Privatbil-kjøp

Nå kjøper «alle» elbil privat

Nesten 80 prosent av alle privatpersoner som kjøper ny bil, går nå for elbil. Men det er fortsatt noen som ikke liker elektriske biler.

DEN NYE FOLKEVOGNA: Tesla Model 3 er den nye Folkevogna i Norge. Første halvår var dette den mest solgte bilen av alle i Norge. Foto: Tesla
DEN NYE FOLKEVOGNA: Tesla Model 3 er den nye Folkevogna i Norge. Første halvår var dette den mest solgte bilen av alle i Norge. Foto: Tesla Vis mer
Publisert

Aldri før er det blitt solgt så mange personbiler i Norge som i juni. Hele 20 392 ble registrert, i følge Opplysningsrådet for veitrafikken. Vi må tilbake til juni 1977 for å finne den gamle rekorden, som var på 16 415 nye biler.

Av de nye personbilene som ble solgt i juni, var 13 181 elbiler. Det utgjør en elbilandel på 64,6 prosent, bedrifter og private inkludert.

Ser vi på hva privatpersoner kjøper, er elbilandelen 77 prosent.

Bedriftene er elbil-sinker

Det er nemlig fortsatt noen som ikke liker elbil her i landet og trekker ned totaltallet. Bare 34,7 prosent av næringsmarkedet velger elbil.

– At nesten 80 prosent av alle private kjøper elbil er fantastiske tall. Det viser at det er mulig å nå målet om kun salg av nullutslippsbiler i 2025. Dessverre er ikke situasjonen den samme i næringsmarkedet. Bedriftene er sinker i overgangen til elektrisk transport, mener Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

Smutthull i avgiften

– Rundt halvparten av nye biler som selges i Norge, kjøpes av næringskunder. Det inkluderer offentlige foretak. På grunn av smutthull i bilavgiftene er det lavere avgifter på forurensende biler for bedrifter. Dette må Regjeringen fikse snarest om vi skal nå 100 prosent markedsandel for elbiler og el-varebiler om tre og et halvt år, sier Christina Bu.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer