Nå må nye biler ha dette

Fra denne uka får alle nye bilen en hel pakke med nytt sikkerhetsutstyr. Én av tingene kommer til å irritere deg.

IRRITERENDE PIP: De fleste biler vil har et system som leser skiltene og automatisk tilpasser hastigheten etter disse. Noe slipper unna med at bilen gir fra seg et irriterende pip hver gang du kommer over fartsgrensen. Illustrasjonsfoto: Ford
IRRITERENDE PIP: De fleste biler vil har et system som leser skiltene og automatisk tilpasser hastigheten etter disse. Noe slipper unna med at bilen gir fra seg et irriterende pip hver gang du kommer over fartsgrensen. Illustrasjonsfoto: Ford Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka innførte EU et nytt regelverk for sikkerhetsutstyr i biler som skal få dødstallene ned.

Onsdag 6. juli 2022 betegnes som en merkedag for alle som driver med trafikksikkerhet. Fra nå av må alle nye biler som typegodkjennes ha en intelligent «fartssperre», en svart boks som registrerer kjøringen din og være klargjort for montering av alkolås. Og mer.

En «fartssperre», eller Intelligent Speed Assistance (ISA) som den egentlig heter, skal sørge for at du ikke kjører fortere enn fartsgrensen. Et kamera i bilen leser hastighetsskiltene, sender informasjonen til bilens datamaskiner, som sørger for at bilen protesterer dersom du forsøker å kjøre fortere. På de fleste biler vil dette skje ved at motorkraften kuttes.

Full gass

Noen bilprodusenter som Ford, Volvo, Honda, Mercedes, Renault og Peugeot/Citroën har allerede et slikt system i sine biler.

Systemet kan imidlertid overstyres av sjåføren. Det kan slås helt av for resten av turen, men kommer automatisk på igjen når bilen startes på nytt. Sjåføren kan også overstyre systemet når det er aktivt, ved å tråkke gasspedalen hardt ned. Dette er en sikkerhetsfunksjon for eksempel ved forbikjøringer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer