Elbil og støy

Nå må elbiler lage mer støy

Nye EU-regler krever nå at alle elbiler blir utstyrt med et støysystem for å varsle fotgjengere om at en bil er i nærheten.

NYE EU-REGLER: EU krever at elbilene avgir støy på minimum 56 desibel når de kjører under 20 kilometer i timen. Foto: BMW
NYE EU-REGLER: EU krever at elbilene avgir støy på minimum 56 desibel når de kjører under 20 kilometer i timen. Foto: BMW Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Reglementet trer i kraft fra mandag, og vil også påvirke norske bilister.

De nye reglene innebærer at elbilene må avgi en kontinuerlig støyende lyd når bilene har en hastighet på under 20 kilometer i timen, eller når bilene rygger. Lyden skal ha en styrke på minimum 56 desibel.

Gjelder nye biler

Det vil foreløpig kun gjelde for nye elbiler. Biler som allerede er ute på markedet må utstyres med nytt støysystem innen 1. juli 2021.

Elbiler lager svært lite lyd i lav hastighet, og Blindeforbundet er blant dem som har tatt til orde for det de mener er trafikkfarlig ferdsel. Generalsekretær Arnt Holte har tidligere uttalt til Dinside at dette er noe de lenge har jobbet med.

Mener det er feil

Elbilforeningen er derimot mer skeptiske til påbudet.

- Vi mener det er feil å gjøre varsellyd til en sak om elektriske biler. Moderne bensinbiler medfører også lite støy på lave turtall. En rekke nyere fossildrevne biler har også start/stopp-teknologi, og vil dermed være svært stille i mange trafikksituasjoner. Disse blir sjelden eller aldri nevnt i diskusjonen om varsellyd, skriver foreningen på sine sider.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer