Nå sendes årsavgiften ut

Regning til eierne av nesten 3,5 millioner kjøretøy.

Nå kommer krav om årsavgift. Men selv om du ikke får regningen, må du betale om du eier avgiftspliktige kjøretøy. Foto: Stine Okkelmo
Nå kommer krav om årsavgift. Men selv om du ikke får regningen, må du betale om du eier avgiftspliktige kjøretøy. Foto: Stine Okkelmo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I år opplyser Tollvesenet at de sender ut krav om årsavgift på 83.000 flere kjøretøy enn i fjor. Eierne av 3.475.956 biler, motorsykler og andre kjøretøy kan dermed vente at regningen snart dukker opp. Aller flest kjøretøy er registrert på eiere i Akershus, fulgt av Oslo og Hordaland.

Avgiftene vil samlet gi nær 8,8 milliarder kroner til statskassen, om alle blir betalt.

Urettferdig avgift? NAF: Betale kun for bruk

Dyrere enn i fjor

Alle satsene har gått opp fra i fjor. Dette gjelder ikke minst for biler under 7.500 kilo, som ble satt opp med 45 kroner, fra 2.840 i fjor til 2.885 kroner i år.

For biler over 7.500 kilo og dieselbiler uten partikkelfilter, går årsavgiften opp med 10 kroner, til 3.360 kroner.

Motorsykkeleiere må i 2012 betale 1.765 kroner i årsavgift, som er 30 kroner mer enn i 2011, mens el-bilistene slipper unna med en årsavgift på 405 kroner.

Tollvesenets nye våpen: Kameraet avslører både smuglere og de som ikke har betalt årsavgiften.

Betal innen 20. mars

Fristen for betaling er i god tid før påske: 20. mars. Det er den som stod som eier av kjøretøyet per 1. januar 2012 som er ansvarlig for å betale kravet. Selger du kjøretøyet i peroiden 1. januar til 20. mars, er det fortsatt ditt ansvar å sørge for at årsavgiften blir betalt. Dette må du avklare med ny eier, som har delansvar.

Det er ikke mulig å be om utsettelse på dette kravet, og betaler du for sent får du tilleggsavgift.

Skulle det skje at du ikke mottar regningen, er det likevel ditt ansvar å betale den. Du kan finne KID-nummer og betalingsopplysninger hos Tollvesenet.

Dyrt å ikke betale: Dårlig med penger? Prioriter disse regningene

Slippe?

Har du et eldre kjøretøy som du ikke ønsker å betale årsavgift for i 2012, må du ha avskiltet det før nyttår. Velger du å vrake bilen, kan du vente helt til betalingsfristen 20. mars, og likevel slippe årsavgift i 2012.

Vrakpanten vil fra 2012 være 2.000 kroner.

Kjøper du bil i løpet av året, opplyser Tollvesenet at du vil få faktura for årsavgift måneden etter at bilen blir registrert.

For kjøretøy som blir registrert etter 1. juli, betaler eieren halv årsavgift.

Årsavgiften er en av forholdene som må være i orden, for at du skal få oblat til sommeren, som igjen er nødvendig for ikke å risikere avskilting. Men det er flere ting kjøretøyeier har ansvar for.

Det holder ikke å betale årsavgiften

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer