Nå kan du få pengestøtte til veteranbilen din

Fra 1. januar 2021 kan du få statsstøtte til veteranbilen din.

VETERANSTØTTE: Nå kan du få statsstøtte til veteranbilen din, gjennom en prøveordning hvor alle rullende kulturminner som veteranbiler, -busser, -motorsykler, -mopeder, -gravemaskiner, -sleder, -fly og lignende, blir innlemmet i kulturminnefondet. Prøveordningen vil gjelde i ett år fra 1. januar 2021, men du vil kunne sende søknad i noe tid før årsskifte. Foto: NTB scanpix
VETERANSTØTTE: Nå kan du få statsstøtte til veteranbilen din, gjennom en prøveordning hvor alle rullende kulturminner som veteranbiler, -busser, -motorsykler, -mopeder, -gravemaskiner, -sleder, -fly og lignende, blir innlemmet i kulturminnefondet. Prøveordningen vil gjelde i ett år fra 1. januar 2021, men du vil kunne sende søknad i noe tid før årsskifte. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Biler som er 30 år eller eldre er definert som veteranbiler, og fra 1. januar 2020 kom det mange nye biler med på veteranlisten, blant annet Volvos 900-serie, Toyota MR2, Lamborghini Diablo og Land Rover Discovery.

Dette er noen av bilene du fra 1. januar 2021 vil få mulighet til å få statsstøtte for.

Da åpner nemlig kulturminnefondet for tilskudd også til rullende kulturminner, som veteranbiler og -busser.

I første omgang er det en prøveordning, som skal evalueres etter et år.

Dette handler støtteordningen om

Kulturminnefondet er en statlig tilskuddsordning for private eiere av verneverdige kulturminner.

Kulturminnefondet gir økonomisk støtte til bevaring av verneverdige kulturminner som bygninger, boliger, båter, hageanlegg og kulturlandskap - og nå også biler og busser.

Målet er at et mangfold av kulturminner og kulturmiljøer bevares og kan benyttes i fremtidig opplevelse, utvikling og verdiskaping.

Å få rullende kulturminner med i ordningen, er noe Kulturvernforbundet har arbeidet for i mange år.

– Dette er en sterk anerkjennelse av disse kulturminnenes betydning og de tusenvis av frivillige som jobber med å bevare, istandsette og tilgjengeliggjøre historiske kjøretøy og transportmidler. Historien til disse kulturminnene er også historien om det moderne Norge. Det er derfor svært gledelig at Kulturminnefondet nå etablerer denne ordningen som vi og flere av våre medlemsorganisasjoner har etterspurt i lang tid, sier generalsekretær i Kulturvernforbundet, Toril Skjetne.

At ordningen skal være åpen ikke kun for båter, hus og hager - men også for biler og busser, er noe som har vært etterspurt:

– Kulturminnefondet har fått mange henvendelser og flere søknader om støtte til rullende materiell, forteller styreleder Tine Sundtoft.

Hvem kan få støtte?

Simen Bjørgen, direktør i Kulturminnefondet, sier til Dinside at fondets primære målgruppe er private eiere og frivillige lag og organisasjoner - og det er altså disse som kan få støtte.

Prøveordningen har oppstart 1. januar 2021, men du vil kunne levere din søknad tidligere.

- Søknadsskjema vil være tilgjengelig i vår elektroniske søknadsportal en periode før dette, sier Bjørgen til Dinside.

Du finner søknadsportalen her, hos Kulturminnefondet. Det er ingen søknadsfrist å forholde seg til; du kan søke når som helst i løpet av prøveoperioden.

Hvor mye penger kan du få?

Det er altså snakk om et statlig tilskudd for bevaring av verneverdige kulturminner.

Men hvor mye kan man egentlig få i støtte?

- Styret i Kulturminnefondet har etablert veiledende tilskuddsrammer. Dette betyr at når vi går inn i et prosjekt er det mest vanlige støtte på 30 prosent av det totale kostnadsoverslaget. I helt spesielle tilfeller kan det gis helt opp mot 70 prosent støtte, men det er som sagt i helt spesielle tilfeller, sier Bjørgen.

- Forskriften til Kulturminnefondet stiller krav om minimum 30 prosent egenfinansiering, da i form av egne midler eller arbeidstid brukt på dugnad, sier han videre.

I 2019 ga Norsk Kulturminnefond tilsagn på drøye 108 millioner kroner til 571 prosjekter. Gjennomsnittet i støtte var på 190.000 kroner per prosjekt. I løpet av hele fjoråret ble det behandlet 1.127 søknader, der det ble søkt om til sammen 364 millioner kroner.

- Er det et en «pott» med penger som er avsatt til veteranbiler og båter?

- Midlene hentes fra Kulturminnefondets ramme bevilget over Statsbudsjettet. Det er styret som fordeler midlene. Det er sålangt ikke avsatt noen konkret ramme. Styret vil komme tilbake til dette når de vedtar budsjettet for 2021, sier Bjørgen.

Hvilke biler kan få støtte?

I den foreløpige informasjonen som er kommet om veteranbilstøtten, opplyser Kulturminnefondet at de i søknadsbehandlingen kommer til å se spesielt på disse forutsetningene:

  • Del av kulturmiljø
  • Allmenn tilgjengelighet
  • Alder, historikk og opprinnelig samt ny bruk
  • Opprinnelighet og norsk brukshistorie

- Dette er faktorer som vil telle positivt ved søknadsbehandlingen, sier Bjørgen, og legger til:

- Vi regner med at det blir mange søknader. Vi arbeider nå med detaljene rundt prioriteringsgrunnlaget.

- Er det spesielle typer biler som får støtte, eller kan man få det uavhengig av eksempelvis alder eller opprinnelse, bare det er en veteranbil?

- Prøveordningen gjelder alle typer rullende og bevegelige kulturminner. Det kan være biler, busser, motorsykler, mopeder, gravemaskiner, sleder, fly og lignende, forklarer Bjørgen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer