Amerikanske bilskilt

Nå kommer skiltene til Norge

Snart kan du se norskregistrerte biler med amerikanske kjennemerker på veiene. Og snart blir tilbudet enda bedre.

I USA: Slik kan amerikanske bilskilter se ut. Nå kan de straks skaffes til amerikanske biler i Norge også. Foto: Bjørn Eirik Loftås
I USA: Slik kan amerikanske bilskilter se ut. Nå kan de straks skaffes til amerikanske biler i Norge også. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Eiere av amerikanske biler i Norge har etterspurt amerikanske bilskilt lenge, og nå kommer de. Den nye skilttypen skal etter planen lanseres 26. oktober i år, forteller samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) i en pressemelding torsdag.

De amerikanske bilskiltene er på 30,3 cm ganger 15,3 cm, og bokstaver og tall plasseres på to rader. Til sammenligning er vanlige norske skilter enten 52 cm ganger 11 cm (smal versjon) eller 34 cm ganger 21 cm (høy versjon).

KOMMER TIL NORGE: «Amerikanske bilskilter», som på denne Chevrolet Bel Air fra 1957, kan snart fås på norsk-amerikanske biler. Foto: Scandinavian Stockphoto
KOMMER TIL NORGE: «Amerikanske bilskilter», som på denne Chevrolet Bel Air fra 1957, kan snart fås på norsk-amerikanske biler. Foto: Scandinavian Stockphoto Vis mer

Enkel registrering

For å gjøre det enklere for bileiere legges det opp til at de bare kan sende bilder som dokumentasjon, for å vise at bilen har behov for de «amerikanske» kjennemerkene, i stedet for at de må møte opp med bilen for fremvisning. Statens vegvesen vil også lagerføre skiltene slik at små kjennemerker og kjennemerker med amerikansk størrelse kan tildeles ved registrering.

GLADNYHET: Samferdselsminister Knut Arild Hareide forteller at man fra slutten av oktober kan få «amerikanske kjennemerker» på amerikanske biler i Norge. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GLADNYHET: Samferdselsminister Knut Arild Hareide forteller at man fra slutten av oktober kan få «amerikanske kjennemerker» på amerikanske biler i Norge. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Det vil fortsatt være krav om at gamle kjennemerkene er innlevert før nye sendes til kunde i postoppkrav eller leveres ut fra trafikkstasjonen.

- Skiltene kan tildeles biler hvor det ellers ville vært behov for tilpasninger for å få montert stort kjennemerke, forklarer Hareide.

Det kommer mer

Ministeren mener dette er en ordentlig gladnyhet for eiere av amerikanske biler i Norge. Og i tillegg vil det åpnes for å kombinere skiltene med personlige kjennemerker, både med amerikanske kjennemerker og andre små kjennemerker. Dette tar imidlertid litt mer tid å få på plass, sier Hareide.

- For å få dette på plass kreves en del tekniske endringer og regelverksendringer. Forslag til endringer i regelverket antar vi å være klare for høring denne høsten, forklarer han.

- Vi startet det

I Fremskrittspartiet-leiren er de nå glade for at den nye skiltordningen endelig er på lass. Dette er nemlig en sak partiets bilpolitikere har engasjert seg i lenge.

- Det er gledelig at Samferdselsministeren og regjeringen viderefører arbeidet vi startet, med større valgfrihet når det gjelder bilskilt og personlige bilskilt. Det er viktig for bilentusiaster og alle med amerikanske biler at de får skilt som er tilpasset bilen. Det var virkelig på tide at dette ble ryddet opp i, sier stortingsrepresentant og samferdselspolitiker Tor Andre Johnsen i FrP til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer