Nå kommer regningen

Eiere av 3,4 millioner kjøretøy får kravet nå.

SENDES UT NÅ: Kravet om årsavgift går ut nå. Men denne regningen må du betale, selv om du ikke får den. Foto: PER ERVLAND
SENDES UT NÅ: Kravet om årsavgift går ut nå. Men denne regningen må du betale, selv om du ikke får den. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå sender Tollvesenet ut krav om årsavgift til eiere av 3,4 millioner kjøretøy i Norge. Årets krav går ut til hele 75.000 flere kjøretøy enn i fjor, og samlet sendes det ut krav om 8,47 milliarder kroner i avgifter. Av dette avkreves mer enn en milliard i Akershus fylke alene.

Ikke oppbevar disse papirene i bilen

Kan du slippe unna?

Årets frist for betaling er 21. mars. Leverte du skiltene på kjøretøyet til en trafikkstasjon innen 31. desember i fjor, slipper du årsavgift for 2011.

Vil du slippe unna å betale på et kjøretøy som uansett snart har gjort jobben sin, har du imidlertid fortsatt tid på deg til å vrake kjøretøyet. Leverer du doningen på godkjent bilopphuggeri eller oppsamlingsplass innen betalingsfristen, slipper du årsavgiften, og kan istedet cashe inn vrakpanten.

Vrakpanten er på 1.500 kroner, mens årsavgiften i år er pålydende 2.840 kroner for biler under 7.500 kg, og 3.305 for biler over 7.500 kg eller dieselbiler uten partikkelfilter. For MC er årsavgiften 1.735 kroner. For Elbil slipper du unna med 400 kroner, sammen med moped, traktor, veteranbil for eksempel.

Leier du bil? Da risikerer du å få den uten vognkort!

Dyrt å glemme - men her kan du betale den uansett!

Midt i mai i fjor, viste betalingsstatistikkene fra Tollvesenet at hele 308.005 krav ikke var betalt innen 22. mars. Det tilsvarte 9,3 prosent av de som mottok kravene i hovedutsendingen.

Ikke tilfeldig hvem som er dårlige betalere

Og denne regningen er spesielt dyr å betale for sent. Her påløper nemlig en tilleggsavgift på 250 kroner for de aller fleste som glemmer fristen (Unntakene er for kjøretøy med lav årsavgift, som elbil og moped).

Kravet om tilleggsavgift gjelder selv om du ikke har mottatt kravet om betaling. Eier du et kjøretøy det skal betales avgift for, er du selv ansvarlig for at avgiften blir betalt uansett. Får du ikke kravet før fristen, eller har mistet fakturaen? Her finner du KID-nummer og betalingsopplysninger.

Og har du ikke orden på sakene, risikerer du at du ikke får nytt oblat i løpet av sommeren. Uten oblat etter midten av august, kan skiltene klippes på kjøretøyet.

Finnmarkinger var tregest til å betale i fjor

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer