Nå klipper de skilt uten gul lapp

Årets oblat er gul. Er du blant dem som har betalt alt du skal, men bare ikke har somlet deg til å sette oblatet på? Nå risikerer du at skiltet klippes selv når bilen står parkert.

Publisert
Sist oppdatert

Siste frist for å sette på kontrollmerkene var 14. august. Etter denne dato kan, i følge Tollvesenets hjemmesider, alle kjøretøy uten korrekt kontrollmerke avskiltes selv om alle forhold er i orden.- Vi har folk som kjører rundt og sjekker hele året, opplyser tolloverinspektør Bjørn Langrud ved kontrollkontoret i Oslo, tollregion Oslo og Akershus. Tollvesenet er for øvrig ikke alene. Også politiet og Vegstasjoner foretar avskilting av biler.

Årsavgift, forsikring, EU-kontroll

Oblatene på bilskiltene – årets farge er gul - er et tegn på at du har betalt årsavgiften, samt at du har forsikring og EU-kontroll i orden ved tidspunktet for utsending.

Betalte du årsavgiften i tide (15. mars), skal du ha fått den i posten en gang innen 1. juli. I følgebrevet med oblaten anmodes du om å feste den på bilens skilter uten unødig forsinkelse. Men det er det langt fra alle som klarer.

Feil oblat et klart signal

- Du vet, oblaten er et veldig praktisk signal for oss når vi plukker ut biler til kontroll. Biler uten riktig farge på oblaten vinkes automatisk ut, påpeker Langrud. Han forteller at det ofte viser det seg å være en forglemmelse, at oblaten ligger i hanskerommet eller hjemme på kjøkkenet. - Hva skjer da?- Når Tollvesenet er ute på kontroll, har vi som regel PC med oss og kan sjekke registreringsnummeret mot kjøretøyregisteret. Så vi er forholdsvis pragmatiske. Men jeg vet ikke hvilke praksis de andre etatene utøver...Langrud mener for øvrig at de godt synlige oblatene har en annen positiv signaleffekt, nemlig at det er så enkelt for naboen å følge med på om du har orden på tingene dine. Og da strekker folk seg ganske langt for å få tak i rett oblat.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer