Nå mister du lappen i turbofart

Ordningen med prikkbelastning skal strammes inn.

Publisert
Sist oppdatert

I dag gir åtte prikker i førerkortet beslag av lappen. Nå skal reglene fra 2004 strammes inn. Det melder Samferdsels-departementet.

I en gjennomgang av ordningen som starter nå, foreslås innstramminger både på antall prikker og for unge førere.

Slik fungerer prikk-ordningen i dag

Dermed kan seks prikker på tre år i fremtiden gi tap av førerkort, og fire prikker kan gi brev med advarsel om tap av førerkort.

- Det skal også vurderes om vi skal ha strengere regler for førere under 24 år. Med det store tallet på ulykker der ungdom er innblandet, er det viktig å finne effektive sanksjoner mot unge førere som jevnlig bryter trafikkreglene, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete i en pressemelding.

Ordningen virker

En evalueringsrapport fra SINTEF viser at ordningen virker i dag. De har registrert at førere endrer adferd etter å ha fått prikker. Spesielt tydelig er adferdsendringen etter mottak av advarselsbrev, som i dag blir sendt ut etter seks prikker.

Klarer du førerprøven?

286.402 personer

Per 31. august 2007 har 286.402 personer fått prikkbelastning på førerkortet. Av disse har drøyt halvparten en prikk, mens 1.545 personer har seks prikker og 478 personer har syv prikker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer