mye må du betale fra og med 1. januar 2017.
FORENKLET FORELEGG: Så mye må du betale fra og med 1. januar 2017. Vis mer

«Halv pris» på boten

Foreligger det flere overtredelser som alle kan avgjøres ved forenklet forelegg, kan disse avgjøres ved en fellesbot. Det fungerer ved at den høyeste enkeltboten gis fullt ut, men at summen av de øvrige bøtene reduseres med 50 prosent.

Det anbefales likevel ikke å jakte «halv pris» på bøter ...

Ifølge forskriften skal forenklet forelegg ikke i noe tilfelle utferdiges når fellesboten etter bestemmelsene overstiger 18.000 kroner.

Når flere bestemmelser regulerer samme forhold, benyttes forenklet forelegg kun for overtredelsen som leder til høyeste enkeltbot.

LES OGSÅ:
Kommentar: Aldri har det vært dyrere å fylle tanken
Nye lyskryss kan forvirre

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer