Bompenger for elbiler:

Nå må flere elbil-eiere betale bompenger

Fylkeskommunen i Hordaland vedtar trolig elbil-bompenger i dag.

MÅ SNART BETALE: Neste år må elbiler betale i bomringen i Oslo, og nå ser det ut til at også Bergen står for tur. Foto: Rune Nesheim
MÅ SNART BETALE: Neste år må elbiler betale i bomringen i Oslo, og nå ser det ut til at også Bergen står for tur. Foto: Rune Nesheim Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Inntektene i bomringene er ikke høye nok slik de er i dag, forklarer Hordalands fylkesdirektør for samferdsel, Håkon Rasmussen, til NRK.

Dermed er det duket for at også elbilister må belage seg på å betale bompenger i Bergen og omegn fra neste år av.

Vedtas i dag

Forslaget fra fylkesrådmannen går ut på at elbilistene skal betale halve satsen av hva øvrige bilister må betale gjennom bommene. Det er lik maksgrensen for hva Stortinget har tillatt foreløpig.

Saken skal opp i utvalget for miljø og samferdsel i dag, og politikerne NRK har snakket med har liten tro på at forslaget blir forkastet.

Tall fra OFV (Opplysningsrådet for veitrafikken) viser at 62 prosent av nybilsalget i Hordaland var elektrisk sist måned. Ved utgangen av 2017 stod elbiler for 9,2 prosent av alle bilene i fylket.

Gradvis i Oslo

Fra før er det kjent at elbilister også blir nødt til å betale for seg i bommene i hovedstaden fremover, men i Oslo blir det et godt stykke fra halv pris.

Fra 2019 vil passeringene i bomringen mellom Oslo og Akershus koste fem kroner (ti kroner i rushtiden), mens enda en femkroning legges på i 2020.

Til sammenligning koster det i dag 60 kroner for en passering i rushtiden om du eier en dieselbil og 55 med bensinbil. I 2019 vil imidlertid prisen per passering bli halvert langs fylkesgrensen, ifølge oversikten hos Vårt Oslo.

Det vil også prisene i bomstasjonene i indre Oslo, men der blir man til gjengjeld bli fakturert for passering begge veier. Her vil elbiler betale fire kroner (åtte kroner i rushtiden), mens tilsvarende tall for bensin og diesel blir 16/20 kroner og 18/22 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer