Porsche Type 64

Nå kan du sikre deg verdens første Porsche!

Sjelden Porsche-perle kommer på auksjon - til monsterpris!

DEN ALLER FØRSTE: Det ble bygd tre stykk Porsche Type 64, og det er bare denne som fortsatt lever. Nå skal den selges. Foto: RM Sotheby
DEN ALLER FØRSTE: Det ble bygd tre stykk Porsche Type 64, og det er bare denne som fortsatt lever. Nå skal den selges. Foto: RM Sotheby Vis mer
Publisert

Har du har lite å bruke feriepengene dine på? Da kan kanskje denne bilen friste. Det finnes bare en av den - og den startet en ny epoke.

15. - 17. august kommer det nemlig en virkelig sjeldenhet på auksjon hos RM Sotheby's i Monterey, California. Bilen er en Porsche Type 64, fra 1939, og er den eneste gjenlevende modellen - av totalt bare tre produserte biler.

Auksjonshuset Sotheby's har lagt ut en lenke, som viser mange bilder fra bilens historie. Og det er ikke småtteri! Porsche Type 64 beskrives som en av de viktigste i hele bilhistorien.

Første ekte sportsbil

Type 64 fra 1939 regnes som den aller første modellen, fra det som skulle bli den kjente bilprodusenten Porsche. Den gangen var det statseide Volkswagen som sto bak, før Porsche kom for fullt i gang etter krigen.

Dette er forløperen til 356-chassiset, men denne ble bygd for å være lettere, mer aerodynamisk, raskere og med tekniske løsninger lånt fra luftfartsavdelingen - bare se på de aluminiumslegerte panelene.

Bilen har beholdt sin opprinnelige luftkjølte 32 hestekrefters firesylindrete boksermotor, og kommer med en liste over reservedeler, samleobjekter og en omfattende katalog av bilder og dokumentasjon.

- Vi har hatt gleden av å presentere noen av de mest betydningsfulle bilene i historien, og Type 64 står nå blant dem, sier Gord Duff, global leder for auksjoner hos RM Sotheby's.

- Bilen definerer hva en sportsbil er i dag, og den bærer med seg mange av de egenskapene vi har sett i hele syv tiår med Porsche – og som vi fortsatt ser i noen av bilmerkets mest ettertraktede moderne modeller. Vi er svært takknemlige for at eieren har gitt oss tillit til å formidle denne ingeniørkunsten, som er blitt en del av verdenshistorien, fortsetter Duff.

- Enkelt sagt: Det finnes ingen annen bil med en så historisk betydning!

ENKELT: Interiøret er mer eller mindre urørt og framstår slik det gjorde, fra da bilen var ny i 1939. Foto: RM Sotheby's
ENKELT: Interiøret er mer eller mindre urørt og framstår slik det gjorde, fra da bilen var ny i 1939. Foto: RM Sotheby's Vis mer

Bygd for racing - endte som hverdagsbil

Type 64 ble produsert i Porsches første verksted i Stuttgart mellom 1939 og 1940. Målet den gangen var å bygge en bil til et 150 mil langt billøp, mellom Berlin og Roma. Det ble imidlertid aldri noe av, på grunn av krigens inntog, har Porsche-ekspert Andy Prill uttalt tidligere.

Under krigens dager bygde Porsche-familien i stedet interiøret til mer komfortable seter og de brukte den som sin daglige hverdagsbil.

STILIG: Ingen tvil om at Porsche tenkte på aerodynamikk allerede i 1939. Dette er forløperen til Porsche 356. Foto: RM Sotheby
STILIG: Ingen tvil om at Porsche tenkte på aerodynamikk allerede i 1939. Dette er forløperen til Porsche 356. Foto: RM Sotheby Vis mer

Bare fire eiere

Dette eksemplaret er er tidligere eid av både grunnlegger Ferdinand Porsche selv og sønnen Ferrys. Den har bare byttet eier fire ganger gjennom årene. Én av dem er den østerrikske racingdriveren Otto Mathé, som konkurrerte med den i flere år.

- Selvfølgelig ble Porsche en fenomenal suksess i racing, noe de fortsatt er i dag, sier Andy Prill.

- Nå er det en mulighet til å få tak i en av de første bilene som la grunnlaget for all den suksessen.

Nesten helt original

Ifølge RM Sotheby's er bilen nærmest i opprinnelige tilstand, med sin luftkjølte 4-sylindrete boksermotor – og med på kjøpet får du originale verktøy og reservedeler.

- Det er så mye som er originalt her at det nesten ikke er til å tro. Hver detalj passer sammen, den er aldri blitt renovert og bare blitt tatt vare på, sier bilspesialist Marcus Görig hos RM Sotheby's.

Så var det prisen da ... Auksjonsforretningen regner med at den skal klubbes inn på mellom 15 og 20 millioner dollar. Det vil si opp i mot 180 millioner kroner!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer