Nytt tilhengerfeste til bil og henger

Nå kan du snart glemme hengerfeste på bilen

Uten at du behøver å styre eller gå ut av førersetet, kopler ny oppfinnelse hengeren til bilen automatisk.

BORT MED HENGERFESTET: Det gamle tilhengerfestet er borte. Her skjer tilkoplingen av hengeren helt av seg selv uten at du behøver å styre. Foto: Semcon
BORT MED HENGERFESTET: Det gamle tilhengerfestet er borte. Her skjer tilkoplingen av hengeren helt av seg selv uten at du behøver å styre. Foto: Semcon Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det svenske firmaet Semcon jobber med autonome systemer og skal blant annet teste ut selvkjørende brøytebiler på flyplassen på Gardermoen, i vinter.

Da selskapet i fjor høst ba om ideer til nye produkter, der kvinners perspektiv skulle stå i sentrum, kom det inn 500 forslag. Ideen som ble valgt for videre utvikling var en forenkling av hvordan man bruker tilhenger på bilen.

En prosjektgruppe med bare kvinner ble satt ned, og nå er resultatet klart: Et system som kopler hengeren til bilen - automatisk - såkalte Automatic Trailer Connection.

Hengerfestet forsvinner

Systemet tar i bruk teknologien for selvkjøring, som allerede finnes på de fleste nyere biler. Når du har rygget inn mot hengeren, til en avstand på rundt to meter, trykker du bare på en knapp på displayet på midtkonsolen.

Etter dette kommuniserer bilen og hengeren trådløst ved å bruke informasjonen som blant annet kommer fra ryggekameraet.

Bilen rygger selv inn mot hengeren og draget på hengeren ledes inn i et hull i bilens støtfanger. Det tradisjonelle hengerfestet er med andre ord borte.

Hengeren låses automatisk til bilen og støpselet plugges i kontakten. På displayet i bilen kommer det opp informasjon om vekten på hengeren, vektens plassering, om alle lysene virker og mer.

Støttehjulet på hengeren, som har hjulpet til å plassere draget på hengeren i riktig høyde i forhold til åpningen i bilens støtfanger, løftes opp automatisk. Deretter er det bare for deg å sette bilen i gir og kjøre.

NYTTIG INFORMASJON: På skjermen inne i bilen får du informasjon om hengerens vekt, om lysene virker og så videre.
NYTTIG INFORMASJON: På skjermen inne i bilen får du informasjon om hengerens vekt, om lysene virker og så videre. Vis mer

- Rart ingen har tenkt på dette før

- Det fine med dette konseptet er at det tar i bruk den smarte, selvkjørende teknologien som allerede finnes i moderne biler. Med tanke på alle milliarder kroner som legges inn i utvikling i bilindustrien, er det merkelig at ingen før har tenkt på å finne en enklere løsning enn det gamle tilhengerfestet, sier Sofie Askenbom, prosjektleder for Add Perspectives-teamet på Semcon.

MERKELIG: - At ingen i bilindustrien har tenkt på en enklere løsning for henger-tilkopling før er merkelig, sier prosjektleder Sofie Askenbom i Semcon.
MERKELIG: - At ingen i bilindustrien har tenkt på en enklere løsning for henger-tilkopling før er merkelig, sier prosjektleder Sofie Askenbom i Semcon. Vis mer

- De fleste synes det er en vanskelig å kople til en henger, spesielt dersom du er alene. Av og til kan det være nødvendig å se på ting fra andre perspektiver. Her var det kvinnenes perspektiv som fikk bestemme, sier hun.

Kvinner avgjør bilvalg

Kommunikasjonssjef Camilla Ryste i NAF mener oppfinnelsen er et godt eksempel på hvordan mangfold gir bedre ideer.

FØLG OSS PÅ INSTAGRAM! @dinsidemotor_autofil
FØLG OSS PÅ INSTAGRAM! @dinsidemotor_autofil Vis mer

- Lytter man bare til folk som er lik seg selv, skjer det ikke mye videreutvikling. Er man derimot åpen for at andre kan ha gode ideer du ikke har tenkt på selv, kan du få noen positive overraskelser, sier hun til Dinside.

- Kvinner har ofte et avgjørende ord når familien skal gjøre store innkjøp. Å ta inn perspektivene til både kvinner og menn i utviklingen av produktene er derfor ikke bare riktig, det kan også være svært lønnsomt, utdyper Ryste.

I videoen lenger opp i saken kan du se hvordan systemet fungerer og hvordan prosjektgruppen med kvinner har jobbet seg fram mot denne løsningen. Semcon håper nå at en av de store produsentene av tilhengere vil sette konseptet i produksjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer