Nytt førerkort

Nå kommer de nye førerkortene

Alle som bestiller nytt førerkort, vil fra 1. september får et som har ny design. Samtidig går det mot slutten for laminerte papirførerkort.

NYTT: Denne høsten innfører Statens Vegvesen en ny variant av førerkortet som ser slik ut. Foto: Statens Vegvesen
NYTT: Denne høsten innfører Statens Vegvesen en ny variant av førerkortet som ser slik ut. Foto: Statens Vegvesen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Den nye førerkortdesignen gir økt sikkerhet mot forfalskning og er lettere å kontrollere, opplyser senioringeniør John Erik Kristiansen i Statens vegvesen i en pressemelding.

Vegvesenet understreker at det ikke er noe krav om å skifte ut tidligere førerkortmodeller i kredittkortstørrelse. Derimot er de store rosa plastlaminerte papirførerkortene (Wien-modell 1-2) ikke gyldige etter nyttår og må fornyes innen 1. januar 2023.

De nye førerkortene er produsert i polykarbonat og har samme format som dagens førerkort – kredittkortstørrelse.

I de nye førerkortene er det er lagt inn flere nye sikkerhetselementer, slik som blant annet et optisk variabelt sikkerhetselement, sikkerhetsmønster, unikt serienummer og en QR-kode. I mikroteksten på baksiden av førerkortet finner man nå kvenfolkets sang «Hyvän illan».

– Førerkortet har ny design med nasjonalmerket plassert i øverste venstre hjørne og er trykt med et optisk variabelt blekk som skifter fra grønt til blått når man betrakter kortet fra forskjellige vinkler. På forsiden av førerkortet vil det være to identiske bilder, ett i liten og ett i større utgave av innehaver. Dette skal bidra til enklere kontroll av kortets ekthet, sier John Erik Kristiansen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.