Grønt førerkort

Nå må fører­kortet fornyes

Allerede 1. januar 2020 er det for sent å fornye disse førerkortene.

NOEN MÅ UT: De gamle, store og grønne førerkortene må byttes ut innen årsskiftet. Andre førerkort har litt lenger tidsfrist. Foto: NTB Scanpix
NOEN MÅ UT: De gamle, store og grønne førerkortene må byttes ut innen årsskiftet. Andre førerkort har litt lenger tidsfrist. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Ifølge Statens vegvesen er det 9.000 personer i Norge som fortsatt må skynde seg å fornye førerkortene sine. I oktober sendte vegvesenet ut varsel til 8.000 personer, av dem er det 6.000 som fortsatt ikke har fornyet førerkortet.

- I tillegg kommer de tre tusen vi ikke har mobilnummer til. De som fortsatt ønsker å kjøre bil må nå skynde seg å fornye førerkortet før nyttår, sier Synnøve Vebostad, leder for førerkortkontoret i Statens vegvesen, i en pressemelding.

Dermed er det 9.000 personer som ikke har fornyet, og 1. januar 2020 er det for sent å fornye de eldste førerkortene - de som ser ut som ei lita grønn bok.

Kan være stengt

Merk deg at du faktisk må møte opp på en av Vegvesenets 77 trafikkstasjoner i Norge, medbrakt gyldig legitimasjon, for å fornye førerkortet.

- Der tar man et nytt bilde og betaler, før nytt førerkort bestilles i skranken, forklarer Elisabeth Sanneland ved førerkortkontoret overfor Dinside.

Og like viktig; Det er for sent å møte opp 1. januar - da er i så fall det gamle førerkortet ugyldig. Og uka før er det romjul, når mange av trafikkstasjonene er stengt.

- De ulike trafikkstasjonene har ulike åpningstider. Det kan man selv sjekke på Vegvesenets sider, bekrefter Sanneland.

- Hva skjer med disse førerkortene, om de ikke fornyes innen 2020?

- Føreretten er i behold, men førerkortene kan etter vegtrafikkloven ikke benyttes for kjøring, uten et gyldig førerkort.

Med andre ord - du slipper å kjøre opp på nytt, men du får ikke lov til å kjøre bil igjen, før du har ordnet deg med et gyldig sertifikat.

Fornyelse av tunge klasser

  • Har du tunge klasser på førerkortet, står utløpsdatoen på førerkortet.

Gjelder snart flere

Men det er ikke bare de grønne førerkortene som går mot sitt endelikt. De store rosa førerkortene - som ble utstedt mellom 1979 og utgangen av 1997 - må også fornyes. Dette må imidlertid ikke skje før innen utgangen av 2022 - altså før 1. januar 2023.

Videre skal også førerkort i bankkortstørrelse fornyes. Er ditt førerkort utstedt mellom 1. januar 1998 og 18. januar 2013, må det fornyes innen 2033, melder Vegvesenet.

For til tross for at det på førerkortene fram til 2013 stod at de var gyldige til fylte 100 år, gjelder ikke dette lenger. De nyeste førerkortene er derimot bare gyldige i 15 år, for lette klasser.

– Under «Din side» på Vegvesenets hjemmesider kan du som fikk førerkort etter 19. januar 2013 sjekke hvor lenge det er gyldig. Utløpsdato finner du også på baksida av førerkortet, forklarer Synnøve Vebostad.

Nye regler for bilde på førerkortet fra 2012

Noe av årsaken til at førerkortene blir byttet ut er de nye bildereglene, som ble innført i 2012. Bilder som ble tatt før det vil ikke bli godkjent. Nytt bilde må tas i automat på en av Vegvesenets trafikkstasjoner.

– De aller fleste bilder tatt etter 1. januar 2012 vil bli godkjent. Hvis du ikke har endret navn etter den datoen, vil du mest sannsynlig få fornyet førerkortet på Statens vegvesens hjemmesider. Det er både enklere og billigere enn å gjøre det på en trafikkstasjon, opplyser Vebostad.

Helseattest etter fylte 80 år

Alle som har passert 80 år må dessuten ha med helseattest for å få fornyet førerkortet. Det gjelder uansett om førerkortet er utstedt med gyldighet til 100-årsdagen.

Helseattesten kan enten leveres på en trafikkstasjon eller sendes i posten. Drar du til en trafikkstasjon, blir førerkortet fornyet der og da.

Sendes helseattesten i posten til en trafikkstasjon, vil det ta noen dager til den er registrert. Deretter kan du fornye førerkortet på vegvesen.no - vel å merke dersom bildet er tatt etter 2012 og du ikke har byttet navn siden forrige gang du fikk førerkortet.

NYVINNING: Endelig har tiden kommet - nå kan du også få førerkortet på mobilen. Foto: Pål Joakim Pollen. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer