Bompenger til hytta

Nå koster denne hytteturen deg 702 kroner ... i bompenger

Noen strekninger er dyrere å kjøre bil på enn andre. Om et par år vil det kunne nærme seg tusenlappen å kjøre fra Sandvika til Otta.

DYR TUR: Det er dyrt å kjøre gjennom hovedstaden, fra Sandvika på vei til Otta. Dessuten må må du plusse på et par hundre kroner for nye bommer som kommer ... i tillegg til de 700 kronene det koster i dag. Foto: NTB Scanpix
DYR TUR: Det er dyrt å kjøre gjennom hovedstaden, fra Sandvika på vei til Otta. Dessuten må må du plusse på et par hundre kroner for nye bommer som kommer ... i tillegg til de 700 kronene det koster i dag. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nye bommer vil dukke opp som paddehatter mellom Sandvika i Akershus og Otta i Oppland. I Oslo kommer 60 nye bommer neste år, der du må betale både ut og inn – riktignok med reduserte takster.

Om du vil kjøre en billigere strekning, kan du kanskje ta kjøreturen til Sverige. Her er söta brors beste rasteplasser.

Og på nye E6 gjennom Gudbrandsdalen kan du plusse på enda 89 kroner i bommene når strekningen mellom Kolomoen og Moelv er ferdig om to år.

Dinsides tur til hytta startet i Sandvika fredag ettermiddag, og det betyr at vi blant annet måtte betale rushtidsavgift i hovedstaden. Siden vi kjørte en dieselbil, kostet det også ekstra.

Dyrt med bil

Prisen én vei, ifølge Fjellinjens bompengekalkulator, er 351 kroner. Tur-retur blir det altså 702 kroner. Hadde vi hatt bensinbil, ville turen «bare» kostet 692 kroner. Det er også noen kroner å spare dersom man har en bombrikke. Da koster turen 632 kroner.

Nå kan du selv sjekke hvor mye du bruker i bompenger, ved å logge inn på denne siden. I tillegg til bompengene, kommer selvfølgelig driftsutgiftene til bilen. Ifølge Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) koster det rundt 6,50 kroner per kilometer å kjøre med en middels stor personbil.

17 BOMMER: I dag må du gjennom 13 bommer mellom Sandvika og Otta. Når E6 mellom Kolomoen og Moelv er ferdig i desember 2020 kan du legge til fire nye.
17 BOMMER: I dag må du gjennom 13 bommer mellom Sandvika og Otta. Når E6 mellom Kolomoen og Moelv er ferdig i desember 2020 kan du legge til fire nye. Vis mer

Da er alle kostnader fra drivstoff til avskrivninger tatt med. Strekningen fra Sandvika til Otta er 255 kilometer en vei. Det betyr at bilutgiftene på den 510 kilometer lange turen blir 3.315 kroner. Plusser vi på bompengene, blir det over 4.000 kroner - på en hyttetur!

Flere bommer kommer

Nå er Nye Veier A/S, som står for utbyggingen av E6, godt i gang med å bygge ut 43 kilometer med firefelts motorvei fra Kolomoen (avkjøringen mot Trysil) forbi Hamar til Moelv. Første del åpner høsten 2019, og hele strekningen skal være ferdig i desember 2020.

Strekningen får 110 km/t fartsgrense, sparer deg for ni minutters kjøring, men koster 89 kroner i bompenger én vei. Etter dette tar Nye Veier A/S fatt på strekningen fra Moelv, forbi Lillehammer, til Øyer.

Den blir av samme standard, er 46 kilometer lang, og skal stå ferdig i 2025. Prisen for å kjøre her er ennå ikke fastsatt, men blir sannsynligvis rundt 90 kroner én vei etter dagens satser. Før denne tid vil imidlertid noen av de første bommene langs E6 fra Gardermoen være tatt bort.

Så mye koster bommene mellom Sandvika og Otta

Bom Bensin Diesel
Pårampe Granfoss fra E1818,-18,-
Store Ringvei (rushavgift)55,-60,-
Hovinmoen – Dal23,-23,-
Dal – Boksrud23,-23,-
Boksrud – Minnesund18,-18,-
Minnesund – Hedmark grense24,-24,-
Akershus grense – Skaberud25,-25,-
Skaberud – Kolomoen27,-27,-
E6 Tingberg24,-24,-
E6 Odenrud36,-36,-
E6 Hardvollsmorka24,-24,-
E6 Teigkampen33,-33,-
E6 Bjørkerusten16,-16,-
Totalt (tur-retur)692,-702,-

Prisene er hentet fra Fjellinjens bompengekalkulator.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer