Digitale førerkort

Nå kan førerkort-appen være på vei til Norge

En applikasjons-løsning på telefonen blir vurdert når førerkortkontoret utvikler digitale førerkort.

KOMMER? Vegdirektoratet jobber med å finne løsninger for å digitalisere førerkortet i Norge. Det er imidlertid ikke mulig å ta bilde av eget førerkort og bruke det man har lagret på mobiltelefonen. Illustrasjonsfoto: Jamieson Pothecary
KOMMER? Vegdirektoratet jobber med å finne løsninger for å digitalisere førerkortet i Norge. Det er imidlertid ikke mulig å ta bilde av eget førerkort og bruke det man har lagret på mobiltelefonen. Illustrasjonsfoto: Jamieson Pothecary Vis mer
Publisert

I Norge driver Statens vegvesen stadig med små endringer av førerkort-reglene. Tidligere i år gjorde de det for eksempel mulig å bestille nytt sertifikat via nettet.

Og fra 3. september ble dessuten det gamle førerkortet byttet ut med enda et nytt - med hemmelig innhold. Men det stopper ikke der.

Etaten forsøker nå å finne en løsning på å gjøre førerkortet digitalt - noe som er mulig i flere andre land.

Blant annet Finland har kommet langt med å utvikle egen mobilapplikasjon for førerkortet.

- Ønsker å få det til

- Statens vegvesen ønsker å tilby digitale tjenester der det er mulig. Vi arbeider derfor for å få digitale førerkort, også i Norge, forteller Synnøve Olsen Vebostad ved førerkortkontoret i Vegdirektoratet til Dinside.

Egentlig er det bare et spørsmål om tid, før et digitalt førerkort kommer på plass. Det er det imidlertid vanskeligere å svare på.

- Vi kan ikke si nøyaktig når det vil skje, fordi det vil kreve både regelverks-endringer og teknisk utvikling. Regelverksendringer må sendes på høring og det tar normalt noe tid, forklarer Vebostad.

- Er det ikke en enkel sak å få på plass digitale førerkort i 2018?

- Både regelverksendringer og teknisk utvikling og støtte må på plass før vi kan innføre digitale førerkort.

Slik vil et finsk førerkort se ut på mobiltelefonen. Foto: Trafi.fi
Slik vil et finsk førerkort se ut på mobiltelefonen. Foto: Trafi.fi Vis mer

Som plastkortet

I Finland er de som nevnt nær å benytte en app på mobilen, hvor blant annet det digitale førerkortet ligger. Det finske transport-sikkerhetsbyrået (Trafi), er på mange måter Finlands svar på Statens vegvesen. De er i samtaler med flere bedrifter og myndigheter om godkjenning av det mobile førerkortet.

Det digitale førerkortet på telefonen har akkurat samme formål som plastkortet - som fortsatt er i bruk. Det gir et mobilt alternativ til å verifisere brukerens rett til å kjøre eller til å identifisere seg. Dette gjøres ved hjelp av visuelle sikkerhetselementer: Når skjermen berøres, og hologram-lignende bilder er inkludert, blir endringen av mobiltelefonen rotert. QR-kode brukes til å gi ytterligere sikkerhet for bekreftelsen.

Senere blir også informasjon om bileierskap er også en del av applikasjonen. Det samme gjelder meldinger om førerkortet. I Norge ville det for eksempel kunne vært om førerkortet går ut på dato - eller om det har blitt registrert feil førerkortklasser.

Slik vil det finske digitale førerkortet fungere

Følger med på Finland

- Er en telefon-applikasjon en god måte å få digitalt førerkort, slik som i Finland?

- En app som kan benyttes på telefonen er ett av flere alternativer som blir vurdert. Vi vet at Finland har startet arbeidet og testet ut en pilot, så vi følger med på utviklingen der.

Mens vi venter på at noe skal skje, kan vi heller ikke trøste oss med å ta bilder av fører-kortets for- og bakside.

- Er det lov til å ta bilder av sitt eget førerkort, og bruke bildet som digitalt førerkort og legitimasjon?

- Nei, et bilde av førerkortet vil ikke bli godtatt som førerkort eller gyldig legitimasjon, slår Vebostad fast.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer