Registreringsskilt for Elbil

Nå kommer EV-skiltene på veien

I løpet av sommeren blir det tomt for registreringsskilt med EK. Da får elbilistene det endelig som de vil.

EVIG FRYD: Generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening gleder seg over at EV-skilter i sommer skal ta over for EK-skiltene, som kjennemerke på norske elbiler. Foto: Elbilforeningen
EVIG FRYD: Generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening gleder seg over at EV-skilter i sommer skal ta over for EK-skiltene, som kjennemerke på norske elbiler. Foto: Elbilforeningen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Halvannet år. Det er min spådom, sier generalsekretær Christina Bu i en pressemelding fra Norsk elbilforening.

Allerede i romjula i fjor skrev Dinside om at EV-skilter vil overta som ny bokstavkombinasjon på registreringsskiltene for elbiler. Det gikk tomt for «EL» i 2016 - etter hele 19 år med bokstavkombinasjonen.

På bare to år har vi nå allerede kommet til «EK 93472» - mens vi på kvelden 20. desember i 2017 hadde registrert 56.135 kjøretøy med EK-bokstavene. I løpet av sommeren vil trolig skiltet med nummer «99999» forsvinne. Da tar «EV 10000» over.

Og Elbilforeningens generalsekretær tror altså ikke den nye kombinasjonen vil vare lenger enn fram til vinteren 2019-2020.

Har ventet lenge

«EL» er kort for «elektrisk», «EK» står for «elektrisk kjøretøy», mens «EV» er den internasjonale forkortelsen for «electric vehicle» - altså «elektrisk kjøretøy», akkurat som forgjengeren.

Elbilforeningen ville imidlertid ha EV-skilter allerede i 2015, men ble ikke hørt da avgjørelsen om «EK» ble tatt.

- Norske elbiler bør fortsette med lett gjenkjennelige registreringsskilt. Nå kan vi sørge for at skiltene også får internasjonal betydning. Vi ønsker derfor «EV» som neste skiltserie, uttalte generalsekretær Christina Bu den gang.

- EV-skilt vil vende Norge mot resten av verden og vil kunne inspirere andre. Gjennom valg av skilt kommer Norges elbilsuksess enda tydeligere fram.

Derfor er generalsekretæren lykkelig for at «EV» nå blir en realitet.

- Det er klart vi er fornøyd med dette. Det er noe symbolsk riktig ved å videreføre den norske elbilsuksessen med de mer internasjonale bokstavene «EV», sier Christina Bu i dag.

Får ikke viljen sin neste gang

Hun mener det sier sitt om en rivende elbilutvikling i Norge at «EK» ble revet bort i løpet av bare to år.

- Det er vanskelig å si eksakt når EK-serien er brukt opp, men vi regner med at de første EV-skiltene blir produsert i løpet av sommeren, sier Elma Sulic ved kontor for kjøretøygodkjenning og registrering i Statens vegvesen, Vegdirektoratet.

Christina Bu foreslår å innføre «EQ», når det går tomt for EV-skilter, men det får hun nok ikke gjennom

- Vi har foreløpig ikke tatt stilling til hva som vil komme etter «EV», og kan vel ikke nå svare på når vi eventuelt må finne kombinasjoner som begynner på en annen bokstav enn E, sier Jon Terje Presthus ved kontor for kjøretøygodkjenning og registrering i Vegdirektoratet.

- Men «Q» kan ikke benyttes på registreringsskilt, så «EQ» er nok ikke en aktuell kombinasjon, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer