Nå kommer narkometeret

Motorførernes Avholdsforbund krever 0-grense for narkosjåfører. I dag er det ikke forbudt å kjøre i pillerus i Norge.

Publisert
Sist oppdatert

– Det er ulovlig å bruke narkotika i Norge, men i praksis er det lov å kjøre bil i lett narkorus. Det er helt urimelig, sier prosjektleder Bjarne Eikefjord i MA, Motorførernes Avholdsforbund.

Narkometere

Nå kommer det snart nye og enkle måleapparater, såkalte narkometere, som kan avsløre om sjåføren har brukt narkotika. Utrykningspolitiet samarbeider med flere EU-land om utprøving av flere slike apparater.

MA mener lovverket må endres før narkometerne blir tatt i bruk.

– 0-grense for narkotikabruk bak rattet er en forutsetning for at de nye måleapparatene skal kunne brukes, sier Eikefjord.

Han begrunner det med at måleapparatene bare gir svar på om sjåføren er påvirket av sterke medisiner eller narkotiske stoffer. De viser ikke hvor høy konsentrasjonen er av de forskjellige stoffene.

– Vi trenger et absolutt forbud mot å sette seg bak rattet hvis man har brukt narkotika eller medisiner med varseltrekant. Det er et forbud som er lett å forholde seg til og lett å håndheve for politiet, sier Eikefjord.

Ti myter om alkohol

Ulik rettspraksis

I dag er det ulik rettspraksis for narkosjåfører. Det betyr at sjåfører med nøyaktig samme narkotikaverdier i blodet, får ulik behandling i rettsapparatet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer