Nå kommer narkometeret

Motorførernes Avholdsforbund krever 0-grense for narkosjåfører. I dag er det ikke forbudt å kjøre i pillerus i Norge.

Publisert
Sist oppdatert
Hvert år tar politiet rundt 4.500 sjåfører som kjører med narkotika i blodet.


– Det er ulovlig å bruke narkotika i Norge, men i praksis er det lov å kjøre bil i lett narkorus. Det er helt urimelig, sier prosjektleder Bjarne Eikefjord i MA, Motorførernes Avholdsforbund.

Narkometere

Nå kommer det snart nye og enkle måleapparater, såkalte narkometere, som kan avsløre om sjåføren har brukt narkotika. Utrykningspolitiet samarbeider med flere EU-land om utprøving av flere slike apparater.

MA mener lovverket må endres før narkometerne blir tatt i bruk.

– 0-grense for narkotikabruk bak rattet er en forutsetning for at de nye måleapparatene skal kunne brukes, sier Eikefjord.

Han begrunner det med at måleapparatene bare gir svar på om sjåføren er påvirket av sterke medisiner eller narkotiske stoffer. De viser ikke hvor høy konsentrasjonen er av de forskjellige stoffene.

– Vi trenger et absolutt forbud mot å sette seg bak rattet hvis man har brukt narkotika eller medisiner med varseltrekant. Det er et forbud som er lett å forholde seg til og lett å håndheve for politiet, sier Eikefjord.

Ti myter om alkohol

Ulik rettspraksis

I dag er det ulik rettspraksis for narkosjåfører. Det betyr at sjåfører med nøyaktig samme narkotikaverdier i blodet, får ulik behandling i rettsapparatet.

– Det finnes ikke en felles grenseverdi. Det én sjåfør blir dømt for i et rettsdistrikt, kan en annen sjåfør bli frikjent for i et annet. Vi mener at folk skal dømmes etter Vegtrafikkloven så sant det er spor av narkotiske stoffer i blodet, sier Eikefjord

Hvert år tar politiet rundt 4500 sjåfører som kjører med narkotika i blodet. MA mener politikerne må sørge for at politiet får bedre mulighet til å kontrollere sjåførene.

– Politiet må få lov til å foreta rutinekontroller for å avsløre dem som kjører påvirket av medisiner og narkotika, på samme måte som politiet har kan gjennomføre store promillekontroller.

Alkolås i Volvo og Nissan mot promille-kjøring

MA ønsker at politiet skal kunne stanse hvem som helst og foreta stikkprøver både av alkohol og narkotika.

– Det er ingen grunn til at det skal være vanskeligere å teste for narkotika enn for alkohol. Politiet må kunne foreta alle typer tilfeldige tester, det er et viktig allmennpreventivt prinsipp, sier Bjarne Eikefjord i MA.

Så fort ryker tusenlappene

Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå, som har skrevet artikkelen for Motorførernes Avholdsforbund.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer